Telefoanele inteligente sunt interzise la volan. Dar ceasurile inteligente?

Autor: Andrei Ştirbu 22 sept. 2014 Știri auto
Telefoanele inteligente sunt interzise la volan. Dar ceasurile inteligente?

Dacă e să nu ne săturăm de ceva, acel ceva ar fi reamintirea că neatenţia la volan pune în pericol atât viaţa ocupanţilor maşinii cât şi a celor din afara ei. Iar „boala” şoferilor secolului al XXI-lea este telefonul mobil – sau, mai precis, folosirea acestuia în timpul deplasării cu maşina. 

În timp ce producătorii auto vin cu acţiuni care au ca scop atragerea atenţiei asupra acestei probleme – cum a făcut Toyota cu Don’t Text and Drive sau Ford cu programul Driving Skills -, Poliţia îşi ia în serios rolul de „câine de pază” şi muştruluieşte, conform articolelor din legislaţia rutieră, pe toţi cei care se încumetă să fie multitasking în spatele volanului.

Şi se pare că omenirea este pregătită să treacă mai departe, la ceasurile inteligente – dispozitive care preiau o serie de funcţii caracteristice telefoanelor mobile. Dispozitive de genul se află de ani buni pe piaţă, însă isteria mondială a început odată cu ceasul inteligent de la Apple

Ştim deja ce păţim dacă ne prinde Poliţia vorbind la telefonul mobil în timp ce conducem – conform art. 36 alin. 3 din OG 195/2002, „conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul mersului, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitiv «mâini libere»”. Aceasta este o contravenţie sancţionabilă cu amendă şi cu 4-5 puncte de penalizare.

Poate că textul este unul destul de vechi – în 2002 abia dacă existau telefoane care să aibă speaker încorporat – însă ceea ce spune se aplică şi astăzi. Astfel, folosirea telefonului smartphone-ului în maşină este strict interzisă în timpul mersului, fie că dispui de hands-free sau fie că îl ţii în mână şi vorbeşti la speaker

Şi poate că textul nu menţionează nimic despre smartwatch-uri, însă au făcut-o domnii de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, care ne-au răspuns în felul următor: „În situaţia în care conducătorul vehiculului foloseşte dispozitive precum cele amintite de dumneavoastră, fără a utiliza funcţia de telefon, desfăşoară activităţi de natură a-i distrage atenţia de la conducere, putând afecta siguranţa circulaţiei şi punând în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor.”

De la articolul de lege privind interzicerea telefonului mobil (ceea ce presupunea, iniţial, vorbitul cu el la ureche) până la interzicerea ceasurilor inteligente există câţiva ani distanţă şi multe contexte care favorizează ambiguitatea. Până când va fi revizuit textul iniţial, trebuie să ştii că folosirea, în timpul condusului, a ceasurilor inteligente, poate atrage asupra ta o sancţiune de 4-5 puncte penalizare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide