Tesla ar putea fi nevoită să plătească milioane de euro despăgubiri deținătorilor europeni

Autor: Cristian Agatie 26 mai 2021 Știri auto

Tesla ar putea fi nevoită să plătească milioane de dolari despăgubiri deținătorilor europeni ai mașinilor sale. Decizia a fost dată de o instanță din Norvegia care nu este definitivă, dar la care Tesla nu a reacționat încă.

Intră în Galeria FOTO

Tesla a fost condamnată de o instanță norvegiană la plata unor daune considerabile proprietarilor de Model S și Model X cu baterii de 85 kW și produse înainte 2016. Motivul a fost reducerea capacității utile a bateriei și scăderea vitezei de încărcare în urma unui update de software. Valoarea daunelor se ridică la 13.000 de euro pentru fiecare mașină comercializată.

Problema poate deveni mai dificilă pentru Tesla, pentru că și alte țări așteaptă deznodământul procesului din Norvegia pentru a impune despăgubiri similare. E adevărat, înainte de 2016 numai Norvegia înregistra vânzări suficient de mari de modele Tesla, așa că repercusiunile pentru mașinile comercializate în alte țări europene nu ar trebui să fie foarte grave.

Schimbările pentru deținătorii de Tesla au apărut după actualizările 2019.16.1 și 2. Aceștia au remarcat o scădere drastică a autonomiei între încărcări, de până la 50 de kilometri. În plus, viteza de încărcare s-a redus simțitor, ceea ce s-a tradus prin mai mult timp pierdut la stațiile de încărcare.

Tesla va plăti milioane de euro despăgubiri deținătorilor europeni. Problema se poate agrava

Chestionată asupra modificărilor aduse de actualizarea incriminată, Tesla a răspuns că a fost necesară pentru „protejarea bateriei și prelungirea duratei de viață”. Americanii au mai spus că numai un număr mic de deținători sunt afectați de acest update. A fost momentul în care șoferii au vrut să afle mai multe despre motivul pentru care mașinile lor Tesla aveau nevoie de protejarea bateriilor.

Instanța a acordat despăgubiri în valoare de 13.000 de euro, dar partea interesantă este că Tesla nu a răspuns niciodată la acest chemarea în instanță. Prin urmare, proprietarii Tesla care s-au constituit parte civilă au primit automat daunele solicitate. Vorbim de circa 10.000 de deținători Tesla.

După pronunțarea sentinței, Tesla are la dispoziție câteva săptămâni pentru a o ataca la o instanță superioară. Dacă Tesla va ignora în continuare procesul, va trebui să plătească circa 130 de milioane de euro celor afectați de actualizarea cu probleme. În plus, riscă procese similare în alte state europene, unde s-ar aplica regula precedentului.

sursa: Motorbiscuit.com

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide