Tesla este prima companie auto evaluată la 100 de miliarde de dolari

Autor: ProMotor acum 4 săptămâni Știri

Tesla este prima companie auto evaluată la 100 de miliarde de dolari. Producătorul auto american a devenit miercuri prima companie auto listată la o bursă de valori care să depăşească borna unei capitalizări de peste 100 miliarde de dolari, transmite Reuters. Astfel, valoarea de piaţă a Tesla este mai mare decât valoarea combinată a Ford şi General Motors.

Depăşirea unui nou nivel record pentru valoarea de piaţă a companiei americane renumite pentru mașinile sale electrice, vine pe fondul unei creșteri fulminante ce a demarat în octombrie după anunţul obţinerii unui profit în trimestrul al treilea din 2019. Creșterea a fost susţinută de veştile pozitive privind producţia la uzina sa din China, singura din afara Statelor Unite. Cel mai recent, raliul a fost impulsionat la începutul anului de vestea că Tesla şi-a atins ţinta anuală de livrări pentru 2019, luând prin surprindere investitorii de pe Wall Street.

Acţiunile costructorului înfiinţat de Elon Musk în 2003 creşteau miercuri, la bursa de la Wall Street, cu 44,11 dolari, sau 8,06%, la 591.31 de dolari/titlu, preţ ce-i oferă companiei o evaluare de aproape 107 miliarde de dolari. Acţiunile companiei au marcat o creştere a cotaţiei mai mult decât dublă în ultimele trei luni.

Depăşirea pragului de 100 de miliarde vine la mai puţin de o lună de când preţul unei acţiuni Tesla a depăşit 420 de dolari, nivel la care directorul Elon Musk a anunţat că va delista compania. La mijlocul anului 2018, când acţiunile Tesla se tranzacţionau la circa 330 de dolari, Musk a anunţat că are „finanţare asigurată” pentru a delista compania. Directorul Tesla a renunţat ulterior la planurile lui în urma presiunii investitorilor.

Dacă Tesla rămâne peste pragul de 100 de miliarde pentru o durată de şase luni, Musk are dreptul să ceară plata unei prime tranşe dintr-un pachet de bonus, primă tranşă în valoare de 346 milioane dolari.

Tesla este aşteptată să publice rezultatele financiare pentru trimestrul al patrulea în data de 29 ianuarie, după închiderea pieţelor de la Wall Street. Analiştii se aşteaptă în general la rezultate pozitive.

Capitalizarea de piaţă actuală a Tesla depăşeşte cu circa 26 miliarde de dolari valoarea maximă a pieţei pe care a atins-o compania Ford în 1999, aproximativ 81 de miliarde de dolari, potrivit Dow Jones Market Data.

Cea mai mare companie din SUA din prezent este Apple, în valoare de peste 1.300 de miliarde de dolari.

Trebuie ţinut cont însă de faptul că valorile nu sunt actualizate cu inflaţia, iar în al doilea rând valoarea de piaţă trebuie ponderată cu valoarea datoriilor pe care companiile le-au avut la un moment dat sau altul. Indiferent de aceste aspecte, evoluţia companiei lui Elon Musk este impresionantă. Antreprenorul a construit o companie auto de la zero în acest secol care acum valorează mai mult decât oricare dintre producătorii auto din Detroit.Comentarii
Inchide