Test de recuperare Audi e-tron. Fiecare km de coborâre adaugă aproximativ un km de autonomie

Test de recuperare Audi e-tron. Fiecare km de coborâre adaugă aproximativ un km de autonomie

Autor: Marius Vişan acum 3 ani Știri

Prototipul Audi e-tron are o putere totală de până la 300 kW, acest lucru făcându-l să accelereze de la 0 la 100 km/h în mai puţin de şase secunde. În ciclul de testare WLTP, maşina a parcurs peste 400 de kilometri cu bateria complet încărcată. Un important factor pentru această autonomie mare este cel mai inovator concept de recuperare între modelele concurente. SUV-ul electric şi-a demonstrat aceste calităţi pe muntele american Pikes Peak.

Având o înălţime de 4.302 metri, Pikes Peak protejează partea sudică a munţilor americani Rocky Mountains. Pe coborârea de 31 de kilometri, SUV-ul electric recuperează şi stochează în baterie suficientă energie pentru a parcurge din nou aproximativ aceeaşi distanţă. 

Sistemul de recuperare contribuie cu până la 30% la autonomia SUV-ului electric. Sistemul include cele două motoare electrice şi sistemul electro-hidraulic integrat de control pentru frânare. Pentru prima dată, sunt combinate trei moduri diferite de recuperare: recuperarea manuală la rularea liberă, folosind padelele transmisiei, recuperarea automată la rularea liberă, prin intermediul sistemului predictiv de asistenţă pentru sporirea eficienţei şi recuperarea la frânare, cu o trecere lină de la decelerarea electrică la cea hidraulică.

Până la 0,3 g, prototipul Audi e-tron recuperează energie exclusiv prin intermediul motoarelor electrice, fără a folosi sistemul obişnuit de frânare, care acoperă peste 90% din totalul decelerărilor. Astfel, energia este retransmisă în baterie, la practic toate frânările.

Cele două motoare electrice ale sale generează 265 kW şi 561 Nm. Motoarele pot atinge aceste performanţe de vârf în aproximativ 60 de secunde. Astfel, automobilul poate accelera de pe loc până la viteza maximă, limitată electronic la 200 km/h, de mai multe ori consecutiv, fără pierderi de putere. Cuplul maxim enorm de propulsie intervine în fracţiuni de secundă.

Comutând din modul D în modul S şi apăsând la maximum pedala din partea dreaptă, şoferul poate activa modul boost. Acesta este disponibil timp de opt secunde. Astfel, sistemul produce o putere totală de 300 kW şi un cuplu de 664 Nm. Prototipul Audi e-tron sprintează de la 0 la 100 km/h în mai puţin de şase secunde.

 Comentarii
Inchide