TOP 5 curiozități despre motoarele diesel

Autor: Marius Vișan 01 iun. 2021 Știri auto
TOP 5 curiozități despre motoarele diesel

Mulți oameni cred că mașinile cu motoare diesel sunt mai zgomotoase produc mult fum și miros a ouă stricate când funcționează la ralanti. Fiți siguri, însă, că motorul diesel al viitorului nu seamănă deloc cu ”străbunicul” său.

Noua tehnologie diesel înseamnă combustibil mai curat, mai puține emisii și mai puțin zgomot. Cu toate acestea, mulți producători auto i-au pus gând rău, iar unele țări chiar intenționează să interzică motoarele pe motorină în viitorul apropiat.

În orice caz, noi vă prezentăm cinci lucruri pe care probabil nu le-ați știut despre tehnologia diesel.

Cinci curiozități despre mașinile diesel

1.Motoarele diesel merg mai mult cu mai puțin combustibil

Motoarele diesel consumă mai puțin, ceea ce înseamnă mai puține opriri la pompă și mai puțini bani cheltuiți pe combustibil. Tehnologia mașinilor pe motorină continuă să se îmbunătățească. Motoarele pot fi reduse de la șase cilindri la patru pe o serie de vehicule.

2. Motorul diesel este mai puternic

Există un motiv pentru care motorina este utilizată la utilajele de construcții și camioane. Motorina oferă mai multă putere și cuplu cu mai puțin combustibil decât celelalte opțiuni. Un motor diesel nu are nevoie de bujie; comprimă aerul și trimite o cantitate mică de motorină în cilindru.

Motorina are cea mai mare densitate de energie, dintre toate tipurile de combustibil utilizate în domeniul transportului. Acest lucru înseamnă mai multă energie pe litru.

3. Motorina este mai puțin inflamabilă

Dacă arunci un chibrit aprins într-o baltă de motorină, acesta se va stinge. Acest lucru se datorează faptului că motorina este mult mai puțin inflamabilă decât benzina. Într-o mașină, este nevoie de presiune intensă sau flacără susținută pentru a aprinde motorina. Pe de altă parte, dacă arunci un chibrit într-un bazin de benzină, nici măcar nu va atinge suprafața. Chibritul se va aprinde de la vaporii de deasupra suprafeței. (Nu încercați asta acasă!)

4. Motorul diesel care funcționa cu ulei de alune

Numele motorului pe motorină a fost dat după inginerul german Rudolf Diesel la sugestia soției sale, Martha Diesel, care în 1895 îl sfătuiește: ”Nenn ihn doch einfach Dieselmotor!” („numește-l pur și simplu motor Diesel!”).

Rudolf Christian Carl Diesel a inventat motorul diesel în 1892 și l-a patentat pe 23 februarie 1893. Intenția lui Diesel a fost ca motorul său să utilizeze o gamă largă de combustibili, inclusiv praful de cărbune. Diesel și-a prezentat invenția funcționând în 1900 la Expoziția Universală (World’s Fair) având drept combustibil ulei de alune.

5.Care este, de fapt, cel mai mare motor diesel?

Wartsila-Sulzer RTA96-C este un motor diesel capabil să dezvolte 80.000 cai-putere, special proiectat pentru punerea în mișcare a colosalelor vapoare de transportat mărfuri. Denumit Wartsila-Sulzer RTA96-C, motorul supra-alimentat în doi timpi este echipat cu 10 cilindri, fiecare având aproximativ 1 metru în diametru și producând 8.000 de cai-putere. Asamblat, giganticul motor cântarește aproximativ 1.600 de tone și consuma peste 3.785 litri de combustibil pe oră.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: shutterstock.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide