TOP-ul celor mai practice SUV-uri de familie pentru 2023

Autor: Robert Pindic 06 iun. 2023 Știri auto

SUV-urile sunt de obicei alegerea principală a multor familiști, aceste mașini oferind suficient spațiu și confort pentru călătoriile lungi cu cei dragi. Astfel, am realizat o listă cu cele mai potrivite alegeri din acest sector de mașini.

Apelăm de data aceasta la ajutorul informațiilor oferite de AutoCar pentru a întocmi o listă cu cele mai bune alegeri pentru familiști. Clasificarea este realizată cu gândul la confort, spațiu, dar și siguranță. Astfel, acestea sunt cele mai practice SUV-uri de familie pe care le poți cumpăra în 2023.

1. Nissan X-Trail

Fiind cel mai mare SUV Nissan din Europa, acesta vine și cu un sistem hibrid e-Power. Oferind o experiență de condus EV, dar cu abilitatea de a realimenta cu benzină, aceasta devine o mașină puțin solicitantă la condus. În timp ce eficiența pe autostradă ar mai putea fi îmbunătățită, în oraș se descurcă excelent. Deși dimensiunile acesteia sunt puțin mai reduse, oferă totuși o opțiune cu 7 locuri, cu destul spațiu atât pentru pasageri cât și în portbagaj. Mașina dispune de asemenea de un sistem infotainment ușor de folosit.

Însă, printre neajunsurile acestui autoturism putem preciza rularea inconstantă la viteze mai mici, portbagajul mai mic față de competiție și o eficiență redusă comparativ cu rivalii Nissan X-Trail.

2. Land Rover Discovery Sport

Deși este mașina entry-level a mărcii Land Rover, nu îi lipsește nicio caracteristică prezentă pe modelele mai scumpe ale constructorului englez. Prin urmare, șoferii unui astfel de vehicul vor beneficia de o experiență excelentă de condus în orice condiții. Interiorul său este practic și vine de asemenea cu opțiunea de 7 locuri. Mai mult, sistemul infotainment Pivi Pro contribuie la senzația de lux regăsită în ofertele de top ale Land Rover.

Printre dezavantajele acestui SUV se numără prețul ridicat și puterea mică în comparație cu rivalii acestuia. Autonomia modelului PHEV poate fi de asemenea unul dintre punctele slabe, fiindcă poate parcurge doar 34 de mile (54 km) în modul electric. Mai mult, modelul EV nu oferă opțiunea de 7 locuri.

3. Hyundai Santa Fe

Acest SUV ar putea fi o alegere ideală pentru viața de familie. Deși nu oferă cea mai plăcută experiență de condus, are o ținută de drum potrivită pentru călătoriile cu familia. Interiorul este punctul forte al modelului Santa Fe, îmbinând spațiul cu o adevărată senzație de lux, oferind în același timp suficient loc pentru adulți până și pe al treilea rând de locuri. Mașina dispune de mai multe motorizări, dar cea mai bună alegere ar fi motorul diesel de 2.2 litri, oferind puterea suficientă pentru cele mai lungi călătorii.

Dezavantajele acestui SUV sunt conturate chiar de manevrabilitate, aceasta fiind mai puțin performantă decât cea a modelelor trecute.

4. Volvo XC60

SUV-ul produs de Volvo este o mașină de familie elegantă, confortabilă și ușor de utilizat, având un design rafinat. Noua gamă de motoare conferă tuturor variantelor XC60 o formă de electrificare. Astfel, modelele pe benzină și diesel dispun acum de un sistem de propulsie mild hybrid de 48V, care reduce atât consumul de combustibil, cât și emisiile de CO2. Specific mașinilor Volvo, SUV-ul dispune de numeroase caracteristici de siguranță, eliminând grijile din călătoriile cu familia.

Însă, manevrabilitatea și cutia de viteze automată care funcționează lent rezultă într-o performanță scăzută, fapt ce constituie unul dintre dezavantajele acestui Volvo.

5. BMW X3

Constructorul german oferă de această dată un automobil excelent din punct de vedere al ținutei de drum, al performanței și al interiorului. Alături de o manevrabilitate bună, motorizările sunt diverse, de la modelul electric iX3, la cel plug-in hybrid xDrive 30e, până la cei 510 CP ai modelului X3 M. Mașina vine cu un sistem practic de infotainment, alături de butoane fizice, într-un stil mai clasic.

Printre dezavantajele acestui model se numără lipsa opțiunii de 7 locuri, economia de combustibil relativ mică și echipamentul standard, care lipsește de pe unele versiuni ale mașinii.

6. Skoda Kodiaq

Printre principalele avantaje ale acestui SUV de familie se numără spațiul suficient pentru șapte persoane. Modelul se vinde cu trei rânduri de locuri, înafară de versiunea entry-level, la un preț atractiv. Mai mult, motorizările pe diesel și benzină sunt și ele performante. Recomandarea AutoCar este de a nu opta pentru varianta Skoda Kodiaq vRS, care a adoptat motorul pe benzină odată cu facelift-ul din 2021, fiindcă motorul diesel se potrivea mai bine cu acest SUV.

Unul dintre dezavantaje ar putea fi lipsa unei propulsii electrice. Însă, rămâne un SUV excelent pentru familie, iar atâta timp cât se acordă destulă importanță opțiunilor alese, poate avea un raport calitate-preț destul de bun.

7. Jaguar F-Pace

Fiind o mașină spațioasă, Jaguar F-Pace are un design modern și elegant, alături de o calitate excelentă a materialelor – toate acestea au fost obținute în urma facelift-ului din 2021. Sistemul Pivi Pro de infotainment este de asemenea îmbunătățit, fiind mai ușor de utilizat. Gama extinsă de motoare cuprinde acum variante diesel și benzină cu patru cilindri, precum și o pereche de motoare cu șase cilindri în linie mild hybrid. De asemenea, există și versiunea plug-in hybrid (Jaguar F-Pace P400e), având o autonomie în modul electric de 65 de km. Însă, recomandarea AutoCar este motorul diesel mild hybrid, datorită manevrabilității și rafinamentului oferit de acesta.

În timp ce autonomia modelului PHEV este relativ mică, prețul acestuia este foarte ridicat, constituind unul dintre dezavantaje.

8. Audi Q5

Deși este o opțiune costisitoare, Q5 este silențios, practic și atrăgător, cu un rafinament de condus și o finisare a materialelor remarcabile. Deși motoarele pe benzină și diesel au primit îmbunătățiri, rămâne o mașină de familie confortabilă, dar performantă. Dintre motorizări se remarcă hibridul plug-in 5.0 TFSIe, care rulează deosebit de lin, cu motorul său electric și motorul turbo pe benzină de 2,0 litri cu patru cilindri dezvoltă împreună aproape 300 CP.

Este greu să găsești defecte la un model atât de elegant ca Audi Q5, însă unele exemple pot fi manevrabilitatea și opțiunile abundente de care dispune mașina.

9. Seat Tarraco

Deoarece face parte din Volkswagen Auto Group, împarte multe caracteristici cu Skoda Kodiaq. Însă, diferența dintre cele două este că Seat vine echipat cu șapte locuri pentru toată gama. Acest SUV este mai agil, fiind o alegere mai bună pentru cei pasionați să conducă, însă acest lucru sacrifică puțin confortul pasagerilor. În orice caz, interiorul este bine finisat, iar motoarele pe benzină și diesel sunt impresionant de rafinate și destul de economice. De asemenea, are un preț atractiv.

Printre dezavantajele acestui model, în afară de confortul redus de manevrabilitate, este lipsa spațiului în locurile din al treilea rând.

10. Kia Sorento

Kia Sorento își câștigă locul în această clasificare, fiind una dintre cele mai spațioase, practice și versatile mașini de pe această listă. Interiorul este confortabil și rafinat, oferind ca opțiune standard cele șapte locuri, fapt ideal pentru excursiile cu familia.

Deși ar părea că există foarte puține lucruri pe care acest SUV coreean nu le poate face, sistemul de propulsie hibrid nu este suficient pentru a crește economia de combustibil. Mai mult, ținuta de drum ar putea fi îmbunătățită.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Robert Pindic
Robert Pindic
Robert Pindic studiază Media Digitală în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, specializare ce i-a deschis orizonturile către jurnalism. Lumea auto i s-a părut fascinantă încă de când s-a urcat întâia oară la volan, iar odată cu obținerea permisului de conducere la 18 ani, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide