Track day cu BMW Z4 M40i şi BMW 330i. PLUS: Cum a ajuns Continental cel mai mare angajator privat din România – VIDEO + GALERIE FOTO

Autor: Vlad MIRONESCU 29 mart. 2019 Știri auto

Foto: Petrică Tănase, BMW Group România

Am condus noile modele BMW Seria 3 şi Z4 pe circuitul Titi Aur de lângă Bucureşti şi am aflat mai multe despre gigantul Continental – un mod frumos de a începe săptămâna.

Pentru început, puţină istorie. BMW Seria 3 este cel mai de succes model BMW din toate timpurile, iar cea de-a şaptea generaţia a fost fost lansată pe piaţă la începutul lunii martie, inclusiv în România. Noul model a evoluat din multe puncte de vedere şi are cu ce să se laude. Motoarele pe benzină oferite au 4 cilindri, în timp ce variantele diesel sunt disponibile şi cu motorizare diesel în 6 cilindri. Puterile variază între 150 CP şi 265 CP, iar noi am testat pe circuitul Titi Aur de lângă Bucureşti modelul 330i, cu 265 CP, transmisie automată şi tracţiune spate. Culoarea Portimao Blue costă aproape 1.000 de euro pentru noul Seria 3, însă este poate cea mai reuşită oferită de germani.

Foto: Petrică Tănase, BMW Group România

Traseul construit de organizori punea accent pe manevrabilitate şi tehnologia de la bord, însă avea şi momente care permitea apariţia laturii dinamice.
Seria 3 poartă noul limbaj de design al constructorului german, iar interiorul oferă tehnologii găsite şi pe modelele din clase superioare, precum noul X5. La interior, găsim şi detalii de design împrumutate de la cel mai mare SUV al mărcii.

Se poate spune că noul Seria 3 arată mai bine ca oricând, iar motorul pe benzină de 2 litri şi 265 CP transformă sedanul german într-o maşină greu de egalat. Traseul printre jaloane a scos la iveală direcţia evoluată, iar proba de evitare a obstacolului la viteză medie a arătat cât de stabil poate fi aceast model.

Pe consola centrală împrumutată de la modelele din clasele superioare se regăsesc modurile de condus. Există patru, însă noi ne-am axat pe Comfort şi Sport. La 265 CP, 330i este impresionant şi în modul Comfort, însă modul Sport ascute răspunsul motorului şi întăreşte direcţia şi suspensia.

Foto: Petrică Tănase, BMW Group România

Traseul a fost parcurs atât în modul Comfort cât şi în modul Sport, cu transmisia automată trecută şi ea în modul Sport, iar diferenţa este sesizabilă.

Am testat şi sistemul Reversing Assistant, oferit ca opţiune pe Seria 3. Acest sistem memorează ultimii 50 de metri parcurşi de şofer la viteze până la 35 km/oră, iar odată trecut în marşariei, prin apărea unui buton maşina reproduce traseul. Desigur, în caz de obstacol, nu va repeta greşeala şoferului, ci te anunţă prin senzori acustici, dar şi pe ecran.

Poate nu pare impresionat când e descris, însă atunci când faci jaloane şi un cerc complet, iar apoi predai maşinii controlul volanului, a acceleraţiei şi a frânei şi vezi că îţi repetă mişcările în marşarier, e greu să rămâi indiferent.

Z4 este un vis frumos

BMW Z4 M40i este un model pe care ai putea să-l conduci toată ziua. Pe lângă performanţe, este şi confortabil, iar asta e cam tot ce vrei de la o maşină sport. Desigur, portbagajul este destul de mic, însă suficient pentru două persoane. Transmisie automată Steptronic Sport, şasiu adaptiv M, sistem de frânare M Sport, diferenţial Sport M şi jante pe 19 inchi, alături de 340 CP şi o etichetă cu preţul de 60.000 de euro.

Foto: Petrică Tănase, BMW Group România

Cea mai aşteptată experinţă a zilei: Z4 pe circuit, alături Radu David, pilot BMW Driver Trainer. Senzaţiile tari sunt garantate, indiferent dacă stai în dreapta sau eşti la volan. Dacă Seria 3 este despre sportivitate, confort şi lux, BMW Z4 este o maşină destinată exclusiv şoferului.

Modelul Z4 M40i arată agresiv şi odată urcat în ea afli că aspectul este justificat de performanţe. Are dotări premium tipice BMW, însă la volan nu te mai interesează decât drumul şi cum să setezi maşina astfel încât să te bucuri din plin de el.

Foto: Petrică Tănase, BMW Group România

Chiar şi cu plafonul retras, vântul nu te deranjează deloc – o suprinză plăcută.

Am făcut câteva ture în codul Comfort. Z4 M40i are 340 CP şi nu îi ascunde. Modelul este stabil, rapid, precis – impresionant. Apoi am trecut în modul Sport şi am aflat că tot ce aflasem despre Z4 era fals. Schimbarea este completă, pornind de la răspunsul motorului. Direcţia se întăreşte, la fel şi suspensia şi cabrioletul în două locuri devine o fiară. Pe mâini nepotrivite, ar putea fi periculoasă, însă sistemul de control al tracţiunii intervine rapid când simte o scăpare şi corectează direcţia.

Experienţa a fost completă, iar indicaţiile lui Radu David esenţiale pentru a descoperi măcar o parte din calităţile roadsterului BMW.

Cum a ajuns Continental cel mai mare angajator privat din România

Modelel BMW pe care le-am testat pe circuitul Titi Aur era echipat cu anvelope sport Continental, iar cu această ocazie am aflat mai multe despre gigantul german pe care majoritatea îl asociază cu producţia de anvelope.

În spatele acestui nume se află o întreagă plajă de produse, de la talpi pentru adidaşi la componente şi sisteme high-tech pentru constructorii de maşini. Chiar şi în România, pe lângă anvelope, se proiectează şi se construiesc componente, dar se şi dezvoltă sisteme. 

Concernul s-a dezvoltat treptat în România, derulând activităţi în 8 centre locale. În anul 2017, investiţiile Continental în România au fost de 175 de milioane de euro, iar pentru 2019 se anunţă o sumă de 180 de milioane euro destinată investiţiilor.

Gigantul german a înregistrat în 2017 o creştere a businessului de cel puţin 15%, depăşind 3 miliarde de euro.

Foto: Petrică Tănase, BMW Group România

Ce nu mulţi ştiu este că grupul Continental este cel mai mare angajator privat din România. Aproximativ 20.000 de oameni lucrează pentru Continental în ţara noastră, iar compania se află pe plan local de 19 ani. Ce este important de menţionat este că în jur de o treime din forţa locală de muncă este înalt calificată, fiind axată pe inginerie şi IT.

Prima sa locaţia din România a fost fabrica de anvelope de la Timişoara, unde se află acum şi cel mai mare centru local, cu 9.000 de angajaţi. Continental produce la Timişoara senzori şi unităţi de control pentru BMW Seria 7, cea mai avansată din punct de vedere tehnologic limuzină din lume, dar şi pentru Porsche Panamera sau chiar celebrul SUV Bentley Bentayga, care ajunge la peste 300.000 de euro.

Module pentru sisteme de airbag-uri, sisteme radar, valve, senzori – acestea sunt doar câteva din componentele produse de Continental care echipează modelele BMW.

Foto: Petrică Tănase, BMW Group România

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide