Trei concepte unice din anii ’50, scoase la licitație pentru o sumă fabuloasă

Autor: George Cristea 19 oct. 2020 Știri auto

Trei concepte unice din anii ’50 sunt scoase la licitație pentru o sumă fabuloasă. Este vorba de trioul de concepte Alfa Romeo B.A.T., care va fi licitat la Sotheby’s pe data de 28 octombrie.

Intră în Galeria FOTO

Cele trei concepte Alfa Romeo B.A.T. prezintă un design futurist cu accente science fiction, fiind descrise de casa de licitații ca fiind „printre cele mai spectaculoase și memorabile designuri auto realizate vreodată”. Fiecare dintre cele trei concepte este unic, fiind menite la vremea respectivă să exemplifice avansul tehnologic și designul radical al mărcii italiene.

Este prima oară când cele trei concepte sunt scoase la licitație într-un singur lot. Valoarea lor este estimată la o sumă cuprinsă între 14 și 20 de milioane de dolari, dar numai în seara de 28 octombrie vom ști cât valorează cu adevărat. Cel puțin pentru câștigătorul licitației Sotheby’s.

Cele trei concepte, denumite B.A.T. 5,7 și 9, au fost desenate de designerul italian Franco Scaglione și produse de Carrozzeria Bertone. Ulterior, au fost prezentate publicului separat, în cadrul unor expoziții în 1953, 1954 și 1955. Mașinile nu au fost niciodată prezentate împreună în anii ’50 și au fost cumpărate de colecționari diferiți, după ce au fost prezentate publicului pentru prima oară.

Ce au în comun cele trei concepte unice scoase la licitație de Sotheby’s

B.A.T. 5 a fost prezentat prima oară la Salonul Auto de la Torino în 1953. În afară de designul futurist și caracterul puternic, designul lui Scaglione s-a remarcat prin aerodinamica excepțională pentru acea vreme. Se spune că B.A.T. 5 ar avea un coeficient aerodinamic de 0,23, fiind capabil să atingă o viteză maximă de 200 km/h cu o motorizare modestă, de numai 45 CP.

Anul următor, B.A.T. 7 a dus mai departe studiul aerodinamic, cu un Cx de numai 0,19. Cifra este absolut fabuloasă, dacă ne gândim că Toyota Prius și Tesla Model S, două modele cu o eficiență aerodinamică extremă au un Cx de 0,24.

B.A.T. 9, prezentat în 1955, a marcat triumful spiritului practic asupra excentricității, fiind o reinterpretare a spiritului gran turismo în stilul B.A.T.. Aripile din spate au fost reduse ca dimensiuni pentru a îmbunătăți vizibilitatea, iar pragurile care acopereau roțile din spate au fost eliminate. Ca și în cazul celorlalte două concepte, baza tehnică a fost cea oferită de modelul de serie Alfa Rome 1900.

Cele trei concepte au fost aduse împreună pentru scurt timp în 1989, cu prilejul concursului de eleganță de la Pebble Beach. Atunci, toate trei au fost cumpărate de același colecționar. Acțiunea are sens, dat fiind că cele trei concepte reprezintă, practic, o operă completă în trei părți.

Chiar dacă cele trei concepte Alfa Romeo B.A.T. vor fi adjudecate la un preț peste cel preconizat, acestea nu vor fi nici pe departe cele mai scumpe mașini licitate vreodată. Acest titlu a fost adjudecat, din 2018, de un Ferrari 250 GTO, care a fost cumpărat cu 48,4 milioane de dolari la o licitație a aceleiași case Sotheby’s.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide