Trei scenarii care arată cum ar putea fi compromise în viitor vehiculele autonome

Autor: descopera.ro 09 ian. 2018 Știri auto
Trei scenarii care arată cum ar putea fi compromise în viitor vehiculele autonome

Fiecare nouă generaţie de automobile vine cu tehnologii care deţin noi riscuri ale siguranţei. Însă în cazul maşinilor autonome nu există precedent, pericolele fiind puţin studiate, sugerează specialiştii într-un nou studiu, potrivit Descoperă.

Imaginaţi-vă trei scenarii diferite:

Maşina autonomă v-ar putea duce într-un loc izolat, deşi destinaţia introdusă este către casă. Trimiţi un mesaj maşinii pentru a te lua de la locul de muncă, însă primeşti înapoi mesajul: „Trimite 200 de dolari în Bitcoin acestui cont şi voi fi acolo”. Sau în al treilea caz îţi pui centura de siguranţă şi te îndrepţi către o programare la medic, dar maşina nu mai părăseşte şoseaua, simte că un hacker a preluat controlul şi singura destinaţie sigură este cea către casă.

Aceste trei scenarii ilustrează breşa cybersecurităţii care trebuie rezolvată înainte ca maşinile autonome să fie populare, informează Futurity. O lucrare recentă introduce un instrument denumit Mcity Threat Identification Model (Modelul de Identificare al Pericolelor) care ar putea ajuta savanţii să analizeze posibilitatea şi gravitatea potenţialelor pericole. Noul model conţine un tipar ce poate fi luat în considerare: nivelul aptitudinilor atacatorului, vulnerabilitatea sistemului vehiculului, modul în care atacatorul ar putea avea acces, repercursiunile, inclusiv pierderea intimităţii, a siguranţei şi a banilor.

Specialiştii consideră că instrumentul este primul de acest tip care se axează pe automobilele autonome.

„Instrumentul nostru se axează pe rezolvarea de la început a celor mai importante probleme, cât şi pe tiparul de analizare eficientă a cybersecurităţii şi crearea unei abordări eficiente pentru realizarea unor vehicule autonome sigure”, a declarat Andre Weimerskirch, principalul autor al studiului.

Raportul avertizează că vehiculele autonome se vor confrunta cu ameninţări obişnuite, dar şi cu unele noi. Vor fi vulnerabile pentru cei care distrug frecvent reţele computerizate, precum hackeri care fură informaţii persoane sau financiare. De asemenea, creşterea popularităţii vehiculelor autonome va duce la apariţia noilor tipuri de hackeri, criminali care vor cere răscumpărare pentru vehicul sau pasagerul din interiorul lui.

Pentru a demonstra capacităţile noului model, specialiştii l-au utilizat pentru a examina vulnerabilităţile sistemelor de parcare automată. Ei au determinat că printre atacurile posibile se numpără cel al dezactivării senzorilor de parcare sau în al doilea caz hackerii ar putea bruia semnalul parcării automate al maşinii pentru a fura vehiculul. 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide