Uită de trotinete electrice și de hoverboard-uri. S-a inventat WalkCar, laptopul pe roți

Autor: George Cristea 05 ian. 2021 Știri auto

Uită de trotinete electrice și de hoverboard-uri. Un nou vehicul electric pentru transport personal face furori pe rețelele de socializare. WalkCar este, în esență, un laptop pe roți și are prețul unui astfel de dispozitiv. High end. OK, e al naibii de scump.

Inventatorul este japonez și a fondat compania Cocoa Motors pentru a produce acest vehicul curios. Are patru roți, dar nu este o mașină, nici măcar un cvadriciclu. Ne putem gândi la el mai degrabă ca la un hoverboard cu patru roți sau, după cum arată, un laptop pe roți. Are o denumire sugestivă – WalkCar, cu toate că viteza de deplasare este respectabil – până la 16 km/h

WalkCar nu doar că se poate deplasa cu o viteză pe care o ating în mod obișnuit bicicletele, dar poate urca rampe destul de pronunțate, cu o înclinație de până la 10%. Motoarele electrice sunt integrate în fiecare roată, din acest punct de vedere fiind unic. Fiecare dintre roți are suspensie independentă, ceea ce-i permite să treacă peste obstacole mici, dar în cazul denivelărilor mai pronunțate roțile  de mici dimensiuni se vor dovedi un impediment serios. În cel mai rău caz, pregătește-te să fii aruncat din „șa”. Sistemul de siguranță al lui WalkCar a prevăzut această posibilitate și va frâna platforma imediat ce ai părăsit-o.

Cum funcționează WalkCar, laptopul pe roți

Manevrarea laptopului pe roți se face simplu, la fel ca orice hoverboard. Senzorii din podeaua realizată din fibră de carbon sesizează apăsarea tălpilor și direcționează corespunzător WalkCar-ul. Funcționează simplu: te înclini în față, va prinde viteză, te apleci într-o parte, va iniția un viraj în direcția respectivă. Iar dacă vrei să oprești, e suficient să ridici degetele unuia dintre picioare.

Autonomia nu este una grozavă: doar 7 kilometri pentru viteza de mers normal (6 km/h) și cea de alergare (10 km/h). Aceasta scade la 5 km în modul Sport, care permite atingerea vitezei maxime, de 16 km/h. Ceea ce este grozav este că, la vale, WalkCar nu va prinde o viteză periculoasă. Va folosi în schimb frânarea regenerativă pentru a păstra viteza constantă și a încărca bateria.

Chiar dacă vorbesc la persoana a doua, WalkCar nu este pentru mine și pentru tine. Prețul acestuia îl plasează mai degrabă în categoria obiectelor de lux. La aproape 2.000 de dolari, se apropie de prețul unui laptop high-end, cu care de altfel se aseamănă. Numai înlocuirea unui set de roți îl costă pe proprietar 236 de dolari. Practic, patru bucați de cauciuc nu cu mult diferite de bucșele unei mașini, care costă de 5-6 ori mai puțin.

Intră în Galeria FOTO

Ideea nu este nouă, fiind prezentată de Cocoa Motors în urmă cu cinci ani. Pe atunci, însă, WalkCar se anunța mult mai ieftin și o idee mai capabil, iar producția nu demarase încă, producătorul căutând finanțare pe Kickstarter. Se pare că versiunea comercială nu a ieșit conform planului inițial, dar cel puțin poate fi acum cumpărată de cei interesați. Ceea ce nu se poate spune despre alte proiecte finanțate prin Kickstarter.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide