Un proces verbal de contravenție a fost declarat nul. Care a fost greșeala polițistului

Autor: Adrian Somai 13 iun. 2023 Știri auto

Judecătoria Galați a constatat la sfârșitul lunii mai nulitatea absolută a unui proces verbal de contravenție întocmit de un agent rutier prin care un conducător auto a fost amendat cu 1.305 lei și i-a fost suspendat permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Polițistul care a întocmit procesul verbal a comis o greșeală de începător, uitând să precizeze locul în care a fost comisă infracțiunea.

Poliția a depistat la data de 9 octombrie 2022 un șofer auto care conducea cu viteză excesivă pe DJ 251, pe o porțiune de drum unde limita de viteză era de 30 km/h. Vorbim însă de un drum cu mai multe limite de viteză, stabilite în funcție de sectorul de drum. Pe DJ 251, limita maximă de viteză este de 90 kilometri/oră, în afara localității și de 50 kilometri/oră în interiorul localității, însă există și porțiuni de drum unde limita de viteză maximă admisă este de 30 kilometri/oră.

Șoferul a decis imediat să conteste amenda, observând că agentul constatator nu a indicat în procesul verbal locul exact al săvârșirii contravenției. De asemenea, potrivit Adevărul, el nu a descris nici împrejurările care ar fi putut servi la aprecierea gravității faptei, nerespectând astfel art. 16, alin. 1 din OG nr. 2/2001.

Procesul verbal de contravenție nu a fost întocmit conform legii

„În cuprinsul procesului verbal contestat, agentul constatator a indicat la rubrica „locul săvârșirii faptei” – ,.DJ 251 …”, fără a menționa cu exactitate locul săvârșirii presupusei contravenții”, a explicat șoferul în instanță. Șoferul a mai susținut că “ la momentul opririi sale în trafic, circula pe sectorul de drum unde limita maximă de viteză admisă de lege este de 50 kilometri/oră, dar, cu toate acestea, în cuprinsul procesului verbal contestat nu a fost specificat locul săvârșirii presupusei contravenții, cu indicarea bornei kilometrice ori a oricărui alt reper necesar pentru stabilirea limitei de viteză”.

În cele din urmă, instanța a considerat că procesul verbal de contravenție nu a fost întocmit respectând dispozițiile imperative ale legii: „Instanța reține că agentul constatator nu a realizat o descriere corespunzătoare a faptei imputate contravenientului, de a indica cu exactitate locul săvârșirii contravenției, câtă vreme pe acel sector de drum există porțiuni de drum în care limita maximă de viteză este de 90 kilometri/oră, 50 kilometri/oră sau 30 kilometri/oră. Actul de sancţionare este nul pentru lipsa descrierii faptei”. Decizia instanței nu este definitivă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide