Un șofer care a circulat fără rovinietă a reușit să scape de amendă. Cum a fost posibil?

Autor: Mihai Morcovescu 27 iul. 2022 Știri auto
Un șofer care a circulat fără rovinietă a reușit să scape de amendă. Cum a fost posibil?

Un șofer din Galați care a circulat fără rovinietă și a fost sancționat de CNAIR, a scăpat și nu va trebui să plătească amendă. Judecătoria Galaţi ar putea crea un precedent la nivel naţional după ce a anulat procesul verbal de contravenţie al acestuia.

Asta deoarece CNAIR nu a depus şi imaginile foto sau înregistrările video care au stat la baza întocmirii documentului.

Șoferul a fost amendat cu 250 de lei pentru că nu avea rovinietă valabilă

împrumută maşina

Respectivul conducător auto a fost sancționat cu o amendă de 250 de lei. El a circulat la data de 4 ianuarie 2022 pe sectorul de drum DN26 KM 8+800, în localitatea gălăţeană Vânători, fără să deţină rovinietă valabilă. Însă, Judecătoria Galaţi a anulat procesul verbal de contravenţie întocmit CNAIR, la data de 21 iulie 2022.

Decizia instanţei nu este definitivă. Șoferul a fost sancţionat pentru încălcarea dispoziţiilor articolului 8, alin. (1) din OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Instanţa a constatat că procesul-verbal de contravenţie conţine menţiunile privitoare la numele, prenumele şi calitatea agentului constatator. De asemenea, documentul conține numele şi prenumele contravenientului, descrierea faptei săvârşite, data comiterii acesteia şi semnătura agentului constatator.

Magistratul care a judecat cazul a stabilit că au fost, astfel, îndeplinite condiţiile de formă. Cu toate acestea, procesul verbal de contravenţie trebuia să fie însoţit şi de probele prin care se demonstra că şoferul a circulat fără rovinetă valabilă.

„În această situaţie, procesul-verbal de contravenţie nu poate face prin el însuşi dovada săvârşirii faptei. Astfel, intimata are obligaţia de a propune probe în sprijinul vinovăţiei petentului, chiar probele pe baza cărora a fost întocmit procesul-verbal de contravenţie”, se menţionează în cuprinsul deciziei judecătoreşti.

„Fiind în prezenţa unei fapte contravenţionale care se constată prin mijloace tehnice, instanţa reţine că intimata nu a depus la dosarul cauzei mijloacele materiale de probă constând în imagini foto sau în înregistrări video, care au stat la baza întocmirii procesului-verbal, motiv pentru care procesul-verbal de contravenţie nu are valoare probatorie prin el însuşi, nefiind susţinut de alte probe”, este concluzia instanţei, care a anulat procesul verbal de contravenţie.

Sursa: Adevărul

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide