Un tren fabricat în România poate circula cu 120 km/h dar nu are unde

Autor: Cristian Agatie 08 sept. 2021 Știri auto

Un tren fabricat în România de Electroputere Pașcani poate circula cu 120 km/h, dar nu are unde din cauza stării proaste a infrastructurii din România.

Intră în Galeria FOTO

Starea deplorabilă a infrastructurii rutiere din România este deplânsă de toți șoferii dar adevărul este că infrastructura feroviară este cu mult mai jalnică. Recent, șefa Ford România Josephine Payne declara, nemulțumită, că merge mai repede pe bicicletă decât merg trenurile care transportă mașinile Ford produse la Craiova. Într-adevăr, viteza medie pe calea ferată în România este sub 30 de kilometri pe oră, motiv pentru care din ce în ce mai puțini români aleg trenul.

În aceste condiții, nu putem decât să fim alături de cei de la Electroputere Pașcani, care au ajuns în faza de omologare pentru cel mai nou tren al lor. Acesta are o capacitate de 164 de locuri și poate susține o viteză de 120 de kilometri pe oră. Nu are însă unde să facă asta, pentru că va circula pe sectoare de cale ferată unde viteza medie este de 30 de kilometri pe oră.

Trenul este compus din trei vagoane și are o lungime de 60 de metri, fiind astfel recomandat pentru distanțe scurte și medii de deplasare. Prototipul a fost scos pe șine, pentru a fi evaluați parametrii de funcționare, pe mai multe rute din țară: spre Valea Prahovei, Făurei din județul Brăila sau Mestecăniș din județul Suceava. A fost o provocare pentru un tren care atinge 120 de kilometri la oră să circule pe căile ferate din România, unde viteza medie este de 3 ori mai mică.

Ce știm despre primul tren diesel fabricat în România

Procesul de testare, până la omologare, a presupus parcurgerea a 30.000 de kilometri. „Cu acest tren, până la Făurei am făcut șase ore, de la Buzău la Făurei am mers pe o linie cu 30 de kilometri la oră. Îmi era teamă să nu dau trenul pe jos”, povestește Mihai Tudose, șeful serviciului Tehnic la Electroputere Pașcani.

În prezent, sunt doar două tronsoane în România care permit circulația trenurilor de mare viteză: București – Constanța și București – Predeal. Trenul realizat la Pașcani a fost proiectat pentru viteze maxime de 200 de kilometri pe oră. Acesta este propulsat de un sistem diesel-electric, dar poate fi convertit cu costuri minime pentru a funcționa electric. Intervalul dintre revizii este prevăzut la 360.000 km.

Viteza maximă pe calea ferată din România a fost atinsă în 1975, cu un tren realizat special pentru dictatorul Nicolae Ceaușescu. Acesta a atins o viteză maximă de 209 km/h pe un tronson dintre Câmpina și București.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Facebook / Electroputere VFU Pașcani


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide