Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă pentru anvelopele de iarnă

Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă pentru anvelopele de iarnă

Autor: ProMotor acum 1 an Știri

Noua etichetă UE pentru anvelope este utilă în special pentru anvelopele de iarnă, deoarece cuprinde informații referitoare la aderența pe zăpadă și gheață. Până în prezent, marcajele legate de proprietățile necesare în condiții de iarnă lipseau. Noua etichetă va deveni obligatorie pentru anvelopele comercializate începând cu luna mai a anului 2021.

Uniunea Europeană a convenit că etichetele care indică consumul de energie și caracteristicile pneurilor vor fi actualizate. Noile etichete facilitează compararea modelelor de anvelope și le sunt utile mai ales cumpărătorilor online. În Europa Centrală, informațiile despre aderența pe carosabil ud și zăpadă sunt esențiale pentru siguranța la volan, în timp ce în zonele nordice sunt mai importante informațiile despre aderența pe gheață.

nouă etichetă pentru anvelopele de iarnă

Până în prezent, nu au existat cerințe pentru etichete care să indice aceste două tipuri de aderență. Conform reglementărilor actuale, toate anvelopele pentru vehicule de pasageri și autoutilitare trebuie să conțină un sticker care indică aderența pe carosabil umed, zgomotul la rulare și impactul asupra consumului de combustibil.

Iernile din Europa Centrală sunt în mare parte umede, iar aderența pe carosabil umed este o preocupare de bază. Și aderența ocazională pe zăpadă este importantă. Pe de altă parte, anvelopele de iarnă nordice sunt special concepute pentru gheață.

„Anvelopele proiectate pentru iarna central-europeană sunt complet diferite față de cele proiectate pentru iernile nordice. Aderența pe carosabil umed și pe gheață sunt caracteristici care se exclud reciproc; consumatorul poate ajunge să achiziționeze anvelope neadecvate dacă informațiile de pe etichetă nu sunt corecte”, spune Jarmo Sunnari, Manager of Standards, Regulations and Approvals la producătorul de anvelope Nokian.

Marcajul pentru aderența pe gheață va fi utilizat inițial numai pentru anvelopele destinate vehiculelor de pasageri, în timp ce marcajul pentru aderența pe zăpadă este disponibil și pentru anvelopele pentru microbuze, camioane ușoare, camioane și autobuze. Marcajele se bazează pe standarde și reglementări internaționale. În prezent, testul de aderență pe gheață este în curs de standardizare la Organizația Internațională de Standardizare (ISO), iar aderența pe zăpadă se referă la reglementările ECE ale Națiunilor Unite.Comentarii
Inchide