Verde intermitent la semafor: Ce riști dacă îi claxonezi pe cei din fața ta

Autor: George Cristea 21 nov. 2020 Știri auto

Odată cu montarea semafoarelor cu verde intermitent în multe intersecții din București dar și din alte orașe au început și problemele. Șoferi nerăbdători să facă dreapta îi claxonează insistent pe cei care doresc să meargă înainte și așteaptă la semafor. Ce spune legea și ce riști dacă îi claxonezi pe cei din fața ta într-o astfel de situație.

Intră în Galeria FOTO

Indiferent de ce parte a claxonului te-ai aflat, cu siguranță te-ai întâlnit cel puțin o dată cu această situație stânjenitoare. Lumina verde intermitentă permite șoferilor să facă dreapta (după ce acordă prioritate șoferilor și pietonilor care au drept de trecere), dar banda este ocupată de mașini care merg înainte. Cum rezolvi această problemă?

Cu siguranță, nu cu un claxon. Potrivit Codului Rutier, atunci când un semafor „cu trei culori are o lumina verde intermitentă suplimentara, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”.

Cuvântul de ordine aici este „permisiunea”, nu obligația. Acest lucru trebuie știut de toți cei care abuzează claxonul într-o astfel de situație. Singurul caz în care șoferii aflați pe prima bandă sunt obligați să facă dreapta este atunci când banda respectivă este marcată ca atare. În caz contrar, șoferii care circulă pe direcția înainte pot ocupa oricare dintre benzile de circulație, inclusiv prima bandă.

Ce riști dacă îi claxonezi pe cei din fața ta la verde intermitent

Șoferii care claxonează pentru a-l determina pe cel din față să treacă de semaforul cu semnal verde intermitent pot fi sancționați cu patru sau cinci puncte-amendă, adică pot primi amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei. După cum se precizează în Regulamentul de aplicare a Codului rutier, șoferilor le este interzis “să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”.

Mai mult, conform aceluiași act normativ, claxonul nu trebuie folosit la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează, iar avertizarea sonoră trebuie să aibă o durată care să permită să fie percepută, dar să nu îi forțeze pe cei din urmă să facă manevre ce îi pot pune în pericol sau care pot afecta siguranța circulației.

Secretele semaforului verde intermitent la dreapta au fost explicate în amănunțime la momentul la care au apărut pentru prima dată astfel de sisteme de semnalizare. Cu toate acestea, cei mai mulți șoferi se fac că nu cunosc prevederile legale în acest caz.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide