VIDEO. 80% din maşinile second-hand aflate la vânzare în România au kilometrajele modificate. Ce putem face?

Autor: Marius Vișan 18 dec. 2015 Știri auto
VIDEO. 80% din maşinile second-hand aflate la vânzare în România au kilometrajele modificate. Ce putem face?

Kilometrajele măsluite ale maşinilor second hand puse în vânzare în România, este o problemă frustrantă atât pentru clienţi cât şi pentru autorităţi. Conform site-ului inspectorauto.ro aproximativ 80% din autovehiculele SH aflate la vânzare în ţară au kilometrajele date înapoi. Exemplul cel mai eficient pe care îl propun specialiştii este modelul belgian de verificare a numarului de kilometri. Iată care este acesta şi ce altceva s-ar putea face pentru a rezolva acest clenci.  

  • Implementarea sistemului belgian Car Pass. Acesta este la baza un ONG care implementează decizia Guvernului prin care fiecare service sau centru ITP este obligat să transmită către baza de date Car Pass numărul de kilometri ai maşinii de fiecare dată când este adusă la ei în unitate;
  • Ajustarea kilometrajelor să fie declarată ilegală, la fel ca şi comerţul cu echipamentele dedicate acestui procedeu;
  • Obligaţia vânzătorului de a menţiona pe contractele de vânzare-cumpărare numărul real de kilometri ai maşinii, iar vânzătorul să raspundă penal în cazul în care se dovedeşte că a înşelat cumpărătorul.

Citeşte şi 7 maşini second hand de care trebuie să te fereşti

Citeşte şi Închisoare de la 2 la 5 ani pentru cei care umblă la kilometraje

Citeşte şi VIDEO. 5 minute de circ. Poliţist luat la mişto de un şofer care a încălcat legea

Car Pass pare să fie principalul modelul de urmat, acesta fiind unul dintre cele mai eficiente din Uniunea Europeană. În 2014 Car Pass a emis aproximativ 780.556 certificate de atestare a numarului de kilometri, iar semnul că sistemul functionează este scăderea numărului de cazuri de fraudă la 1.239.

Maşina cea mai rulată care s-a înregistrat în sistemul Car Pass este o Toyota Supra din 1987, cu 856.243 km parcurşi. După ea vin un Peugeot 807 (2003), un Citroen C5 (2002) şi un model Mercedes-Benz E 200 CDI (2006) care trec fiecare de 700.000 de kilometri parcurşi.

Maşinile importate în România pentru a fi revândute au o poveste similară. Trei sau patru sute de mii de kilometri parcurşi, numeroase dotări cu care să-i ia faţa clientului şi preţuri mici. Ajunse în ţară este sunt cosmetizate, iar kilometraul suferă o modificare drastică până sub pragul de 200.000 de kilometri. Apoi sunt gata să fie puse în vânzare. 

Alături găsiţi un clip video despre cât de simplu este să falsifici numărul de kilometri ai unei maşini, dacă ai instrumentele necesare.

Citeşte şi TV, prima dubă autohtonă. Încă o marcă românească de care s-a ales praful. FOTO – VIDEO

Citeşte şi Schimbări majore la poliţele RCA, propuse de ASF

 

Citeşte şi VIDEO. Cu ce „monstru” pleacă la război Marina Americană

Citeşte şi VIDEO. Fifth Gear a testat maşina românească Ghe-O Rescue

Citeşte şi FOTO – Motivul pentru care cineva a plătit 400.000 de lire pentru un Land Rover Defender de 25.000

Citeşte şi VIDEO. Accident uimitor petrecut pe un drum dintre Botoşani şi Dorohoi

Citeşte şi VIDEO – FOTO. Cel mai bine vândut SUV din lume

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Vlad MIRONESCU
Vlad MIRONESCU

Comentarii
Inchide