Viteza maximă cu care se circulă în localităţi se schimbă

Viteza maximă cu care se circulă în localităţi se schimbă

Autor: Marius Vişan acum 3 ani Știri

Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, viteza maximă de circulaţie a autovehiculelor în localitate ar putea creşte. Astfel, indiferent de categoria din care fac parte, maşinile ar putea să circule, legal, prin localităţi cu viteze de până la 60 de km/h. Măsura ar facilita traversarea localităţilor situate de-a lungul drumurilor naţionale şi europene, scrie Avocatnet.ro

Excepţie de la acestă măsură vor face oraşele şi municipiile, acolo unde limitele de viteză se pot stabili numai cu avizul poliţiei rutiere. Concret, viteza cu care s-ar putea circula pe drumurile naţionale şi europene din localităţi ar creşte de la 50 la 60 de km/h şi ar permite traversarea mai rapidă a acestor localităţi. Astfel, autovehiculele, indiferent de categoria lor, ar putea circula în localitate cu maximum 60 de km/h, dar doar dacă pe sectorul de drum pe care circulă nu a fost stabilită o altă limită de viteză.

Scopul reglementării este acela de a fluidiza traficul şi de a scurta perioadele petrecute de către şoferi la volan. Măsura ar urma să vină în sprijinul transportatorilor şi investitorilor din România, care vor beneficia de un timp redus de transport al mărfurilor.

Această creştere a limitei de viteză în localităţi ar avea efect şi asupra celorlalţi şoferi, şi anume persoanele fizice. Astfel, ei ar putea petrece mai puţin timp la volan, iar oboseala generată de efectuarea unei călătorii s-ar reduce şi, odată cu aceasta, riscul de producere a unor evenimente neplăcute în trafic.

Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare prin decret prezidenţial şi de publicare în Monitorul Oficial.

 Comentarii
Inchide