Volkswagen s-a răzbunat pe furnizorul său bosniac, care a cerut creşteri salariale

Autor: Visan Marian acum 4 ani Știri auto
Volkswagen s-a răzbunat pe furnizorul său bosniac, care a cerut creşteri salariale

Se zice că răzbunarea este un fel de mâncare care se serveşte cel mai bine rece.

Volkswagen trebuie să se fi gândit la acest lucru când au început proble­mele în relaţia cu furnizorul său bosniac Prevent, care a blocat liniile de pro­ducţie ale marelui constructorului auto german în 2016, scrie Deutsche Welle.

Prevent Group, o companie puţin cunoscută cu origini bosniace, a jucat un rol major în istoria recentă a gigantului german. Ani la rând, aceasta a furnizat VW diverse componente auto, adesea prin intermediul altor companii achiziţionate de-a lungul timpului.

Cu doi ani în urmă, nemulţumite de deciziile luate de VW în urma scandalului Dieselgate, două companii părţi ale Prevent şi-au întrerupt livrările către VW fără niciun avertisment. Aceasta a dus la întârzieri majore pe liniile de producţie ale VW, generând pierderi cuprinse între 20 şi 100 milioane de euro.

După discuţii de urgenţă, se pare că VW şi Prevent s-au împăcat, dar relaţiile au fost recent întrerupte.

Ziarul german Bild anunţă că VW a renunţat la grupul Prevent, se pare ca răzbunare pentru ceea ce s-a întâmplat în 2016. „Nu mai vrem să fim şantajaţi“, a declarat un manager de la VW pentru Bild.

Potrivit unor estimări, anularea contractului pe termen lung cu Prevent va costa VW peste 200 milioane de euro, scrie Handelsblatt.

„Cred că este un caz de «nu muşca mâna care te hrăneşte»“, arată Frank Schwope, specialist în cadrul băncii germane comerciale NordLB, citat de Deutsche Welle.

Potrivit unei declaraţii recente a Prevent, aproximativ 700 de angajaţi de la trei divizii germane vor fi nevoiţi să lucreze mai puţin ca urmare a deciziei VW, iar 90 de angajaţi de la compania Foamtec din Stendal au fost dispo­nibilizaţi. Ca răspuns, oficialii de la VW au declarat că au fost nevoiţi să ia măsurile necesare.

Prevent Group a anunţat mai apoi că au semnat un nou contract cu BMW pentru livrarea de scaune de maşină şi alte produse de tapiţerie auto.

„Continuarea cooperării cu acest client va întări şi mai mult poziţia Prevent Group de cel mai mare furnizor de tapiţerie auto din Europa“, a declarat Muhamed Vrabac, director al unei filiale Prevent.

O astfel de declaraţie pare să intre în contradicţie cu vestea că VW şi-a tăiat majoritatea legăturilor cu grupul Prevent şi filialele acestuia.

Prevent a fost furnizor şi al Daimler, proprietarul Mercedes-Benz.

Decizia VW va avea probabil implicaţii profunde pentru companie, care este un jucător major în Bosnia.

Prevent a fost înfiinţat de Nijaz Hastor, fiind acum administrat de fiii acestuia, care se numără printre cei mai bogaţi oameni ai Bosniei.

Citeşte articolul complet în Ziarul Financiar
Comentarii
Inchide