Cum vor înregistra polițiștii fiecare conversație fără ca șoferii să-și dea seama?

Autor: Elena Luchian 10 iul. 2020 Știri auto
Cum vor înregistra polițiștii fiecare conversație fără ca șoferii să-și dea seama?

Polițiștii vor înregistra de acum orice interacțiune cu șoferii. Cei aflați la volan nici nu-și vor da seama că sunt filmați. Cum se va întâmpla acest lucru?

Polițiștii vor purta bodycam-uri, se arată într-un comunicat emis de Sindicatul Europol. Ministerul Afacerilor Interne a achiziționat 12.000 de astfel de dispozitive audio-video Motorola, după un proiect demarat de Sindicatul Europol în urmă cu trei ani. Acestea sunt similare dispozitivelor purtate de polițiștii britanici.

În 2017, Sindicatul a oferit Poliției Capitalei 20 de bodycam-uri. Acestea au fost folosite exclusiv de către agenții din cadrul Brigăzii Rutiere.

Proiectul s-a extins ulterior și în cadrul altor 10 Inspectorate Județene de Poliție, dar și la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara. Și Poliția de Frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă beneficiază de astfel de dispozitive. În total, în țara noastră, sunt utilizate de către oamenii legii aproximativ 200 de bodycam-uri.

Polițiștii de la ordine publică, poliția rutieră, poliția de frontieră și cei de la biroul de imigrări vor fi echipați cu astfel de aparate achiziționate de Ministerul Afacerilor Interne. Acestea îi vor proteja în cazul unor reclamații referitoare la exercitarea atribuțiilor de serviciu. Și cei cu care interacționează vor fi protejați de eventuale abuzuri din partea oamenilor legii.

Sistemul portabil va înregistra audio și video intervențiile și acțiunile polițiștilor. Înregistrările pot fi folosite ca probe în instanță, fiind realizate cu aparate omologate.

În ce situații poate fi folosit bodycam-ul de către polițiști?

Oamenii legii vor putea cu ușurință utiliza noile dispozitive achiziționate de Ministerul Afacerilor Interne, în diverse situații, cum ar fi:

  • legitimarea persoanelor;
  • conducerea la sediul poliției;
  • oprirea vehiculelor în trafic;
  • utilizarea forțelor și mijloacelor din dotare;
  • efectuarea controlului corporal și al bagajelor;
  • constatarea contravențiilor și a infracțiunilor;
  • prevenirea unui pericol iminent la adresa vieții și integrității fizice ale unei persoane;
  • punerea în executare a mandatelor emise de către organele judiciare;
Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide