Test drive BMW X5 M50d – O nouă reuşită a bavarezilor – GALERIE FOTO

Autor: Vlad MIRONESCU 08 feb. 2019 Test drive

Noul BMW X5 este un model impresionant. Combinaţia de tehnologie de ultimă oră, putere şi dimensiuni mari este câştigătoare, însă ce contribuie mult la rezultatul final sunt elementele noi de la interior şi exterior.

Stopurile şi farurile sunt noi, cele două guri de evacuare masive nu sunt false, iar grila imensă, acum dintr-o singură bucată, este satinată. Designul exterior a păstrat liniile consacrate de cele trei versiuni anterioare, dar trebuie menţionat că BMW X5 este cel mai vândut SUV premium din lume, deci nu era neapărat nevoie de o schimbare masivă. 

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Am testat modelul X5 M50d, care se remarcă printr-un look distinctiv, însă modificările nu sunt doar la exterior. Spre exemplu, în cazul variantei M, suspensia adaptivă este pe arcuri, însă există şi o suspensie pneumatică pentru cei care vor mai mult confort. Personal, consider că suspensia modelului de test (BMW X5 M50d) este mai mult decât suficientă la capitolul confort, plus că asigură un parcurs mai sportiv.

5 metri lungime şi un portbagaj imens

Noul BMW X5 a crescut uşor în lungime (+36 mm) şi este la un pas de pragul de 5 metri (4.992 mm), lăţimea depăşeşte uşor 2.000 mm (+66 mm), iar înălţimea a crescut cu 19 mm (1.745 mm), iar aceste dimensiuni se traduc într-un ampatament de 2975 mm (+42 mm). Dimensiunile sunt mari, însă vizibilitatea în faţă este bună datorită înclinaţiei mici a parbrizului, iar pentru mersul în marşarier există senzorii de parcare şi camera video cu rezoluţie foarte bună.

Portbagajul generos de 645 de litri (peste 1.860 litri cu bancheta rabatată) este compartimentat pe 2 niveluri, iar plafonul care le desparte are propriul amortizor.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Jantele standard pentru BMW X5 au 18 inchi, însă modelul M50d este oferit cu jante de 22 de inchi (20 de inchi iarna). Etrierii de frână vopsiţi în albastru şi marcaţi M sunt imenşi la roţile din faţă, acoperind spre o treime din discurile ventilate.

Atmosfera la interior este sobră, însă îşi păstrează o tentă sportivă. Se remarcă elementele de design din sticlă, cu aspect de cuarţ fumuriu, de pe maneta schimbătorului de viteze sau a controllerului iDrive, alături de finisajele de lemn şi aluminiu.

Multe noutăţi la interior

Cele mai noi dotări la interior sunt BMW Live Cockpit Professional (instrumentar digital de bord oferit standard), cea de-a 7-a generaţie a sistemului iDrive, sistemul Night Vision şi asistentul de parcare care reţine ultimii 50 de metri parcurşi cât timp ei sunt realizaţi la viteze sub 35 km/h.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Interiorul este premium, tipic BMW: finisare ireproşabilă şi materiale de calitate. Scaunele din faţă sunt complet electrice, încălzite şi ventilate, cu funcţie de masaj şi memorii. Poziţia în scaun e foarte bună, iar spaţiul pentru genunchi şi cap este mai mult decât suficient. Volanul este şi el reglabil electric, deci din cumulul de setări disponibile orice şofer îşi poate găsi poziţia ideală. Încălzite sunt şi cotierele, dar pot fi şi suporturile de pahare din consola centrală. 

Pasagerii din spate beneficiază şi ei de funcţia de încălzire în banchetă. Există spaţiu din belşug şi pentru ei, chiar dacă sunt 3 persoane. Pasagerii din spate au şi propriul sistem de climatizare cu două zone.

Bunătăţi pentru şofer

BMW Live Cockpit Professional este instrumentarul de bord digital oferit standard, sub forma unui ecran de 12,3 inchi. Displayul este lizibil şi te obişnuieşti uşor cu el, mai ales că nu este foarte aglomerat. Funcţiile de condus diferite înseamnă schimbări de layout, însă şoferul nu va fi confuz. Există şi binecunoscutul sistem Head-Up display, cu informaţii precum viteza, direcţiile oferite de sistemul de navigaţie sau informaţiile obţinute din citirea semnelor de circulaţie.

Display-ul central de mari dimensiuni rulează noua generaţie a sistemului de infotainemnt iDrive. Acesta este mai intuitiv decât versiunea anterioară, iar combinaţia de scris şi afişaj grafic este foarte plăcută. Acesta oferă funcţii multimedia, sistem de navigaţie, conexiune Bluetooth pentru telefonul mobil şi suportă Apple CarPlay. Tototdată, afişează toate mesajele sistemului pentru şofer, iar tot de aici se fac şi toate personalizările sistemelor de rulare.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Gesture Control este unul dintre cele mai interesante sisteme oferite de BMW. Chiar dacă nu sunt foarte multe gesturi, sistemul este configurabil. Până să-ţi dai seama, vei creşte sau reduce volumul învârtind din deget sau vei schimba postul cu un alt gest.

În aceeaşi poziţie uşor de accesat găsim butonul care activează sistemele de siguranţă şi asistenţă: Front Colision Warnind, Side Colision Warning, sistem de avertizare în caz de părăsire a benzii, cu corectare de direcţie sau avertizare pentru unghiul mort. 

3 mufe USB tip C pentru pasageri

În consola centrală găsim şi zona de încărcare prin inducţie, o mufă USB şi priza de 12 volţi. Aici sunt şi suporturile de pahare încălzite individual de care am menţionat mai sus. Un alt detaliu interesant: prezenţa porturilor USB tip C – unul în cotieră, alte două pe spatele scaunelor din faţă.

M50d: Te porţi frumos cu el, se poartă frumos cu tine

Deloc suprinzător, BMW X5 M50d este un model foarte puternic, iar ca orice model puternic, nu trebuie bruscat. O apăsare scurtă a pedalei de acceleraţie şi SUV-ul de aproape 2,2 tone îşi adună puterile şi porneşte vijelios. Sunetul generat de motorul diesel de 3 litri este ameţitor. Există un sistem de amplificare în zona evacuărilor, însă zgomotul nu este amplificat prin difuzoarele maşinii. X5 M50d oferă 400 de cai-putere şi un cuplu de 760 Nm, iar performanţele sunt de top: 5,2 secunde până la 100 km/oră şi 250 km/oră. 

Stabilitatea este foarte bună – mai ales că vorbim de un SUV de peste 1,7 metri înălţime, iar centrul de greutate se simte amplasat jos. Noul BMW X5 se remarcă printr-un confort exemplar, chiar şi în cazul suspensiei adaptive M.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Motorul diesel de 3 litri cu caracteristici demne de un model supersport a înregistrat un consum mediu de 12 litri la un parcurs exclusiv urban. Rezultat destul de bun, pentru 400 de cai-putere şi 760 Nm. Modul de condus standard Comfort este ideal pentru oraş, însă pentru trafic aglomerat merge la fel de bine şi EcoPro. Modul Sport modifică substantial răspunsul motorul, direcţia şi suspensia, dar şi zgomotul rezultat. Cutia automata cu 8 trepte schimbă la momentul optim, însă există şi posiblitatea schimbărilor manuale, prin padelele din spatele volanului.

La final, nu poate fi uitată cheia cu ecran tactil, capabilă să afişeze ora, combustibilul rămas şi autonomia, starea sistemului de încălzire centralizată şi altele.

Principalul dezavantaj – preţul prohibitiv

Noul BMW X5 este spaţios, puternic, elegant şi, mai ales, inteligent. Din pacate, toate cele de mai sus vin cu un preţ pe măsură. Modelul testat (M50d) are un preţ de pornire de peste 92.000 euro (TVA inclusă), însă opţionalele au dus preţul final la peste 120.000 de euro.

Verdict

BMW X5 M50d este unul dintre cele mai impresionante modele din gama constructorului bavarez. Design nou, nenumărate sisteme de siguranţă, dimensiuni mari şi dotări tehnice avansate chiar şi pentru constructorii premium.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide