Test drive Mercedes-Benz X-Class 350d – Model premium cu benă, capabil de 100 km/oră în doar 7,9 secunde – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vișan 22 feb. 2019 Test drive

Reîntâlnirea cu o maşină produsă de Mercedes-Benz este întotdeauna o plăcere. Chiar dacă ultimele maşini conduse de la producătorul german au fost din segmente cu influenţe utilitare, precum Sprinter sau Clasa V , putem spune că testul cu pickup-ul X-Class este o continuare firească. Cu X-Class, cei de la Mercedes pun o întrebare interesantă pentru piaţa europeană: un pickup poate fi considerat luxos?

Mercedes-Benz X-Class se poziţionează pe piaţă ca primul pickup premium. Lansat în a doua jumătate a anului 2017, acesta a primit recent cea mai puternică motorizare: un motor V6 diesel cu cilindreea de 3.0 litri, care produce 258 de cai putere şi 550 Nm.

Versiunea X 350 d 4Matric vine cu o cutie automată şi un sistem de tracţiune integrală permanentă 4Matic. Până să primeacă motorul diesel V6, resursele lui X-Class erau asigurate de două unităţi diesel – X 220 d (163 CP) şi X 250 d (190 CP), dar şi de varianta pe benzină X 200 (165 CP).

Noul motor V6 X 350d este vârful de gamă care asigură marelui Mercedes şi performanţe dinamice corespunzătoare, chiar dacă dimensiunile sale sunt pe măsură: 2,2 tone, 5,3 metri lungime şi puţin peste 1,8 metri înalţime.

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Desing exterior îndrăzneţ, tipic Mercedes-Benz

Nivelul de echipare făcea Mercedes-Benz X-Class extrem de spectaculos la exterior. O siluetă robustă cu bare groase şi numeroase elemente nichelate care parcă nu te invită să le murdăreşti cu noroi, însă nu vă lăsaţi înşelaţi de aparenţe. Maşina a fost creată să împresioneze, atât din punct de vedere vizual, cât şi tehnic – macadamul, noroiul şi zăpada sunt locurile sale de joacă favorite.

Partea din faţă este dominată de grila masivă cu steaua în trei colţuri în mijloc, care contrastează cu farurile parcă puţin prea mici. Din lateral se observă mânerele nichelate ale uşilor şi pragurile generoase care te feresc de mizerie la coborârea din maşină. În spate se află bena şi barele cromate cu inscripţia Mercedes-Benz. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Interior premium până la cele mai mici detalii. Excepţie: levierul transmisiei

În cabină, X-Class se simte aproape ca în interiorul oricăriui SUV Mercedes. La asta contribuie materialele de calitate, forma gurilor de aerisire cu lamele în forma literei X, volanul multifuncţional precum şi display-ul sistemului de infotainment. Instrumentarul de bord are în centru un display de 5.4 inchi, pe când celălalt ecran, al sistemului de infotaintment, măsoară 8.4 inchi.

Sistemul de infotaiment poate fi controlat prin intermediul butoanelor sau printr-un joystick de pe consola centrală. Lângă acestea se află butonul de selectare a modurilor de condus (Comfort, Manual, Sport, Individual, Eco). Ce mi s-a părut neobişnuit este că printre acestea se află şi opţiunea de schimbare manuală a vitezelor, cu ajutorul padelelor din spatele volanului. De obicei, selectarea modului de schimbare a treptelor se face prin tragerea levierului într-o parte. La X-Class, modul manual se alege prin intermediul butonului de selectare a modului de condus.

Când vine vorba despre spatiile de depozitare, situaţia stă aproape bine. Există suficient spaţiu în uşi sau în cotieră, însă nu mi-a plăcut suportul de pahare pe două niveluri, doar unul din ele fiind suficient de adânc pentru a suţine un pahar fără ca aceasta să se răstoarne la plecările de pe loc mai bruşte.

Totodată, nu ai unde să-ţi pui telefonul în consola centrală. Singurul loc unde ar putea sta este cotiera, care găzduieşte şi două sloturi USB. La ele ai acces greu când maşina stă pe loc, iar dacă este în mişcare este practic imposibil să nimereşti priza de încărcare. Dar acesta poate fi un lucru pozitiv deoarece te descurajează să-şi iei ochii de la drum, depinde din ce perspectivă priveşti lucrurile. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Majoritatea modelelor Mercedes-Benz au maneta schimbătorului lângă volan, însă nu şi X-Class. Acesta este poziţionată în consola centrală, dar are un aspect mult prea rudiementar pentru o un model al unui constructor premium. Pilotul automat se poate activa printr-o manetă din stânga volanului şi este uşor de folosit.

Scaunele electrice au funcţia de încălzire, sunt acoperite cu piele şi oferă o susţinere laterală bună pentru toate tipurile de călătorii, în special pentru cele pline de legănat din off-road. Funcţia de încălzire a scaunelor este foarte bună iarna, aceasta fiind disponibilă şi pentru pasagerii din spate. Bancheta din spate este uşor mai ridicată faţă de nivelul scaunelor din faţă, aşa că pasagerii din spate vor sta mai sus. Spaţiul pentru picioare şi cap este decent pentru pasagerii din spate. Bena este iluminată cu LED şi poate fi acoperită cu un capac. 

Consumul, la extreme: kickdown vs Eco mode

Noul propulsor diesel V6 prezent în premieră pe acest model poate fi exploatat la adevăratul lui potenţial prin intermediul modului de condus Sport. Pedala de acceleraţie răspunde foarte repede la apăsări, iar la kickdown transmisia schimbă treptele extrem de repede. Acceleraţia de la 0-100 de km / h se face în 7.9 secunde, ceea ce este foarte bine pentru un model utilitar de 2.200 de kg. Însă şi consumul este pe măsură. În modul Eco, cel mai bun consum pe care mi l-a arătat computerul de bord a fost de 9 litri la suta de km, în mediul rural. În oraş, mai ales în cazul în care aveţi funcţia Sport activată, consumul poate fi dublu.

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Ajuns în off-road Mercedes-Benz X-Class are tot ce îi trebuie pentru a face faţă oricăror provocări. Fiind echipat cu anvelope all terrain nu mi-a fost teamă să mă aventurez pe pante acoperite cu noroi de peste 10 cm. A urcat şi cobortât pante fără probleme. Diferenţialul spate, asistentul pentru coborâre (hill hold control -HHC) şi butonul „magic” 4Low şi-au făcut treaba cum trebuie, aşa că nu am avut deloc emoţii. Pragurile ajută la coborârea din maşina, astfel că am rămas curat pe pantaloni în timpul testului.

Pe drumurile pietruite suspenia este foarte confortabilă, aşa că gropile şi denivelările nu sunt foarte deranjante pentru cei din interior, iar pe asflat, garda la sol ridicată, suspensia moale şi cauciucurile mari dau senzaţia că plutesti. Direcţia este uşor cam imprecisă, aşa că în viraje este nevoie de mici corecţii ale volanului. 

Siguranţă de cinci stele

EuroNCAP i-a dat lui Mercedes-Benz X-Class punctajul maxim de cinci stele. Modelul dispune cele mai importante sisteme de siguraţă precum Lane Keeping Assist, Active Brake Assist,Traffic Sign Assist şi Trailer Stability Assist.

Verdict

Mi-a plăcut X-Class V6 şi mi-a lasat impresia unei maşini care preferă ca destinaţie mai mult traseele de off-road, însă şi în oraş reuşeşte să atragă priviri. Maşina de teren germană se prezintă într-un pachet cu adevărat premium, atât la exterior, interior, sisteme de siguranţă, cât şi sub capotă. Marele avantaj îl reprezintă motorul V6 cu transmisia automată care-i conferă maşinii performanţe bune, însă consumul va fi pe măsură.

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Fişă tehnică – Mercedes-Benz X-Class V6 diesel 3.0 litri de 258 CP 

Preţ de bază – 35.528 de euro 

Preţ model testat (februarie 2019) – 60.260 de euro

Combustibil – Diesel 

Motor tip / cilindri – V 

Cilindree cmc – 2987

Putere maximă CP (rpm) – 258 (3750) 

Cuplu maxim Nm (rpm) – 550 (1400) 

Viteză maximă km/h – 205 

Greutate kg – 2234

Acceleraţie 0-100 km/h s – 7.9

Ampatament mm – 3150

Tracţiune – 4×4

Lungime mm – 5340

Laţime mm – 2113

Înălţime mm – 1819

Volum rezervor litri – 73

Gardă la sol – 202 mm

Unghi de atac – 29 de grade 

Unghiul de degajare – 24 de grade 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide