BMW X3 3.0sd

Autor: Andrei Nan 23 ian. 2007 Test drive

Acum vreo zece ani, lucrurile erau inca destul de simple. Industria auto nu incepuse procesul de diversificare si crestere care, de cativa ani incoace, se manifesta de-a dreptul furtunos. S-au (re)inventat multe categorii noi, de nisa, electronica a preluat controlul, ciclul de viata al masinilor a scazut vertiginos – si toate acestea s-au petrecut si se petrec intr-un ritm ametitor. 1997, intr-un bar din Bavaria: Hans si Jürgen, la o bere si un carnat alb, vorbesc despre viitorul automobilelor germane. Marcile generaliste sunt rapid eliminate din discutie, stiut fiind ca unui bavarez serios ii curge-n vine sange alb-albastru. Se muta, deci, discutia catre BMW, stacanele se golesc cu repeziciune, in timp ce discutia devine aprinsa.

Aerul se umple de litere M, variante CSL, motoare turbo puternice, limuzine de lux ce plutesc… Vorba aluneca spre sisteme de navigatie complete si ieftine, senzori de parcare standard, scaune care ventileaza si maseaza, tempomat inteligent, night vision… “Chelner, inca un rand de bere!”. La un moment dat, Hans, intr-o stare cel putin “iluminata”, il intreaba pe Jürgen: “Auzi, draga prietene, crezi ca si BMW va face un SUV? Mercedes, se pare, vrea sa intre in segment…”. Acesta din urma, usor ingrijorat: “Dar, Hansi draga, asta-i blasfemie! Stii doar ca beemveu’ face doar masini sport! Cum ar arata un SUV cu tractiune spate, hehe?!”. Cei doi cad de acord ca asa ceva nu este de viitor, se sprijina reciproc pana acasa si, dupa ce se uita la obisnuitul film erotic de pe PRO7, dau uitarii totul.

De atunci a trecut un deceniu, iar BMW a scos nu un SUV, ci doua. De cand exista, X3 a fost tot timpul cam greu de inghitit. Designul reflecta o incapatanare rara. Nu este o masina urata prin neputinta de a crea ceva mai bun, ca de exemplu toata gama Ssangyong, ci una voit controversata. Germanilor le plac paradoxurile? Clar, pentru ca X3, in general, nu este o masina rea deloc. Iar daca ne raportam strict la 3.0sd, putem spune ca e in cardasie cu perfectiunea insasi, mai ales daca ii privim si targetul.

Multe femei, fiinte foarte rationale fiind (?), manate de instinctul matern sunt atrase de siguranta pe care cred ele ca un 4×4 de mari dimensiuni o ofera. Problema este ca mamica pe care o vad aproape in fiecare dimineata in Piata Unirii, cu al ei Suburban, nu stie ca astfel de monstri sunt foarte periculosi. Ruliul imens, masa mare si franele predispuse la fading anihileaza repede cunostintele in materie de condus ale femeilor si nu o data acestea se trezesc in sant sau aplatizeaza vreun Tico cu ocupanti cu tot. X3 nu este la fel de mare, dar masa de 1.950 kg il incadreaza in categoria grea. Aici intervine, insa, paradoxul de care vorbeam: de fapt, greul X danseaza cu eleganta unui balerin zvelt. Toata lumea lauda X5, dar X3 este si mai bun.

Doar motorul in sine ar fi de ajuns pentru ca masina sa primeasca 5 stele. L-am cunoscut pe 535d si m-a lasat masca. Aici este mai puternic cu 14 CP, atingand nivelul lui M3 E36! Marele atu al acestui propulsor, pe langa modul Warp (0-100 kmh in 6,6 secunde, viteza maxima 240 km/h), este ca urca in ture rapid. Nu oboseste deloc pe la 4.000 rpm, ba iti da impresia ca ar urca si pana la 8.000! Dinamica este exceptionala si nu intr-o comparatie de genul “fata de o masina mica”. Cuplul de 580 Nm te face rege pe Valea Prahovei, rezervele fiind practic inepuizabile. Depasirile dureaza doar cateva milisecunde, viteza urca ametitor si te trezesti alergand mult prea repede in curba. Franezi, bineinteles puternic, chiar in viraj, dar in loc sa dea din dorsal, X3 retrogradeaza, se-nclina moderat, gaseste aderenta de unde nu-i si iese din viraj numai ca sa-l atace, nestingherit, pe urmatorul. Feeling-ul meu a fost ca mor, dupa care imi dadeam seama ca se putea si mai repede. Practic, in aproape orice conditii, o viteza cu cel putin 50% mai mare pare una normala.

Cutia automata cu 6 trepte este perfecta. Schimba atat de rapid, incat modul manual este total inutil. Directia, o idee cam grea la tempo de oras, straluceste in viraje, trasa ideala fiind usor de ales si, mai ales, de tinut.

Dotat cu pachet M, X3 este bine accesorizat atat in exterior (spoilere, jante, evacuari), cat si in interior (volan, scaune, praguri), dar pretul e pe masura, mai ales cel al optionalelor. Poate singurul punct slab al masinii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide