Test drive cu Nissan Leaf, cea mai vândută maşină electrică din România – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vișan 24 iul. 2019 Test drive

Românii sunt destul de reticenţi când vine vorba de achiziţionarea unei maşini electrice. Sunt descurajaţi de preţul ridicat al maşinii, prea puţinele staţii de încărcare, autonomia bateriei (range anxiety) precum şi durata de încărcare a bateriei. Însă, după cifrele publicate de APIA, vedem că există semne că sitaţia se poate schimba: în primele 5 luni din 2019, în România, au fost înmatriculate aproape 380 de maşini electrice. Pe primul loc se află modelul Nissan Leaf, aşa că am vrut să-l testăm pentru a afla cum i-a convins pe români să treacă de la o maşină cu motor termic, la o maşină care se încarcă la priză.

Oferit atât cu o baterie de 40kWh (autonomie de 270 de km), fie cu o baterie de 62kWh (380 de km), se pare că există o versiune potrivită fiecărui cumpărător, fie că este în căutarea unei maşini de buget, fie că îşi doreşte o maşină cu care se poată parcurge mai mulţi km cu o singură încărcare. Apropo de buget, programul Rabla + a susţinut şi anul acesta iubitorii de maşini electrice, şi se pare că devine un real succes.

Date tehnice care te fac să uiţi de „range anxiety”

Am condus versiunea cu autonomie de 270 de km. Sub capota modelului se afla un motor de 110kw care produce 150 de CP, 320 Nm şi transmisie X-TRONIC. Maşina ajunge la 100 de km/h în 7,9 secunde.

„Range anxiety” este teama că un vehicul nu are autonomie suficientă pentru a ajunge la destinaţie, însă după ce vei începe să cunoşti maşina, dacă o foloseşti cu grijă, vei ajunge să îi găseşti părţile bune.

Design exterior

Nissan Leaf are un design aerodinamic, şi din punct de vedere al formei poate fi pus în categoria hatchback. Portul de încărcare este poziţionat în partea din faţă a maşinii, iar clapeta poate fi deschisă atât din cheie cât şi dintr-un buton aflat în interiorul maşinii. Modelul vine cu toate tipurile de cabluri de care ai nevoie pentru încărcare.

Am fost surprins plăcut din prima clipă în care m-am urcat la volan

Totul este plăcut tactil, ai o senzaţie plăcută de comfort, materiale care te înconjoară şi pe care le atingi au o textură plăcută şi sunt moi. În acelaşi timp am remarcat o calitate foarte bună a asamblării la interior. Există tapiţerie acoperită cu piele, precum şi volan multifuncţional de asemenea acoperit cu piele. Scaunele faţă şi volanul vin cu funcţia de încălzire.

Spaţiu extrem de generos în faţă, dar nici după ce am stat pe locurile din spate nu m-am putut plânge deşi am 1.83 cm înălţime. Poziţia la volan bună, vizibilitate bună, poate puţin obstrucţionată de montantul faţă stânga în anumite situaţii. Există spaţiu suficient pentru patru adulţi, deşi, la fel ca şi la majoritatea celorlalte maşini de această dimensiune – electrice sau cu motoare termice – prezenţa unui al cincilea pasager ar putea fi problematică.

Pe consola centrală este amplasat un display generos pentru sistemul infotainment, iar sub acesta panoul de comandă al sistemului de climatizare.

Grafica sistemului de infotainment este un mare minus pentru un brand cu aspiraţii înalte spre viitorul electric al maşinilor. Navigarea prin meniuri este greoaie, iar răspunsul la comenzi puţin cam întârziat, dar după două zile de test am ajuns să mă obişnuiesc cu ele, aşa că la despărţirea de maşina de test am rămas prieteni, ca să spunem aşa.

Sunet? Nu prea, doar de la sistemul audio, şi inevitabil acel sunet pe care îl ştim din troleibuz, care de la o anumită viteză, 20-30 km/h devine imperceptibil. Leaf chiar este sprinten pentru o maşină cu o masă de 1.580 kg. Are nevoie de 7,9 secunde pentru a ajunge la 100 km/h, viteza fiind limitată la 144 km/h. Un alt detaliu pe care l-am remarcat relativ repede este calitatea insonorizării interiorului.

În urban Leaf este mai mult decât sprinten, iar direcţia este precisă, chiar oferă un feedback bun.

Bateria maşinii de test a oferit o autonomie de 270 de km. La plecarea de la sediul Renault din Militari ceasul de bord arăta că bateria este la o capacitate de 100%, iar când am ajuns la redacţia noastră din Băneasa, un traseu de 15 km, s-a consumat 5% din aceasta. Să luam în calcul că pe Bulevarul Iuliu Maniu şi Soseaua Virtuţi s-a circulat bară la bară, într-o zi de iulie în care s-a circulat cu aerul condiţionat pornit tot timpul. Consumul înregistrat în timpul testului nostru a fost în jurul cifrei de 17,0 kw/h.

Cum se încarcă Nissan Leaf

Pentru a încărca bateria la reţeaua electrică a casei ai nevoie de 21 de ore, iar la o priză de încărcare cu o capacitate 6 kWh durează doar 8 ore. Ce are prind o priză de încărcare rapidă pot ajunge la 80% din capacitatea bateriei în doar 40 de minute.

Nissan Leaf are frânare regenerativă

Butonul E-Pedal oferă o frânare regenerativă moderată care limitează puterea motorului pentru a vă ajuta la extinderea autonomiei. În acest mod de condus aproape că nu trebuie să foloseşti pedala de frână. După ce am luat piciorul de pe acceleraţie maşina începe să preia din energia oferită de inerţia maşinii, şi se simte ca şi cum ai pune o frână mai uşoară.

Verdict

Nissan Leaf este o maşină destul de convenţională ca şi înfăţişare şi dotări, însă farmecul său se află sub capotă. Ea a fost proiectată să pară ca o maşină „normală”. Interiorul este conservator, dar performanţele tehnice o fac să fie extrem de actuală. Leaf este gata de start încă din clipa în care ai apăsat butonul de start.

Date Tehnice Nissan Leaf

Preţ versiunea testată – 28.625 de euro – preţ vehicul prin Rabla şi Rabla Plus

Tip baterie – Litiu-Ion

Putere maxima CP (rpm) – 150

Lungime mm – 4490

Cuplu maxim Nm (rpm) – 320

Latime mm – 2030

Viteza maxima km/h – 144

Inaltime mm – 1540

Acceleratie 0-100 km/h s – 7.9

Greutate kg – 1580

Tractiunefata Ampatament mm – 2700

Volum portbagaj litri – 435

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide