Test drive Duster Explorer. Cu transmisie automată e de neoprit

Autor: Bogdan Alecu 18 mai 2017 Test drive

Când a fost lansat în 2010, Duster a luat piaţa europeană cu asalt. Până atunci un SUV 4×4 costa de la 20.000 de euro în sus cu o echipare decentă, iar automobilele capabile de off-road deja începeau să fie tot mai puţine.

La acea vreme Duster „împrumuta” interiorul de la Sandero/Logan facelift, foarte asemănător cu cel al lui Logan din 2004 şi portierele de la Sandero, însă venea cu un design cu totul nou şi multe piese preluate de la Nissan – precum sistemul de tracţiune integrală cu diferenţial central blocabil. Spre exemplu, chiar şi filtrul de aer de la Duster e de origine Nissan, fiind acelaşi ca pe Micra. Dar Duster era o maşină mai puţin rafinată, nu prea antifonată, care oferea minimul necesar plus performanţe mai mult decât bune pe teren accidentat.

Odată cu faceliftul de la finalul anului 2013 Duster a venit cu un interior mai rafinat, o nouă planşă de bord – care însă amplasa noul sistem multimedia prea jos faţă de privirea celui de la volan, noi scaune, mai confortabile, o echipare mai bună, cu tempomat şi comenzi ale geamurilor amplasate pe portiere.

Acum, cu doar câteva luni înainte de lansarea celei de-a doua generaţii a SUV-ului, Renault a decis să profite de avântul vânzărilor actuale (care au crescut atât în 2016 cât şi în primul trimestru din 2017) şi să ofere în premieră o cutie automată cu dublu ambreiaj (EDC) cu şase trepte pentru Duster 1,5 dCi 109 CP. Spre exemplu, dacă pentru Logan şi Sandero s-a preferat o soluţie mai accesibilă – cutia robotizată (practic o cutie manuală automatizată) care costă numai 500 de euro în plus faţă de una manuală, pentru Duster s-a optat direct pentru o soluţie regăsită pe modelele Renault, o cutie automată de ultimă generaţie cu dublu ambreiaj pentru care se plăteşte în plus 1.300 de euro. Disponibilă pe motorizarea 1.5 dCI 109 CP asociată cu sistemul Stop & Start, noua cutie de viteze automată EDC (Efficient Dual Clutch) cu dublu ambreiaj şi 6 trepte reprezintă o adevărată revoluţie faţă de cutiile automate tradiţionale. Astfel, transmisia EDC îmbină robusteţea şi costurile reduse de utilizare specifice unei cutii manuale cu reactivitatea şi caracterul practic al unei cutii automate.

Tehnologia utilizată garantează o bună reactivitate, acţionând alternativ sistemele de ambreiaj corespunzătoare treptelor pare şi impare. Datorită intervalului scurt de acţionare a ambreiajului, cuplul este transmis fără întrerupere, ceea ce asigură o schimbare a vitezelor excelentă şi un confort deosebit pentru şofer. Funcţia de demaraj specific (crawling) asigură un plus de confort în traficul aglomerat şi facilitează manevrele delicate (cum ar fi parcarea).

Totodată, optimizarea algoritmului de schimbare a vitezelor garantează prestaţii excelente în toate regimurile de turaţii ale motorului, oferind un consum redus şi un nivel scăzut al emisiilor de CO2. În plus, costurile de utilizare sunt comparabile cu cele ale unei cutii manuale.

Practic, acum toate minusurile lui Duster 2010 au fost eliminate treptat cu faceliftul din 2013 şi actualul Duster EDC. Spre exemplu, la modelul 2010 cutia de viteze era proiectată cu o primă treaptă foarte scurtă, care acţiona mai mult ca un reductor, fiind foarte utilă pe teren accidentat, însă nu prea confortabilă pe asfalt la plecarea de pe loc, când cel de la volan trebuie să schimbe foarte repede în treapta secundă. Mai mult, dacă un Duster 2010 are spre 3.000 rpm la 130 km/h, cu cât se merge pe autostradă, Duster cu EDC are numai 2.500 rpm, ceea ce se traduce printr-un consum mai scăzut de combustibil – de 6,4 litri/100 km în medie, faţă de spre 8 litri/100 km cât consuma prima generaţie în aceleaşi condiţii. În plus, datorită tehnologiei cu dublu ambreiaj treptele se schimbă aproape insesizabil, constribuind semnificativ la confortul pasagerilor.

Printre îmbunătăţiri se mai numără – antifonarea mai bună, zgomotul la vânt şi cel al motorului fiind mai redus, chedere noi la geamurile portierelor – ceea ce înseamnă că va intra mai puţină apă în portiere şi implicit se reduce riscul ca portierele să ruginească pe interior în timp.

În plus, Duster 2017 mai beneficiază şi de un nou volan preluat de pe Sandero şiLogan facelift, cu piele mult mai fină şi mai gros, fiind mult mai plăcut de utilizat, amintind de un model de gamă superioară. Şi desigur, claxonul a fost amplasat pe volan. De asemenea, au apărut noi ornamente pentru praguri, un cheder nou pentru portiera spate pentru o mai bună izolare şi un nou freon pentru sistemul de aer condiţionat care să respecte noile reglementări. Toate aceste mici schimbări scoate aproape complet Duster din segmentul low-cost, acordând o atenţie mult mai mare detaliilor. Singurul capitol la care Duster nu a beneficiat de niciun fel de îmbunătăţire în timp a fost siguranţa – la fel ca şi modelul 2010, ca şi primele generaţii ale Logan şi Sandero, tot patru airbaguri are, iar din ceea ce priveşte siguranţa activă, singurul sistem disponibil este ESP-ul. Cu toate acestea, sistemul intervine exact când trebuie pentru a reduce cât mai mult riscul în situaţiile periculoase – spre exemplu, acesta poate limita inclusiv turaţia motorului pentru ca cel de la volan să nu poată accelera peste un anumit prag peste care creşte riscul de a rupe aderenţa în viraj.

Odată cu Duster EDC Dacia a lansat şi o nouă ediţie limitată pentru întreaga sa gamă denumită Explorer, disponibilă pe Sandero, Logan,, Logan MCV, Duster, Lodgy şi Dokker.

La exterior, gama Explorer se remarcă prin noile culori propuse pentru caroserie: Gris Islande şi Orange Ocre (aceasta din urmă disponibilă doar pe modelul Sandero) dar şi prin jantele specifice, de 16”.

Interiorul beneficiază, la rândul său, de o serie de elemente menite să dea un plus de personalitate noii serii limitate. La interior se remarcă conturul in culoarea cuprului al consolei centrale şi al aeratoarelor, dar şi tapiţeria specifică şi noile covoraşe din material textil. Toate modelele Explorer dispun de sistemul Media Nav cu ecran de 7”.

Atât modelul Duster 4×2 EDC, cât şi noua serie limitată Explorer pot fi comandate în întreaga reţea Dacia începând de astăzi.

Preturile noilor versiuni variază…..

Citeşte articolul complet în ZIARUL FINANCIAR

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide