Test drive Toyota Corolla Touring Sports – Spirit eco-practic

Publicat: 10 02. 2020, 15:05
Actualizat: 10 02. 2020, 15:24

Toyota Corolla Touring Sport este unul dintre puținele break-uri de pe piață care nu oferă o motorizare diesel. În schimb, cumpărătorii pot alege între o motorizare turbo pe benzină și două motorizări hibride. Pentru primul test drive cu Toyota Corolla Touring Sports am condus motorizarea hibridă de 122 CP, care are la bază un motor pe benzină de 1,8 litri și unul electric, de 53 kW (72 CP).

Intră în Galeria FOTO

Toyota este pionierul de necontestat al sistemelor hibride de propulsie, primul lor model hibrid – Prius – fiind lansat pe piață încă din 1997. Între timp, gama de modele hibride Toyota s-a lărgit considerabil, ocupând fiecare segment al pieței. Practic, cu excepția lui Aygo și a lui Land Cruiser, toate celelalte modele din gama producătorului japonez dispun de versiuni hibride de motorizare. Prin urmare, Noua Corolla beneficiază de experiența extensivă a producătorului japonez în ceea ce privește sistemele hibride de propulsie.

Test drive Toyota Corolla Touring Sports: Ce promite

Sistemul hibrid testat de noi pe Corolla Touring Sports reprezintă, în esență, o versiune optimizată a celui folosit de Prius și C-HR. Scopul inginerilor japonezi a fost creșterea rafinamentului, dar și îmbunătățirea experienței celui de la volan. Motorul termic de 1,8 litri/122 CP funcționează în ciclul Atkinson, acesta fiind ajutat de motorul electric de 53 kW care funcționează la o tensiune de 600 de volți.

Ca și celelalte modele ale gamei Corolla, breakul Touring Sports folosește noua platformă modulară Toyota New Global Architecture (TNGA) în forma adaptată modelelor compacte – TNGA-C. Aceasta permite simplificarea procesului de dezvoltare a unui model, dar are avantaje tangibile și pentru clienți – un centru de greutate mai jos cu 10 mm, suspensie multi-link pe puntea spate, rigiditate torsională mai mare, toate acestea contribuind la plăcerea conducerii și confortul călătoriei. În plus, nou platformă permite optimizarea spațiului interior, asigură un nivel ridicat de siguranță activă și pasivă și oferă acces la cele mai moderne tehnologii de asistare a conducerii.

Cu o lungime exterioară de 4,65 metri, Toyota Corolla Touring Sports este cu 58 mm mai  lungă decât modelul pe care-l înlocuiește – Auris Touring Sports, în timp ce ampatamentul a crescut cu 100 mm, la 2,70 metri. Toyota spune că asta a permis Corollei TS să ofere un spațiu generos la genunchi pasagerilor din spate – cel mai bun din clasă mai exact. De asemenea, portbagajul înghite un volum de 598 de litri de bagaje, iar asta înainte de a rabata bancheta. În acest caz, volumul ajunge la 1.606 litri, iar suprafața de încărcare devine perfect plană.

Test drive Toyota Corolla Touring Sports: Ce oferă

După cum ați văzut dacă ați avut răbdare să citiți până în acest punct, break-ul Corolla are toate caracteristicile necesare pentru a face o impresie favorabilă potențialilor cumpărători. Asta nu înseamnă că, întotdeauna, aceste caracteristici teoretice sunt valorificate la maximum. Alegeri neinspirate ale constructorilor pot ruina un model care pare excelent pe hârtie.

Din fericire, nu este și cazul Corollei, cu toate că nu totul este perfect. Compromisuri au fost făcute, ici și colo, fie din dorința de a optimiza costurile, fie pentru a maximiza eficiența energetică. În alte situații, însă, schimbările față de modelul anterior par lipsite de logică, după cum vom arăta.

În interior remarcăm planșa de bord, cu un design mult îmbunătățit față de generația anterioară, care s-a comercializat sub de numirea Auris Touring Sports. Calitatea materialelor a crescut semnificativ, chiar dacă nu este consistentă – există zone în care te lovești – la propriu – inexplicabil, de plastice dure. Una dintre acestea se află în stânga planșei de bord, unde întâlnim un colț proeminent cam în zona în care manevrăm genunchii la intrarea și ieșirea din mașină. Exact acest colț este realizat din plastic dur, cu toate că restul planșei de bord folosește materiale moi.

În panoul de instrumente remarcăm o schimbare față de generațiile anterioare de modele hibride. Mai exact, indicatorul de stare al sistemului hibrid a fost înlocuit de un turometru clasic, mai puțin relevant pentru funcționarea unui sistem hibrid de propulsie. Dacă la Auris TS Hybrid aveam o indicație vizuală a momentului în care va porni motorul termic în cazul apăsării pedalei de accelerație (indicatorul de stare ajungea vizibil în zona „Power”), în cazul Corollei trebuie ghicit acest moment. Există, desigur, un ecran LCD în dreapta panoului de instrumente, care poate fi configurat să ofere astfel de informații, dar rezoluția acestuia nu este suficientă pentru a putea fi folosit în traficul zilnic. Cu timpul, însă, vei „învăța” cât de energic poți apăsa accelerația pentru a păstra motorul termic oprit.

La fel de util ca turometrul este și ecranul sistemului de infotainment. Acesta are dimensiuni generoase (8 inchi, mai exact), dar (cel puțin în configurația fără navigație pe care am condus-o noi) le folosește pentru afișa frecvența postului de radio sau (ceva mai util) starea de funcționare a sistemului hibrid. Am fi apreciat o implementare a conectivității Apple CarPlay și Android Auto, așa cum a primit C-HR după facelift – să sperăm că aceasta va fi oferită ulterior, printr-un update de software.

Într-o notă optimistă, Toyota Corolla Touring Sports își respectă promisiunile în ceea ce privește spațiul interior, spiritul practic și confortul. În spate, pasagerii se bucură de mult loc atât la genunchi, cât și la cap, iar perna banchetei este realizată dintr-un material plăcut, care nu va pune probleme în timpul călătoriilor lungi. Zgomotul  interior este nesemnificativ, chiar și la viteze de autostradă, iar confortul suspensiei este bun – călătoriile pe distanțe mari nu vor pune răbdarea pasagerilor la încercare.

Toyota Corolla Touring Sports: Cum se conduce

Pentru cei care nu au condus niciodată o mașină cu motorizare hibridă, simțim nevoia să precizăm că Toyota Corolla Touring Sports nu se conduce diferit de orice altă mașină propulsată convențional. La fel ca orice model cu transmisie automată (sau mai degrabă CVT), este suficient să cuplezi modul Drive al cutiei de viteze, iar de restul se va ocupa sistemul de management al mașinii. Desigur, există mai multe moduri de rulare la dispoziția șoferului, între care Eco, Normal și Sport, precum și unul care favorizează deplasarea electrică (în condițiile în care bateria este suficient de încărcată).

Performanțele dinamice sunt decente, în special pe modul Sport. În acest caz, cele două motoare – termic și electric – conlucrează pentru a pune la dispoziția șoferului întreaga putere a sistemului hibrid. În cazul apăsării energice a pedalei de accelerație, motorul urcă rapid în ture, ceea ce-l face relativ zgomotos, în special peste 3000 rpm. O conducere mai relaxată este cea mai bună recomandare pe care o putem face – în acest caz turația motorului rămâne la un nivel sonor tolerabil, iar economia de combustibil este maximă.

Ajunși la acest capitol, trebuie spus că nu am fost foarte impresionați, cu o medie urbană în jur de 7,0 l/100 km. Este posibil ca temperatura scăzută de afară – în apropierea valorii de îngheț – să fi contribuit la acest consum. Cifra este departe de media urbană de 3,2 l/100 km specificată de producător (ce-i drept, potrivit ciclului NEDC), dar și de experiența noastră cu alte modele hibride Toyota – Prius IV, spre exemplu, consuma în jur de 5,5 l/100 km în oraș, fără eforturi deosebite de economisire din partea șoferului. Trebuie precizat, totuși, că, în timpul pauzelor la semafor, motorul termic pornea frecvent pentru a menține temperatura în habitaclu la valoarea setată, de 22 grade Celsius. Este foarte posibil ca același lucru să se întâmple pe timp de vară, pentru răcirea habitaclului.

Trenul de rulare este unul dintre punctele forte ale Corollei Touring Sports, cu un reglaj inspirat și un compromis bun între confort și ținuta de drum – nu este nici foarte moale, nici exagerat de rigid. Direcția are un reglaj incisiv și este precisă, dar feedback-ul oferit șoferului ar fi putut fi mai bun. În ciuda denumirii, sportivitatea nu este menirea unui break, iar din acest punct de vedere Corolla TS face o figură frumoasă, fără să dezamăgească.

Concluzie

Toyota Corolla Touring Sports reprezintă un veritabil pas tehnologic înainte față de modelul Auris echivalent, chiar dacă acest lucru nu este întotdeauna vizibil. Designul este mai atractiv, în special în interior, dar sunt și aspecte mai puțin plăcute în ceea ce privește alegerea anumitor materiale. Pentru cel de la volan, motorizarea hibridă de 122 CP oferă un mix foarte bun între economie și performanțe, în timp ce trenul de rulare este unul dintre cele mai bune oferite de Toyota în ultimii (mulți) ani.

Date tehnice: Toyota Corolla Touring Sports 1.8 Hybrid

Preț model testat – de la 22.679 euro (TVA inclus)
Combustibil – Benzină
Cilindree motor termic cmc – 1798
Cuplu maxim motor termic – 142 Nm/3600 rpm
Cuplu maxim motor electric – 163 Nm
Putere maximă sistem hibrid CP – 122
Tracțiune – față
Viteza maxima km/h – 180
Accelerație 0-100 km/h – 11,1 secunde
Consum în test l/100 km – 7,0
Consum specificat mixt (NEDC) l/100 km – 3,3
Lungime mm – 4650
Lățime mm – 1790
Înălțime mm – 1435
Ampatament mm – 2700
Volum rezervor litri – 50
Volum portbagaj litri – 598 – 1.606
Masă la gol kg – 1350