Test drive Volvo XC40: Esențele tari vin în sticluțe mici

Autor: Ionuț Vîlciu 05 sept. 2022 Test drive

Cred că putem să fim de acord cu faptul că Volvo a trecut printr-o transformare majoră. Odată cu despărțirea de Ford, Volvo a renăscut, atât prin design, cât și prin tehnologie.

Vremurile în care Volvo producea mașini cuminți și anoste, în ochii unora dintre noi, au apus. Odată cu noua sa filosofie, compania suedeză a adus pe piață niște modele cât se poate de actuale. Sunt mașini cu design și tehnologii demne de clasa premium, care rivalizează cu mai-marii industriei. Totul a început cu XC90, dar astăzi vorbim de fratele său cel mai mic: XC40.

Volvo a adus pe piață acest model în 2018, fiind primul care urma să fie construit pe cea de a doua nouă platformă tehnică. SUV-ul care concurează cu BMW X1 sau Mercedes-Benz GLA este construit pe platforma CMA (Compact Modular Architecture), platformă creată special pentru vehicule de mici dimensiuni. În 2022, XC40 capătă un nou suflu care aduce câteva modificări subtile, dar suficient de importante.

Vom vedea destul de des acest motiv când vom vorbi despre Volvo XC40: mai mult cu mai puțin. Facelift-ul nu aduce nimic revoluționar pentru mezinul gamei Volvo. Sunt modificări subtile, dar care reușesc să mențină caracterul jucăuș al lui XC40. Forma a rămas aceeași: musculoasă, pătrățoasă și care face ca XC40 să pară mai mare decât este de fapt. Vom vedea că detaliile fac diferența.

Un facelift mic, dar de efect

Pentru 2022, Volvo XC40 primește partea frontală de la fratele său cu aspect de coupe, C40. Acest lucru se traduce prin noi blocuri optice, ceva mai ascuțite. Acestea oferă o vizibilitate bună pe timpul nopții și păstrează semnătura luminoasă specifică. Ciocanul lui Thor rămâne la fel de impunător chiar și pe XC40.

Mașina a primit și o bară nouă, dar și o grilă restilizată. De acum, sigla Volvo incorporează o parte din senzori. Partea posterioară a rămas, în mare, neschimbată. De acum, nu vom mai vedea guri de evacuare indiferent de echiparea aleasă.

Blocurile optice spate păstrează forma caracteristică și se scurg pe tot spatele, ca două cascade. În spatele acestora se regăsesc 450 de litri de portbagaj. Spațiul pentru bagaje este bine compartimentat și are soluții bine gândite pentru stocare. Preferata mea a fost podeaua care poate fi folosită și drept despărțitor pentru bagaje. De asemenea, aceasta are cârlige pentru plasele de cumpărături.

Interiorul îți conferă o stare de bine

De îndată ce urci la volanul lui XC40 ești întâmpinat de o atmosferă calmă. Acesta este cuvântul de ordine: calmitate. Te-ai așezat pe scaunul obscen de confortabil, ți-ai pus centura, ai apăsat pe butonul de start și totul se trezește la viață, dar în liniște. Doar motorul de 2,0 litri te salută cu un zumzet, dar despre el vom vorbi mai târziu.

Aspectul interiorului este foarte plăcut, cu un amestec de linii orizontale și suprafețe verticale. Aș putea să fiu tentat să spun că interiorul este dominat de cele două ecrane care, de altfel, sunt de foarte bună calitate. Au rezoluție bună, se mișcă bine, iar noul sistem bazat pe Android Automotive este superior vechiului Sensus de la Volvo. Tehnologia de la bordul lui XC40 este ușor de folosit, dar necesită puțină acomodare.

Tehnologie, dar nu în prim plan

Pilotul automat adaptiv funcționează fără sincope. Pe acesta l-am testat atât ziua, cât și noaptea. Nu m-a dezamăgit. Ține mașina în centul benzii, funcționează într-un mod fluid și previzibil și face drumurile pe autostradă mult mai relaxante. De fapt, întreaga suită de sisteme de asistență face o treabă foarte bună, nu am decât cuvinte de laudă pentru aceasta.

Cu toate acestea, nu tehnologia îți captează atenția, ci întreaga ambianță pe care interiorul o creează. Este un spațiu minimalist cu materiale plăcute la atingere, dar plăcute și ochiului. Pentru mine, selectorul de viteze din cristal a fost piesa de rezistență. Un detaliu mic, dar foarte important. Noaptea transformă cabina lui XC40 într-un loc plin de lumină difuză, care vine din uși, din vecinătatea ornamentelor din lemn poros și din selectorul de cristal. Nu ai cum să te enervezi la volanul mașinii. Că tot am pomenit de uși, ele sunt bine compartimentate, fiind loc chiar și de o sticlă de doi litri de apă. De fapt, tot interiorul se bucură de o bună compartimentare. S-a făcut uz bun de spațiu și chiar îți lasă impresia că stai într-o mașină mai mare.

Poziția la volan este ușor de găsit, mai ales că există reglaje ample atât pentru volan, cât și pentru scaune. Și locurile din spate oferă spațiu bun, chiar și pentru pasagerii ceva mai înalți.

Vizibilitatea este bună, oglinzile sunt mari și aproape de șofer, iar geamurile au dimensiuni generoase. Singura mea plângere este legată de montanții din spate. Aceștia sunt destul de groși, iar asta duce la crearea unui unghi mort.

Cum se conduce Volvo XC40?

Este întrebarea cu care am plecat cu mașina la drum. XC40 se conduce neașteptat de bine.

Voi începe cu motorul. Sub capota lui XC40 pot fi găsite mai multe propulsoare, de la mild-hybrid, la plug-in hybrid, până la versiunile complet electrice. Există ceva pentru fiecare, mai puțin un motor pe motorină.

Am avut pe mână motorizarea B4 AWD, adică un mild-hybrid de 2,0 litri, care dezvoltă 197 de cai putere și 300 Nm. Cutia de viteze este una cu dublu-ambreiaj și șapte trepte. Schimbările de treaptă sunt line, aproape că uiți de existența transmisiei. De asemenea, răspunsul la pedală este prompt, fiind un alt plus al acestei transmisii.

În ajutorul motorului termic vine un mic motor electric cu o putere de 14 cai și 40 Nm. De asemenea, mașina are și tracțiune integrală. Este un motor silențios, puternic, care a reușit niște consumuri decente. La mers în afara orașului, am reușit o medie de aproximativ 6,6 l/100 km. Combinat, media este de aproximativ 7 litri per suta de kilometri, ceea ce se încadrează în cifrele comunicate de producător.

Cei 197 de cai propulsează mașina de la 0 la 100 km/ în 7,6 secunde. Începând cu 2021, Volvo limitează toate mașinile noi la 180 km/h, așă că aceasta este viteza maximă a lui XC40, indiferent de motorizarea aleasă.

Din punct de vedere dinamic, XC40 surpinde și o face într-un mod plăcut. Direcția este precisă, dar nu foarte comunicativă. În schimb, suspensia este setată într-un mod echilibrat. Nu este nici prea fermă, dar nici foarte moale. În plus, jantele pe 18 inch oferă un plus de confort. Mașina nu este ușoară la cele peste 1700 de kilograme ale sale. Cu toate acestea, a făcut față cu brio virajelor de pe Transfăgărășan sau de pe Valea Prahovei. Nu a existat un moment în care mașina să fi dat dovadă de un comportament negativ.

În România, prețurile pentru Volvo XC40 încep de la 40,650 de euro.

Concluziile testului cu Volvo XC40

Volvo XC40 este un SUV compact care, în ciuda posibilelor aparențe, are multe de oferit. Este o mașină confortabilă, care face uz pe deplin de spațiul interior.

Design-ul atrage priviri, fiind cel mai jucăuș membru al gamei Volvo, alături de fratele său, C40. Nu duce lipsă nici de tehnologie, iar diversitatea variantelor de propulsie îl pune pe harta și mai multor posibili cumpărători.

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide