TEST în România cu BMW ActiveHybrid 3

Autor: Iulian Dnistran 31 iul. 2013 Test drive

PERFORMANŢE

Sub capota lui BMW ActiveHybrid 3 stă un motor pe benzină de 3,0 litri care dezvoltă 306 CP şi 400 Nm. În esenţă, e acelaşi propulsor de pe varianta clasică BMW 335i, doar că în cazul lui ActiveHybrid 3 e ajutat de un motor electric care produce 54 CP şi 210 Nm. Astfel, puterea combinată ajunge la 340 CP, ceea ce înseamnă că am avut de-a face cu un fel de BMW M3 puţin mai domol, având în vedere că ultima generaţie de M3 ascundea sub capotă 420 CP.

Motorul cu şase cilindri în linie de pe Seria 3 ActiveHybrid trage în orice treaptă de viteză şi la orice turaţie, iar datele tehnice confirmă ceea ce simţi la volan: cuplul maxim e disponibil încă de la 1.200 rpm. Dar asta nu e tot.

Întregul pachet se comportă ca un lup deghizat în oaie. Da, e o hibridă, însă bateriile din portbagaj sunt suficient de mari doar pentru a rula câţiva (a se citi doi-trei)  kilometri în modul ECO PRO sau pentru rula câţiva metri în modul full-electric după ce pleci de la semafor. A, da, şi atunci când maşina merge la vale şi tu nu stai cu piciorul pe pedala de acceleraţie.

În rest, maşina se bazează pe motorul turbo pe benzină de sub capotă. Care e minunat. Ai vrea să stai tot timpul peste 4.000 rpm ca să asculţi încontinuu simfonia celor şase cilindri acompaniaţi de turbo-ul twin-scroll care parcă scoate flăcări pe nări la fiecare ridicare a piciorului de pe pedala de acceleraţie atunci când acul turometrului stă undeva sus, sus de tot.

Livrarea puterii este aproape instantanee, iar cutia de viteze automată cu opt trepte nu face casa de râs şi schimbă vitezele exact aşa cum ar trebui. Dacă vrei, poţi să schimbi vitezele manual, cu ajutorul clapetelor amplasate în spatele volanului. Nici aici cutia nu dă semne de oboseală şi urmează cu stricteţe instrucţiunile date de degetele şoferului.

Există patru moduri de condus: Eco Pro, Comfort, Sport şi Sport Plus. În Eco Pro, maşina face tot posibilul să scadă consumul de combustibil. Astfel, atunci când apeşi pedala de acceleraţie nu prea se întâmplă nimic, cutia de viteze ajunge foarte repede în ultima treaptă şi se încearcă folosirea cât mai îndelungată a bateriilor.

Modul Comfort e destinat condusului zilnic, în timp ce modul Sport întăreşte direcţia şi oferă un răspuns imediat al motorului la apăsarea pedalei de acceleraţie. În Sport Plus este dezactivat parţial sistemul electronic de control al tracţiunii, ceea ce înseamnă că te poţi juca puţin pe viraje, însă dacă maşina detectează că te distrezi prea mult, te dojeneşte cu reactivarea totală a controlului electronic al tracţiunii, iar asta duce inevitabil la revenirea pe trasa normală.

Suspensia îşi face fără efort treaba de a ţine maşina pe drum indiferent de tendinţele teribiliste ale şoferului. În schimb, combinaţia de scaune sport cu modul de condus Sport Plus ar putea fi considerată de unii ca fiind un pic prea tare pentru drumurile din România (şi da, eu sunt unul dintre ei). Dar merită din plin.

CONSUM

Încă un motiv pentru care am poreclit această maşină „lupul deghizat în oaie” este consumul. Deşi este o hibridă, la sfârşitul testului de 500 km am obţinut un consum mixt de 9,8 l/100 km, în timp ce consumul din Bucureşti s-a stabilizat undeva la 13 l/100 km. E drept, nu prea am menajat maşina şi cred că dacă e condusă doar în modurile Comfort şi Eco Pro, un consum de 8 l/100 km poate fi atins cu uşurinţă. Dar şi un consum de 8 l/100 km ar fi departe de cei 5,9 l/100 km pretinşi de BMW.

Aici, BMW ActiveHybrid 3 pierde în faţa unui BMW Seria 3 diesel în varianta 330d cu aceeaşi cutie automată cu opt trepte, dar câştigă cu siguranţă la capitolul sunet, putere şi senzaţii la volan.

CONCLUZII

BMW ActiveHybrid 3 îţi permite să spui că ai o maşină hibridă şi, deci, că ţii la mediul înconjurător, dar, în acelaşi timp, îţi oferă un pachet complet de confort, putere, viteză şi adrenalină. Este o maşină foarte bună, însă există două probleme.

Prima este că sistemul hibrid nu ajută foarte mult la scăderea consumului de carburant, ceea ce înseamnă că, de fapt, nu prea ţii la mediul înconjurător.

A doua problemă ţine de preţ. În prezent, BMW ActiveHybrid 3 este cel mai scump BMW Seria 3 de pe piaţă, cu un preţ de pornire de 56.668 de euro (maşina din test costă 71.743 de euro). În acelaşi timp, un BMW 335i, care are acelaşi motor pe benzină, porneşte de la 47.554 de euro. Adică o diferenţă de peste 9.000 de euro.

E drept, nu mai trebuie să plăteşti timbrul de mediu fiindcă este o hibridă, însă în cazul lui BMW 335i această taxă costă 724 de euro, adică prea puţin în comparaţie cu preţul maşinii.

BMW ActiveHybrid 3 e un lup deghizat în oaie, însă e doar o chestiune de timp până când va fi dat în vileag.

Datele tehnice al modelului testat, în pagina următoare.

Pagini: 1 2 3

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide