TEST în România cu Ford Fiesta ST. Esenţă de bucurie. VIDEO

Autor: Iulian Dnistran 16 sept. 2014 Test drive

Performanţe şi ţinută de drum

În mod normal, Ford Fiesta ST are un motor pe benzină de 1,6 litri care produce 182 CP şi 240 Nm. Adică nişte valori mai mult decât savuroase pentru o maşină care cântăreşte mai puţin de 1,2 tone, chiar dacă rivalii săi se laudă cu mai mult pe hârtie. Dar Fiesta ST are şi un mod special, nu doar unul normal, în care poate să dezvolte 197 CP şi 290 Nm.

Mai exact, este vorba despre overboost, şmecheria tehnică gândită de cei de la Ford care creşte presiunea în turbocompresor vreme de 20 de secunde, atâta timp cât eşti între treptele a treia şi a şasea. Vrei mai multă putere şi s-au terminat cele 20 de secunde de overboost? Nu-i nimic, trebuie doar să cobori acul turometrului până la 1.500 rpm, iar apoi să o calci din nou. Sună ca şi cum ai fi într-un joc cu maşini în care trebuie să faci cine ştie ce cascadorie ca să primeşti o viaţă în plus, dar e realitatea pură.

Pe aici iese sunetul atât de dulce pentru urechile unui pasionat de motorsport

Acceleraţia de la zero până la 100 km/h are nevoie de 6,9 secunde, iar viteza maximă este de 220 km/h (şi crede-mă când îţi spun că se atinge destul de uşor).

Cât despre cutia de viteze, nu pot decât să zic că este una dintre cele mai bune cutii manuale cu care am avut de-a face vreodată. Schimbările se fac rapid şi precis, asemenea unui boxeur care îşi atacă necontenit adversarul.

Pe lângă overboost, Fiesta ST mai are un as în mânecă: eTVC. În traducere liberă, Enhanced Torque Vectoring Control. În traducere şi mai liberă, e un magician care te ajută să îţi menţii trasa ideală într-un viraj în care ai intrat poate prea rapid. Şi pentru că vrei (probabil) şi explicaţia tehnică, îşi spun că acest sistem frânează roata din interiorul virajului pentru a distribui cât se poate de bine cuplul motor între cele două roţi motrice. Iar acele două roţi motrice sunt, în cazul lui Fiesta ST, în faţă.

Pentru jucăria asta ai nevoie de doar două lucruri ca să fii fericit: benzină şi multe curbe

Direcţia e puţin cam greoaie prin oraş, însă la drum întins se simte extrem de precisă şi comunicativă, ca un sonar care scanează fundul mării şi îi arată căpitanului ce pericole se ascund în adâncuri.

Suspensia a fost gândită pentru a ţine maşina lipită de şosea, aşa că s-ar putea să te simţi ca la o şedinţă de masaj dacă dai de un drum 3D, dar nu contează absolut deloc, fiindcă buburuza asta se conduce atât de bine încât ai vrea să nu se mai termine vreodată drumurile care şerpuiesc prin munţi. Şi, din fericire pentru  noi, România e un păienjeniş de drumuri de munte.

Consum

Cifrele oficiale reclamă un consum mediu de 5,9 l/100 km, dar în realitate nu prea o să reuşeşti să te apropii de această valoare. În timpul testului, consumul mixt a fost de aproximativ 8 l/100 km, iar cel urban s-a apropiat de 11 l/100 km. Un consum bun, având în vedere că am făcut tot posibilul să nu las acul turometrului să scadă sub 3.000 rpm.

Concluzii

Uită de cifrele de putere şi cuplu de pe fişa tehnică. Ford Fiesta ST e un hot hatch veritabil, iar asta înseamnă că le poate face pe toate: e practic (aşa că îl poţi folosi în fiecare zi), se conduce absolut fabulos şi are un preţ relativ accesibil: de la 20.650 de euro cu TVA inclus. Cu alte cuvinte, trebuie să te întrebi ce decizie o să iei când vine vorba să îţi cumperi o maşină nouă: un SUV plictisitor sau o bombă de bucurie?

Datele tehnice complete, în pagina următoare.

Pagini: 1 2 3

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide