Chevrolet Cruze şi Mazda3 Sedan vs concurenţa – Ep. I

Autor: Cosmin Iordache 15 iun. 2009 Teste comparative

VEZI TOT TESTUL COMPARATIV CU SEDANURI COMPACTE

Care este modelul care nu îşi neagă rădăcinile?

Am lăsat la urmă, modelele europene arhicunoscute, Ford Focus şi Volkswagen Jetta, ambele derivate din modelele hatchback. Ford Focus sedan are un design sincer şi nu ascunde deloc că are la bază o versiune în două volume. Acest model este şi cel mai vechi de pe piaţă şi, în ciuda faceliftului kinetic din 2008, cei 5 ani de carieră îşi spun cuvântul.

Acelaşi lucru poate fi spus şi despre VW Jetta, un model care a emulat din Volkswagen Golf V. Spre deosebire de Focus Sedan, însă, Jetta a fost întotdeauna mai bine diferenţiat de Golf 5 şi arată mai degrabă ca un Passat compresat decât ca un VW Golf cu portbagaj.

Care este cel mai mare model?

Ştim că tendinţa generală în industria auto din ultimii ani este de creştere dimensională. Iar foarte evocatoare pentru axioma enunţată acum sunt chiar cele cinci modele pe care le-am avut în test.

Astfel, topul gabaritului exterior este ocupt în ordinea inversă apariţie. Cel mai mare este (nu doar pare) Chevrolet Cruze, cu o lungime de aproape 4,6 metri. Pe locul secund se află Mazda3 Sedan, model care reuşeşte foarte bine să te păcălească şi despre care am avut impresia că este cel mai mic dintre cele cinci, dar care, spre marea mea surprindere, cu 4,58 metri este mai lung decât un BMW Seria 3.

Topul continuă în ordinea inversă cronologiei, urmând Mitsubishi Lancer (4,57 metri), VW Jetta (4,55 metri) şi la o mare distanţă Ford Focus sedan, cu doar 4,48 metri în lungime. Vom mai zăbovi puţin la Focus pentru că, deşi este cel mai scurt, este cel mai lat şi are un ampatament egal cu cel al Mazda3 Sedan, căreia i-a şi furnizat platforma.

Concluzii privind exteriorul

Departajarea unuia sau a altuia dintre modele, prin prisma aspectului exterior, rămâne, până la urmă, la latitudinea clientului subiectiv. Cruze este ceva nou pentru Chevrolet, Mazda3 este cea mai efeminată, Lancer este cel mai agresiv, Focus cam cel mai serios, iar Jetta cea mai echilibrată, având un puternic caracter familial.

Partea bună este că toate modelele din test au un design fluid, iar partea posterioară nu arată ca şi cum ar fi grefată pur şi simplu unui hatchback. Iar acest lucru înseamnă nu doar un portbagaj mai mare, ci şi eleganţă.

În episodul următor vedem dacă dimensiuile exterioare sunt decisive pentru spaţiul interior.

VEZI TOT TESTUL COMPARATIV CU SEDANURI COMPACTE

Vremea când versiunile în trei volume ale modelelor hatchback erau doar simple manifestări ale nevoii de portbagaj pentru pieţele emergente a trecut de mult. Acum, majoritatea maşinilor sedan creionate pe structura celor în doar două volume se pot lăuda cu un design elaborat şi chiar pot concura cu sedanurile pur sânge.

Această teorie am putut-o proba în comparativul în care nou-veniţii Chevrolet Cruze şi Mazda3 Sedan au dat piept cu amfitrionii Mitsubishi Lancer, Ford Focus Sedan şi Volkswagen Jetta. Modelele derivate din hatch-uri au fost trei, în timp ce Mitsubishi Lancer şi Chevrolet Cruze au apărut mai întâi în trei volume.

Care este modelul cel mai interesant?

Revenind la ideea enunţată mai sus, modelul care întruchipează cel mai bine cele susţinute anterior este Mazda3 Sedan. Prin replicarea temei de la Mazda6, acest model nu dă dovadă de originalitate, dar este printre cele mai arătoase modele sedan disponibile pe piaţă.

La fel ca Mitsubishi Lancer, îşi declară apartenenţa la şcoala de design niponă prin linii studiate ce converg spre înainte, dar, spre deosebire de conaţional, nu inspiră la fel de multă agresivitate şi aproape deloc masculinitate faţă de Lancer. Mitsubishi a apelat retroactiv la inspiraţia provenită de la modelul Mitsubishi Galant, la vremea lui un concurent pentru Mazda 626 (precursor al gamei Mazda6).

­Mazda3 şi Lancer pot fi considerate printre cele mai interesante modele din punct de vedere al designului din clasă, aducând un plus de exotism în peisajul auto european.

Care este modelul cel mai masculin?

O alură cosmopolită furnizează şi noul Chevrolet Cruze, acest american din Incheon, Coreea de Sud. Fiind un produs global, în care GM a investit 4 miliarde de dolari, Cruze este îndoctrinat cu filozofia americană de design, dar o aplică în manieră europeană.

Stilistic vorbind, totul a fost creat la superlativ la noul Chevrolet Cruze: grila şi blocurile optice faţă nu s-ar simţi deloc minuscule tronând pe un SUV, iar liniile puternice şi formele ample dau impresia că ai în faţă o limuzină în toată regula şi nicidecum un model de clasă compactă.

Cruze arată bărbătesc – deşi este desenat de un coreean care s-a remarcat anterior prin contribuţia la Fiat 500. Poate doar Mitsubishi Lancer este capabil, cu ale sale linii tăioase şi nas de rechin, să îi dea o replică la fel de plină de testosteron. În schimb, spre deosebire de Mazda3 Sedan, cu un spate foarte reuşit, are un posterior cam lipsit de inspiraţie şi blocuri optice cât se poate de banale.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide