Am testat noile modele de camioane Renault Trucks. Categoria grea

Autor: Dan Vache 19 dec. 2013 Teste speciale

O nouă serie de camioane mai confortabile, cu motoare mai puternice şi mai eficiente, dar şi cu capacităţi de trecere peste obstacole mai bune reînnoieşte acum gama de vehicule destinate construcţiilor a Renault Trucks, parte a grupului Volvo.

Acestea sunt separate pe două categorii importante: C şi K.

Din gama C fac parte vehiculele folosite în special pe şosele şi care suportă o sarcină utilă maximă de aproximativ 23 de tone (valoare valabilă numai pentru configuraţia 8×4). În schimb, modelele K sunt mai robuste, au cel mai bun unghi de atac din segment (32 de grade) şi fac faţă celor mai dificile şi grele condiţii de muncă, având o masă maximă autorizată de până la 120 de tone.

Cabinele ambelor tipuri de camioane oferă mai mult spaţiu, tunelul motorului fiind redus cu 200 mm, planşa de bord este orientată către şofer, iar asta face accesarea comenzilor mult mai uşoară.

Un ecran color de 7 inci (cel mai mare de pe piaţă) oferă informaţii cu privire la starea autovehicului, iar volanul ajustabil pe trei direcţii şi scaunul reglabil asigură şoferului o poziţie ideală de condus. Spaţiile de depozitare sunt omniprezente în interior.

Dacă aruncaţi o minge de tenis pe geamul cabinei nu ne-ar mira dacă ar intra într-unul din buzunarele de pe feţele interioare ale portierelor, în locaşurile de pe consola centrală sau în compartimentele de deasupra capului, toate fiind extrem de generoase.

Pentru ca şoferul să verfice mai uşor şi mai rapid încărcătura, există o treaptă montată în spatele cabinei. De asemenea, pentru a face viaţa mai uşoară. celui de la volan, inginerii s-au gândit să integreze două trepte anti-alunecare în grila faţă ce permite accesul la parbriz, pentru a fi curăţat mai uşor.  Pentru o vizibilitate mai bună în lateral, Renault Trucks oferă opţional pentru toate camioanele din gama C posibilitatea montării unor uşi din sticlă.

Noua identitate de marcă a camioanelor Renault Trucks este dată atât de aspectul robust al cabinei, cât şi de design-ul parbrizului înclinat la un unghi de 12 grade. Acest lucru are rolul de a îmbunătăţi coeficientul aerodinamic cu până la 12%.

Anumite modele din gamele C şi K pot fi oferite cu 3 tipuri de spoilere, oferind astfel, în funcţie de condiţiile de teren, grilaje la nivelul farurilor şi proiectoarelor de ceaţă. Renault Trucks oferă pentru noile game de camioane C şi K motorizări Euro 6, clasificate pe trei categorii: DTI 8, DTI 11 şi DTI 13.

Prima categorie de motoare este valabilă doar pentru camioanele din gama C, acestea fiind disponibile în 6 cilindri şi cu puteri de 250 CP, 280 CP şi 320 CP, şi un cuplu maxim de 950 Nm, 1.050 Nm şi respectiv 1.200 Nm. A doua categorie de propulsoare, DTI 11, este  disponibilă pentru ambele tipuri de camioane, având tot 6 cilindri, dar cu puteri de 380 CP, 430 CP şi 460 CP şi cuplul maxim de 1.800 Nm, 2.050 Nm şi 2.200 Nm. Ultima categorie de motoare, DTI 13, echipează ambele modele de camioane şi sunt disponibile în 6 cilindri şi cu puteri de 440 CP, 480  CP şi 520 CP.

Renault Trucks oferă standard transmisia automată Optidriver cu 12 viteze pentru camioanele din gama C, cu lăţimea cabinei de 2,5 metri, dar şi pentru camioanele din gama K. De asemenea, acestea pot fi echipate opţional şi cu o cutie manuală B14 cu 14 viteze, dezvoltată de constructorul suedez Volvo. Camioanele C, cu dimensiunea cabinei de 2,3 metri, vin echipate standard cu transmisia automată Optidriver, iar opţional cu transmisia automată ZF sau Allison cu 6 viteze.

O scurtă probă de test-drive ne-a demonstrat că aceste camioane se pot conduce foarte uşor într-o carieră de piatră.

O direcţie uşoară care poate fi manevrată chiar şi cu un singur deget, cutia automată Optidriver cu 12 viteze ce se poate adapta oricăror condiţii de teren şi frâna electrică automată care intervine atunci când motorul se opreşte sunt doar câteva dintre atuurile noilor camioane Renault Trucks şi care vin în ajutorul şoferului, căruia îi fac viaţa mult mai uşoară şi mai confortabilă la volanul unui asemenea camion.

Renault Trucks, să ne aşteptăm la o nouă campanie de publicitate denumită The Big Split 2, cu Chuck Norris în locul lui Van Damme?

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide