Porsche Roadshow - o experienţă de neuitat

Porsche Roadshow ne-a oferit ocazia de a testa, într-o singură zi, cele mai noi modele din gama constructorului din Stuttgart şi anume: Boxster, 911 Targa, 911 Carrera, Panamera şi Cayenne.

Porsche Roadshow - o experienţă de neuitat Porsche Roadshow - o experienţă de neuitat

În ziua de 16 mai am fost invitaţi la showroom-ul Porsche din Pipera-Tunari alături de ceilalţi colegi din presă, pentru a lua parte la un eveniment care, are loc doar o dată pe an: Porsche Roadshow Eastern Europe. La showroom, după un scurt briefing susţinut de Directorul Porsche România, Adrian Pascu, ne-am urcat fiecare în cele opt exemplare care ne aşteptau aliniate în parcare şi am pornit la drum. Traseul stabilit pentru test drive se întindea pe aproximativ 130 km, din Bucureşti şi până la staţiunea Cheia şi retur. Drumul pe DN1 afost un pic dezamăgitor pentru că traficul a fost destul de aglomerat.

Primul model în care ne-am urcat a fost noul Porsche Cayenne Diesel, cel mai de interes pentru România şi, probabil, cel mai potrivit pentru prima porţiune de traseu. Acesta era echipat cu motorul V6 de 3.0 litri care dezvolta 240 CP şi un cuplu de 550 Nm. În doar 7,8 secunde poate atinge viteza de 100 km/h, iar cea maximă de 218 km/h. Faţă de modelul anterior, acesta este mai uşor şi mai economic, având un consum mediu de 7,4 litri/100 km. Cutia automată Tiptronic S cu 8 trepte schimba destul de bine atât în modul automat cât şi în modul manual, de la padelele aflate în spatele volanului.

Undeva pe la kilometrul 50, am făcut schimb de maşini si astfel am nimerit în modelul cu cea mai frumoasă siluetă: 911 Carrera. Un interior bine finisat, piele din abundenţă şi butoane care ne-ar fi luat vreo 15 minute ca să vedem ce rol are fiecare. Poziţia la volan extrem de joasă, volanul sport şi suspensia tare ne spuneau din start că această maşină se poate aventura şi pe cele mai strâmte curbe. În spate aveam un motor aspirat de 3.6 litri care dezvolta 345 CP şi un cuplu de 390 Nm livraţi la 4.400 rpm. Datorită renumitei cutii automate PDK (Doppelkupplung - dublu ambreiaj) cu 7 trepte, 911 Carrera răspundea excepţional la apăsarea pedalei de acceleraţie, fiindu-i necesare doar 4,7 secunde pentru a ajunge de la 0 la 100 km/h.

Din Carrera am trecut în cabrioletul Boxster S care putem spune că a fost preferatul multor jurnalişti prezenţi la acest eveniment anual. Maşina s-a comportat exemplar în curbele virajate de la Cheia spre Bucureşti, iar scârţâitul de roţi nu a făcut decât să simţim şi mai mult adrenalina. Graţie unui motor poziţionat central de 3.4 litri care dezvolta 310 CP şi un cuplu de 360 Nm, acceleraţiile fulminante ne-au satisfăcut complet pofta de viteză. Doar 5,2 secunde îi trebuie Boxster-ului pentru a ajunge de la 0 la 100 km/h, unde, aici, contribuie şi cutia automată PDK cu 7 trepte.

Cel mai elegant şi luxos model din test a fost Porsche Panamera 4S, care oferea un spaţiu interior extrem de mare şi un confort excepţional. Din păcate, această limuzină în 4 uşi pierde din acea siluetă a modelelor Porsche, însă spiritul rămâne acelaşi. Panamera 4S dispunea de tracţiune integrală, confirmat şi de indicativul 4 de pe spatele maşinii, de un motor de 4,8 litri care dezvoltă o putere de 400 CP şi un cuplu de 500 Nm. La fel ca la 911 Carrera şi Boxster, cutia automată PDK contribuie la performanţele care nu sunt departe de ale celorlalte modele din test: 5.0 secunde până la 100 km/h şi o viteză maximă de 282 km/h.

Din păcate, nu am avut timpul necesar pentru a conduce absolut toate modelele din Porsche Roadshow, însă experienţa de a conduce 4 modele Porsche, unul după altul, este unică. La acest eveniment, am putea spune, că ne-am bucurat atât noi, presa auto, cât şi cei care au avut ocazia să vadă acest convoi de modele sportive care au oferit un adevărat spectacol rutier.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.