Mercedes-Benz GLC 300 4MATIC Coupé – Forţă, estetică şi dinamism contopite într-un SUV coupe – TEST DRIVE VIDEO

Autor: Marius Vișan 22 mart. 2019 Video

Lansat în anul 2016, Mercedes-Benz GLC Coupé este cel mai mic SUV coupe din gama constructorului premium german. Chiar dacă împarte structura de bază cu modelul GLC, Coupe-ul este cu aproape opt centimetri mai lung şi cu aproximativ patru centimetri mai scund faţă de versiunea standard. Încă de la prima vedere, la exterior, se poate observa că cele două maşini au personalităţi total diferite. GLC are un look de maşină de familie, pe când GLC Coupe te duce cu gândul la o maşină mai sportivă.

VIDEO – Prezentare generală

Modelul de faţă este un GLC 300 4MATIC Coupé. Sub capotă se află un motor de doi litri pe benzină care produce 245 de CP. Viteza maximă pe care o atinge este de 236 km/h. Timpul de accelerare de la 0 la 100 km/h este de 6,5 secunde. 

Înfăţişare care atrage privirile

La exterior maşina se remarcă prin grila tip diamant cu o singură lamelă, care integrează logo-ul în formă de stea şi farurile LED cu asistent adaptiv pentru faza lungă.  

Din lateral forma de coupe îl face extrem de asemănător cu fratele mai mare GLE Coupe, proporţiile sunt aceleaşi, însă diferă dimensiunile. Jantele AMG din aliaj au un diametru de 19 inci. Geamurile laterale spate şi luneta sunt cu tentă închisă la culoare, iar asta îi oferă un aer mai misterios şi îi protejează de soare pe pasagerii din spate.

VIDEO – Design exterior

În partea din spate avem stopurile cu LED, logo-urile, camera de marşarier, evacuarea sport şi hayonul care poate fi deschis fie din cheie, fie dintr-un buton aflat pe uşa şoferului, sau direct de pe hayon prin apăsarea logo-ului Mercedes, în partea de sus. Portbagajul are o capacitate de 500 de litri, dar spaţiul se poate mări prin rabatarea banchetelor. Aici mai găsim o priză de 12 volţi, două adâncituri pe laterale unde pot fi puse diverse lucuri mai mici, şi un alt spaţiu sub podea.

VIDEO – Interior şi consum

Bancheta din spate este suficient de încăpătoare chiar şi pentru trei persoane. Detaliile premium din frasin negru, precum şi pielea se regăsesc din abundenţă şi în partea din spate a maşinii. De asemenea, pasagerii pot controla sistemul de climatizare prin intermediul unei console aflate pe tunelul central. În partea de jos a acestuia se află un mic orificiu unde poate fi pus telefonul, iar alte spaţii de depozitare se mai găsesc în cotieră şi uşi.

Cu doi pasageri pe bancheta din spate confortul poate fi sporit prin rabatarea cotierei pe care se mai găsesc şi două suporturi pentru pahare. Cu scaunnul şoferului reglat pentru mine (1.83 metri) spaţiul pentru pasagerul din spate este foarte bun. De asemenea, este suficient spaţiul la cap chiar dacă plafonul are acea curbă specifică maşinilor coupe, aşa că pasagerii din spate vor sta foarte confortabil. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Interiorul păstrează standardele ridicate impuse de Mercedes-Benz

Când vine vorba despre calitatea interiorului, cei de la Mercedes au pus pe GLC Coupe cele mai bune materiale. De la ormanetele din lemn de frasin negru, volanul acoperit cu piele şi detaliile din aluminiu, totul respiră o atmosferă cu adevărat premium. Avem piele pe scaune, cotieră, volan, feţele uşilor şi bord. Aluminiul este şi el destul de vizibil, atât pe gurile de aerisire, padele, cât şi pe uşi. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Din scaunul şoferului vizibilitatea în spate este redusă. Luneta are dimensiuni care te descurajează să priveşti în spate când parchezi, însă pentru asta te va ajuta camera cu vedere la 360 de grade. Este de înţeles, deoarece forma aplecată spre spate o face să arate bine din exterior, însă acest lucru este în detrimentul spaţiului interior. În schimb vizibilitatea în faţă şi laterale este bună.

Sistemul de infotainment COMAND ONLINE are un display a cărei interfaţă grafică poate fi controlată printr-un joystick sau a unui touchpad. Sub ecran se află şi CD player-ul, precum şi câteva butoane pentru accesarea rapidă a radioului, navigaţiei sau a funcţiei media. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

DYNAMIC SELECT, butonul care îţi schimbă starea de spirit

GLC Coupé este dotat standard cu suspensie sport, care include DYNAMIC SELECT, sistemul care reglează transmisia în mai multe moduri: ECO, Comfort, Sport, Sport+ şi Individual. Opţiunea îi oferă posibilitatea şoferlui de a regla caracterul vehiculului. În Sport+ suspensia devine mai rigidă şi coboară cu 15 milimetri, pentru a ţine maşina mai lipită de asfalt şi pentru mai multă sportivitate. 

Mercedes-Benz GLC Coup are o ţinută de drum care merită aplauze. Pe şoselele cu multe denivelări, dar şi pe străduţele cu gropi şi speed-bumpere, suspensia îşi face datoria foarte bine şi absoarbe aproape fără zgomot aceste imprefecţiuni. Pe viraje, ruliul nu este foarte accentuat, iar senzaţia de siguranţă este dată de sistemele electronice, care intervin la timp.

Transmisia 9G-TRONIC – ”piesa” de rezistenţă

Combinaţia dintre motorul de doi litri pe benzină şi transmisia automată 9G-TRONIC cu 9 rapoarte au dus la un consum mediu de puţin peste 8 litri la suta de km. Asta se datorează cutiei cu 9 viteze, şi faptului că am circulat mai tot timpul în modul Eco, apăsând cu moderaţie pedala de acceleraţie. Însă cei care vor folosi modurile Sport sau Sport+ trebuie să se aştepte la consumuri mai mari. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Motorul are suficientă putere pentru o maşină de 1,7 tone, iar transmisia cu 9 rapoarte schimbă treptele foarte lin, trecerile fiind imperceptibile, indiferent cât de tare apeşi pedala. Sistemul Start/Stop este foarte silenţios atât la porniri, cât şi la opriri. Ajuns la viteze de autostradă insonorizarea se dovedeşte excelentă, chiar şi la viteze de 120 de km/h. 

Sistemul de tracţiune integrală 4Matic nu l-am testat la adevăratul lui potenţial. Având în vedere aspectul de SUV sportiv, parcă nu eşti încurajat să ieşi cu GLC Coupe prin noroaie sau pe pante abrupte. Însă, pe asfalt, sistemul 4Matic s-a dovedit foarte capabil, virajele fiind trecute fără emoţii, computerul distribuind eficient puterea către cele patru roţi, în funcţie de nevoie. 

VIDEO – Concluzii

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Verdict

Mercedes-Benz GLC Coupé combină calităţile sportive alea unui coupe cu utilitatea unui SUV. Sunt puţine lucuri pe care ai avea să i le reproşezi acestei maşini. Pe şosea se comportă exemplar, are un consum bun, afară foarte bine la exterior şi la interior, aşa că punem spune că GLC Coupé duce mai departe cu succes titulatura de maşină premium. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor


Fisă tehnică Mercedes-Benz GLC 300 4MATIC Coupé

Preţ – 54.145 euro Preţ cu TVA

Motor – 4 cilindri in linie

Supraalimentare – turbo

Cilindree – 1991 cmc

Putere – 245 CP

Cuplu maxim – 370 Nm

Acceleraţie 0-100 km/h – 6.5 secunde

Cutie de viteze – automata, 9 trepte

Transmisie – integrală

Lungime (mm) – 4732

Lăţime (mm) – 1890

Înălţime (mm) – 1602

Ampartament (mm) – 2873

Greutate (kg) – 1785

Volum rezervor (litri ) – 66

Volum portbagaj (litri) – 500
 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide