Test drive Audi Q8 50 TDI – Nemţii fac pasul următor – GALERIE FOTO – VIDEO

Autor: Vlad MIRONESCU 04 feb. 2019 Video

Audi Q8 este răspunsul constructorului din Ingolstadt la BMW X6 şi Mercedes-Benz GLE. Spre deosebire de concurenţă, Audi a adoptat o formă diferită, de SUV sportiv, cu garda la sol ridicată, turtit şi lat.

Q8 este impresionant: blocuri optice noi, cu LED, grila masivă cu 8 laturi de culoare gri – doar muchia interioară este cromată, geamuri fără ramă şi un hayon imens cu o bandă LED pe fundal negru care uneşte stopurile.

În ciuda dimensiunilor mari (4,99 metri lungime, 2 metri lăţime şi 1,7 metri înălţime), Q8 nu pare masiv, ci mai degrabă robust.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Audi Q8 are o garda la sol de 25 centimetri şi chiar dacă muchia portbagajului are doar câţiva centimetri, încărcarea bagajelor grele necesită efort. Însă clasa premium are soluţii pentru orice situaţie, inclusiv aceasta: suspensia spate poate fi coborâtă dintr-un buton aflat în portbagaj.

Cu un ampatament de aproape 3 metri, Q8 oferă spaţiu suficient pentru 5 persoane, însă foarte util este reglajul individual al celor două zone care compun bancheta spate: locurile pot fi date mai în faţă, iar astfel spătarul poate fi înclinat. Poate nu mulţi constructori oferă în prezent această dotare, dar ea nu este nouă. Oricum, este interesantă şi utilă. Revenind, pasagerii din spate primesc aeratoare şi două prize tip brichetă.

Portbagajul este imens, iar poliţa textilă se retrage electric la deschidere. Cu bacheta rabatată, se pot obţine 1.755 de litri.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Vizibilitatea e bună în partea din faţă, chiar dacă poziţia la volan este destul de joasă, dar deplasările în marşarier sau parcările necesită o camera video sau senzori de parcare. Modelul de test la avea pe amândouă, iar sistemul de camera la 360 de grade poate face minuni când parchezi o maşină de 5 metri lungime şi doi lăţime. Senzorii erau foarte sensibili, iar avertizarea acustică devine deranjantă uneori.

Q8 nu putea fi decât Quattro

SUV-ul de top Audi este, desigur, dotat cu sistemul de tracţiune integrală Quattro. În mod normal, 40% din cuplu se duce către roţile din faţă, iar 60% către puntea spate. Când este nevoie, cea mai mare parte a cuplului se duce către puntea care are tracţiunea mai bună.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Invazia ecranelor

Interiorul lui Q8 este tipic Audi: materiale de top, finisare ireproşabilă, soliditate. Vârful gamei de SUV-uri Audi este invadat de ecrane: de 12,3 inchi, 10,1 inchi şi 8,6 inchi.

Lemn si aluminiu pe bord, console şi uşi, scaune ventilate şi încălzite, cu reglaj electric pe toate direcţiile.  La fel şi volanul.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Benzile luminoase de pe uşi şi linia bordului pot fi configurate în diferite culori, iar aceastea poartă denumire specifice, nu doar numele culorii.

Sistemul Virtual Cockpit (12,3 inchi) este util şi arată foarte bine, iar displayul din spatele volanului este lizibil şi uşor de operat.

Sistem de infotainment cu feedback haptic

Audi integrează tableta sistemului de infotainment in linia bordului (10,1 inchi), nu o poziţionează deasupra lui. Ecranul oferă interiorului o linie naturală, este situat suficient de sus, iar înclinaţia este potrivită. Luminozitatea este bună, reflexia soarelui nu deranjează. Feedback-ul haptic se poate dezactiva, iar ecranul poate fi comandat doar tactil.

Ecranul principal se poate stinge şi se încadrează bine în banda groasa de plastic negru de pe bord. Dezavantajele acestui plastic lucios este că adună praf şi se zgârie uşor.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Sistemul de climatizare este comandat tactil de pe o altă tabletă, de 8,6 inchi. Ce mi-a plăcut aici este posibilitatea de a adăuga shortcut-uri în partea de sus, sau posibilitatea de a scrie adrese sau frecveţe radio ca pe un touchpad mare.

Îmi plac ecranele tactile când stau pe loc, dar în timpul mersului încă mi se pare că îţi îngreunează treaba la volan. Totuşi, în cazul lui Q8 s-au păstrat câteva funcţii care pot fi accesate prin butoane în timpul condusului, precum selectoarele modurilor de condus sau dezaburirea parbrizului şi a lunetei. Totodată, şoferul poate selecta dintr-un buton fizic nivelul de asistenţă oferit de maşină.

Cotiera de mari dimensiuni ascunde două mufe USB, slotul SIM şi slotul pentru card SD.

Motor puternic, dar economic

Modelul Q8 50 TDI este echipat cu un motor V6 de 3 litri care produce 285 de cai-putere. Motorul este puternic, cu resurse evidente de cuplu, dar suprinzător de economic. Am obţinut un consum mediu de 10-11% în cazul unui parcurs realizat preponderant în oraş, la orele de vârf.  Suficient de puternic pentru majoritatea şoferilor şi destul de silenţios pentru un V6.

Răspunsul motorului poate fi calm, în modul Comfort, sau agresiv şi zgomotos, în modul Dynamic. Există şi un mod Individual, precum şi Efficiency sau All Road.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Odată apăsată pedala până la punctul de kick-down, reacţia în funcţie de modul de condus selectat merge de la blândă (dar nu şi leneşă) la aproape violentă.

Transmisia automată are funcţie Autohold şi livrează rapid puterea către roti, iar cei care doresc un parcurs mai sportiv pot schimba treptele manual, prin padelele din spatele volanului.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Direcţia progresivă este inclusă în dotarea standard, la fel sunt şi suspensiile cu sistemul de control al amortizării. Modelul testat era dotat şi cu sistemul All Wheel Steering, care sporeşte manevrabilitatea. La viraje efectuate la viteze mici, sistemul întoarce roţile din spate în direcţia opusă a celor din faţă, în timp ce la viteze mari le întoarce în aceeaşi direcţia cu cele din faţă. Astfel, modele mari precum Q8 obţin o manevrabilitate specific modelor mici.

Jantele de 20 de inchi – dotare standard

Audi Q8 este suprinzător de confortabil, chiar daca jantele standard sunt de 20 de inchi, dar aici contribuie şi anvelopele cu balon mare. Cele mai mari disponibile au 22 de inchi.

Din cauza dimensiunilor mari, Q8 poate fi destul de greu de manevrat în spaţii înguste, dar sistemul de camere 360 şi senzorii înlesnesc operaţiunea.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

La capitolul siguranţă activă, sistemul Pre Sense înglobează toţi asistenţii, iar nivelul de suport oferit poate fi setat după profilul fiecărui şofer.

Verdict

Per total, pachetul este complet. Audi Q8 este impunător, spaţios şi modern. Motorul de 3 litri e puternic, interiorul – futurist, iar designul Audi cu elemente nemaiîntâlnite pe vreun model al germanilor întoarce capete.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide