Test drive VIDEO – BMW 225xe iPerformance. O apariţie interesantă în peisajul hibridelor plug-in – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vișan 12 apr. 2019 Video

BMW adaugă o variantă hybrid plug-in, cu tracţiune integrală, în gama BMW Seria 2 Active Tourer. Aceasta a fost gândit încă de la început ca o maşină de familie, însă modelul 225xe iPerformance oferă pe lângă practicalitate şi o combinaţie de sportivitate şi economie de combustibil.

Ce este special la acest model este că are două motoare. Unul termic care pune în mişcare roţile din faţă, şi unul electric pentru roţile din spate. Ele pot funcţiona atât independent, cât şi împreună. Motorul termic este o unitate pe benzină în trei cilindri cu capacitate de 1,5 litri care produce 136 CP. Puterea acestuia este transmisă către puntea faţă prin intermediul unei cutii de viteze automate cu şase trepte. Motorul electric de 88 CP acţionează roţile spate. 

Cele două fac ca puterea totală a sistemului să fie de 224 CP, iar cuplul motor să ajungă la 385 Nm. Acceleraţia de la 0-100 km/h are loc 6.7 secunde, iar viteză maximă este de 202 km/h.

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Partea bună este că la acesta maşină bateria nu se goleşte niciodată 100% şi poate fi încărcată permanent de către motorul pe benzină. Capacitatea acesteia este de 6,1 kWh ceea ce îi oferă o autonomie electrică de până la 45 de kilometri în ciclul de testare WLTP. Bateria are nevoie de două ore şi jumătate pentru a se încărca complet la o staţie normală de încărcare, iar la priza de acasă durează ceva mai mult de trei ore.

Modul standard de pornire este Auto eDrive, asta înseamnă că maşina îşi alege singură motorul cu care să meargă, iar dacă vreau să merg doar în modul electric va trebui să aleg modul Max eDrive. Indiferent de modul de conducere ales motorul pe benzină intervine la apăsarea în forţă a acceleraţiei. Este foarte plăcută senzaţia de linişte din momentul în care porneşti de pe loc pentru că motorul electric face toată treaba. Abia la kickdown îşi face simţită prezenţa motorul termic. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

O formă exterioară aflată la graniţa dintre hatchback şi crossover

Dacă te uiţi din exterior, BMW 225 xe arată ca un Active Tourer normal. Pe modelul de test aveam faruri adaptive LED şi jante de aliaj pe 18 inci. Varianta 225 xe se deosebeşte prin logo-urile eDrive de pe laterale şi uşiţa care adăposteşte priza de încărcare. Portbagajul are o capacitate de 400 de litri. Acesta oferă o utilizare variabilă fără restricţii asupra capacităţii de încărcare, în ciuda adăugării unui sistem de propulsie electric alcătuit din motor şi baterii. 

În ceea ce priveşte confortul pasagerilor, nu există nicio diferenţă între 225xe iPerformance şi restul gamei. Este tot atât de spaţioasă în faţă, iar în spate, deşi bancheta este setată puţin mai sus pentru a face loc bateriei de desubt, spaţiul oferit este bun.

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

De fapt, pasagerii din spate vor avea parte de o vedere excelentă. De asemenea, nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la pierderea confortului. Deşi acest hibrid este mai greu decât celelalte modele din gama, calitatea manevrabilităţii nu a avut de suferit. Dimpotrivă, suspensia reuşeşte să atenueze foarte bine denivelările. 

Pentru şofer vizibilitatea este bună în general, dar stâlpii parbrizului sunt poziţionaţi în aşa fel încât eşti nevoit să te apleci puţin peste volan la intersecţie ca să te asiguri în stânga şi în dreapta. Chiar dacă există un geam între montantul A şi uşă, nu te ajută foarte mult.

Interior premium, tipic mărcii BMW

Tabloul de bord este construit din materiale de calitate, la fel ca la orice alt BMW. Nu prea ai ce să le reproşezi nemţilor la calitatea materialelor, finisaje şi ergonomie. 

Comenzile sistemului de infotainment sunt dispuse logic şi sunt uşor de utilizat. Singura diferenţă dintre 225xe şi restul gamei constă într-un buton suplimentar pentru modurile de acţionare ale sistemului hibrid. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Sistemul iDrive disponibil standard

De asemenea, pe lângă sistemul iDrive de ultimă generaţie disponibil standard, conducătorii au opţiunea de a folosi Touch Controller (Navigation Plus) sau control vocal inteligent. Display-ul de 8.8 inci poate fi configurat în funcţie de preferinţele fiecăruia, are o rezoluţie foarte bună şi răspunde bine la atingeri. Cei care nu vor să lase amprente pe ecran au la dispoziţie şi un controller rotativ lângă levierul de punere în viteză, cu care pot naviga foarte uşor prin meniuri. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Bancheta din spate este foarte bine profilată, aceasta fiind suficient de încăpătoare pentru trei persoane. Este acoperită cu materiale textil şi piele, iar pasagerii vor sta confortabil chiar dacă au înălţime de peste 1.80 metri. Spaţiul pentru picioare şi genunchi este decent, iar la cap depăşeşte o palmă. În spate există spaţii de depozitare în uşi şi două buzunare pe spătarele scaunelor din faţă. De asemenea, pasagerii au la dispoziţie control asupra sistemului de climatizare şi o priză de încărcare pe tunelul central. În cazul în care pe banchetă se află două persoane, se poate rabata cotiera care conţine două suporturi de pahare.

Modelul 225xe este disponibil într-o varietate de nivele de echipare, dar toate au aceeaşi propulsie: un motor pe benzină de 1,5 litri, îmbinat cu o baterie şi motor electric, care îi conferă tracţiune integrală. Modelul condus în plus cu un pachet de opţiuni destul de bogat. Avem tapiterie mixta piele şi material textil, geamuri electrice, haion electric, head-u display, frână de mână electronică, volan M îmbrăcat îmbrăcat în piele, scaune încălzite, jante de 18 inci din aliaj uşor, senzori de parcare faţă/spate, cameră de luat vederi pentru mersul înapoi, oglinzi rabatabile electric, acces keyless go precum şi numeroase sisteme moderne de asistare a şoferului.

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Sisteme de asistenţă actualizate

Pachetul Driving Assistant Plus includ Active Cruise Control cu funcţia Stop & Go îi permite maşinii să menţină automat ritmul traficului la viteze de până la 140 km/h. Sistemul menţine continuu distanţa de siguranţă faţă de vehiculele din faţă. De asemenea opţional, Driving Assistant are atât funcţia de avertizare la părăsirea benzii (Lane Departure Warning), cât şi City Braking, care frânează automat la viteze de până la 60 km/h ca reacţie la o coliziune cu altă maşină sau un pieton.

Direcţie precisă, manevrabilitate echilibrată

Ţinuta de drum este axată pe confort, iar suspensia are un rol foarte important în această ecuaţie. Direcţia este precisă, însă s-ar mai putea lucra la partea de feedback. 

Ruliul este în limite cât se poate de normale pentru o maşină cu o înălţime de peste 1,5 metri – aici, inginerii au încercat să păstreze centrul de greutate cât mai coborât şi se pare că au reuşit.

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Consum foarte bun, dar cu o condiţie

În fişa tehnică a maşinii consumul anunţat de producător este de 2.5 litri la suta de km, însă acesta poate fi atins doar în condiţiile în care bateria este încărcată cât mai des la staţia de încărcare, astfel încât 225 xe să funcţioneze cât mai mult în modul electric. Altfel, consumul creşte. În condiţiile în care se circulă fără ca bateria să fie încărcată de la priză/charger public, consumul mixt poate ajunge spre 6-7-8 litri la suta de km, în funcţie de stilul de condus. 

Verdict

Lista lungă de dotări ale lui BMW 225xe, performanţele celor două motoare şi consumul fac din acesta o maşină de familie ideală pentru cei care vor să protejeze mediul înconjurător. De asemenea autonomia electrică este suficientă pentru naveta zilnică, aşa că această maşină poate fi o alternativă pentru cei care vor să economisească. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor


Preţ de listă – 37.188 de euro (TVA inclus)

Date tehnice BMW 225xe iPerformance Active Tourer

Motor electric – 88 CP / Cuplu Nm – 165

Motor termic – 136 CP / Cuplu maxim 220 Nm

Tip motor – L3

Cilindree cmc – 1499 

Combustibil – Benzină + electric 

Viteză maximă km/h – 202 

Acceleratie 0-100 km/h – 6.7 secunde

Tracţiune – integrală 

Cutie viteze – Automată (6 trepte)

Lungime mm – 4354

Latime mm – 1800

Înălţime mm – 1556

Greutate kg – 1735

Ampatament mm – 2670

Volum rezervor litri – 36

Volum portbagaj litri – 400

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide