5 greșeli făcute de șoferi în timpul condusului care îi duc în service

Autor: ProMotor 04 iul. 2019 Știri auto

Cu toții știm că orice mașină aduce beneficii celui care o deține, însă condusul unui automobil presupune și responsabilitatea întreținerii acestuia.

Iată câteva greșeli care ar putea pune mașina ”pe butuci”, cum se spune în folclorul auto:

1. Pedala de ambreiaj călcată permanent, inclusiv la semafor

O greșeală frecventă a şoferilor este condusul cu piciorul pe ambreiaj sau chiar obiceiul de a ține pedala călcată inclusiv când se așteaptă la semafor. Această cutumă va conduce la uzură prematură a plăcii de presiune, a rulmentului, dar și a sistemului hidraulic.

2. Frânarea agresiva sau stilul „smuls”

Mulți șoferi sunt adepții unui stil agresiv de condus, particularizat prin accelerări și frânări bruște sau frânări scurte și multiple. Multiple sunt şi riscurile la care se expune mașină: deteriorarea plăcuțelor şi a discurilor de frână, dar şi a unor componente din sistemul de suspensie.

3. Condusul cu rezervorul aproape gol

De cele mai multe ori, şoferii alimentează puțin câte puțin rezervorul și circulă cu acesta aproape gol, lucru ce va genera defecțiuni ale unor componente. Nu neglija nici faptul că pompă de carburant nu se răcește corespunzător atunci când există o cantitate insuficientă de combustibil în rezervor.

4. Nerespectarea cerinţelor de service semnalate de computerul maşinii

Șoferii ignoră reviziile periodice: schimburile / completările de lichide (antigel, lichid servo, lichid de frână), revizia de ulei la motor.

Un ulei vechi, încărcat de impurităţi, circulă greu prin sistemul de răcire al turbinei, iar depunerile pot afecta axul turbocompresorului. Sunetul motorului (zgomotos), indicatorul din bord, nivelul de ulei şi depăşirea perioadei de un an sunt markeri pentru programarea unei revizii.

5. Martorii aprinşi în bord

Majoritatea şoferilor ignoră martorii aprinşi în bord şi consideră că soluţionarea ar fi o simplă resetare din computerul maşinii. În realitate, martorii neafisati nu garantează soluţionarea tehnică.

Dacă se aprinde martorul ABS, este abligatorie o vizită la service. O defecţiune la sistemul de ABS relevă că la frânări bruşte se poate pierde mai uşor controlul maşinii.

Martorul CHECK ENGINE aprins poate indică o defecţiune minoră la un senzor, un voltaj scăzut al bateriei, înfundarea supapei EGR, uzarea unor bujii sau fişe, dar și defecţiuni grave ale motorului. Se recomandă o diagnoză computerizată urgentă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotorComentarii
Inchide