6 motive pentru care motorul pierde din putere

Autor: George Cristea 07 mart. 2021 Utile

Întreținerea necorespunzătoare, dar și uzura normală, pot duce în timp la pierderea puterii motorului. Iată care sunt principalele motive pentru care motorul pierde din putere.

Intră în Galeria FOTO

Pierderea de putere a motoarelor pe benzină sau diesel nu este întotdeauna ușor de observat, dat fiind că se produce treptat, în timp. Totuși, la un moment dat va deveni evident că mașina nu mai are performanțele pe care le avea când era nouă.

Principalele motive pentru care motorul pierde din putere

Principalele cauze care duc la pierderile de putere au legătură cu întreținerea deficitară a mașinii. Pe măsură ce mașina înaintează în vârstă, grija șoferului se diminuează. Asta înseamnă că reviziile vor fi făcute mai rar sau chiar sărite cu totul. Din această cauză, motorul se va uza mai rapid (în primul rând segmenții și cămășile cilindrilor), iar prima consecință va fi pierderea de putere despre care discutăm.

Injectoarele înfundate reprezintă un alt motiv pentru reducerea puterii motorului. Cauza frecventă este calitatea slabă a combustibilului. Pentru o funcționare optimă se recomandă curățarea injectoarelor. În aceeași categorie intră și pompa de combustibile, care este afectată de gunoaiele din carburant. În acest caz, debitul de combustibil poate fi mai scăzut în situațiile în care este nevoie de performanțe maxime.

Depozitele de calamină formate pe supape și pistoane pot limita sever performanțele motorului. În cazul supapelor, este afectată etanșarea camerei de ardere, ceea ce duce la scăderea compresiei, cu o reducere corespunzătoare a puterii motorului. În interiorul cilindrilor, calamina formează puncte incandescente ceea ce afectează procesul de combustie și duce la arderea incompletă a combustibilului.

Cele mai multe probleme pot fi remediate rapid, la prima revizie

Există însă și cauze mai puțin grave pentru pierderile de putere, iar acestea pot fi eliminate printr-o revizie corectă. Înlocuirea unui filtru de aer colmatat cu unul nou poate să dea un suflu nou motorului, iar asta se va simți imediat. Asta deoarece cantitatea de aer care intră în cilindri este limitată substanțial, ceea ce determină sistemul de management al motorului să limiteze corespunzător și cantitatea de combustibil, pentru a nu îmbogăți în exces amestecul carburant. Schimbarea filtrului de aer readuce motorul în parametri.

Clapeta de admisie a aerului, cunoscută și ca supapa-fluture a accelerației poate acumula în timp depuneri de mizerie care va obtura fluxul de aer care intră în motor. Consecința este aceeași ca mai sus, reducerea puterii motorului. O curățare a clapetei de accelerație va restabili performanțele motorului.

Bujiile sunt componente adesea neglijate, în special în cazul mașinilor mai vechi. Dacă acestea sunt murdare sau uzate, scânteile generate sunt inconsistente, ceea ce va face ca arderea să fie incompletă. În afară de pierderea puterii motorului, acest lucru duce și la o creștere a emisiilor poluante. Înlocuirea bujiilor va remedia elegant această problemă.

Dacă te preocupă nu doar performanțele mașinii, ci și economia de combustibil, îți recomandă să ții cont de aceste sfaturi care te vor ajuta să reduci consumul de combustibil.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide