8 lucruri simple pe care trebuie să le faci ca să prelungești viața mașinii tale

Autor: Cristian Agatie acum 2 ani Utile

Dacă și tu îți iubești mașina și vrei să te bucuri de ea cât mai mult timp, probabil că îngrijirea acesteia îți va ocupa o bună parte a timpului liber. Există însă lucruri simple pe care trebuie să le faci ca să prelungești viața mașinii tale fără să pierzi timp prea mult.

Intră în Galeria FOTO

Fiind un popor tradiționalist, românii își iubesc mașinile mai mult decât pe neveste, asta e clar. Le tratează mai bine, le îngrijesc mai bine și sunt mai triști atunci când se despart de ele. Ca să nu mai vorbim că nu am văzut încă o mașină cu farurile vinete, oricât de nemulțumit ar fi șoferul acesteia de ea.

Prin urmare putem presupune că orice român ar face orice pentru a prelungi viața mașinii sale. Și cei mai mulți chiar fac orice, pentru că avem unul dintre cele mai îmbătrânite parcuri auto din Europa, cu peste 80% dintre mașini mai vechi de 10 ani. Iar asta e o performanță în sine.

Dacă vrei și tu să ai o mașină „ca nouă” peste 20 de ani, va trebui să o îngrijești corespunzător și să o păstrezi în stare perfectă de funcționare. Cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru mașina ta nu iau mult timp și nici nu costă o căruță de bani – doar puțină atenție. Iată 8 lucruri simple pe care trebuie să le faci ca să prelungești viața mașinii tale.

8 lucruri simple ca să prelungești viața mașinii: Cele mai bune sunt gratis

1. Nu ignora reviziile periodice. Respectă cu sfințenie recomandările producătorului și nu sări peste revizii, chiar dacă mașina nu mai este de mult în garanție. Dacă service-ul la care faci revizia este scump, caută altul mai ieftin.

2. Verifică singur nivelul uleiului. Fă acest lucru cel puțin o dată pe lună. Martorul de bord se aprinde, de regulă, când este prea târziu. Completează cu uleiul recomandat de producător dacă este cazul. Nu depăși nivelul maxim, chiar dacă știi că motorul „mănâncă” ulei.

3. Nu neglija micile reparații. Oricât de insignificante par, în timp pot pune probleme. Chiar și un ornament pierdut poate lăsa expuse părți metalice care vor fi poarta de pătrundere a ruginii. Reparațiile mici costă puțin. Dacă problemele se adâncesc, factura va fi semnificativă.

4. Schimbă filtrul de aer mai des decât recomandă producătorul. În cazul multor mărci, filtrul de aer se schimbă la fiecare două revizii. Crede-ne, faci un mare serviciu motorului schimbând filtrul de aer de două ori mai des – la fiecare revizie.

5. Verifică des presiunea roților. La fel ca în cazul uleiului, verifică presiunea roților o dată pe lună. Dacă sunt diferențe între roți sau față de recomandările producătorului, completează cât mai curând cu aer sau azot. Presiunea scăzută a anvelopelor crește consumul de combustibil, afectează manevrabilitatea și poate duce la încălzirea și deteriorarea pneurilor.

6. Nu conduce agresiv. Producătorii au calibrat mașina pentru a fi condusă într-un regim legal de viteză. Dacă vei alterna accelerațiile puternice cu frânele bruște vei plăti scump plăcerea. Componentele trenului de rulare și ale grupului motopropulsor se vor uza mai rapid, iar consumul de combustibil va crește nejustificat de mult.

7. Spal-o des. Contrar legendelor, apa nu dăunează caroseriei, dar murdăria, da. Alege un program de protecție cu ceară sau nanoparticule dacă vrei să păstrezi strălucirea lacului vreme îndelungată. Nu lăsa excrementele de pasăre să stea prea mult timp pe mașină – aciditatea ridicată va deteriora vopseaua sensibilă.

8. Parchează la adăpost. Un garaj este o chestie rară în orașele mari, dar încearcă măcar să găsești un loc cu umbră în a doua parte a zilei. Soarele îmbătrânește vopseaua și poate afecta elementele din plastic din interior.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide