Amenzi 2019. Ce pedeapsă rişti dacă circuli cu permisul expirat

După ce obţin permisul auto cei mai mulţi şoferi uită să se mai intereseze de data la care acesta expiră.

Amenzi 2019. Ce pedeapsă rişti dacă circuli cu permisul expirat Amenzi 2019. Ce pedeapsă rişti dacă circuli cu permisul expirat

După ce obţin permisul auto cei mai mulţi şoferi uită să se mai intereseze de data la care acesta expiră. În acest caz trebuie să ştie care sunt amenzile în 2019 pentru situaţiile în care sunt prinşi conducând cu permisul auto expirat. 

Codul Rutier menţionează că cirulaţia pe drumurile publice având carnetul auto expirat constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevazută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte savarsite de persoane fizice:

„Conducerea unui autovehicul si tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat.” 

Pentru clasa a III-a de amenzi se va penaliza cu de la 6 la 8 puncte-amenda. 

6 x 145 = 870 : 2 = 435 lei în 15 zile lucrătoare

8 x 145 = 1.160 : 2 = 580 în 15 zile lucrătoare

Clasele de amenzi din România şi valoarea punctului de amendă

Pentru anul 2019 valoarea punctului de amendă pentru sancţiunile rutiere a fost îngheţat la 145 de lei. Codul Rutier 2019 stabileşte ca punctul de amendă să aibă o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.

Plafonarea punctului de amendă a fost decisă prima dată în decembrie 2017.

În lipsa altor modificări exprese valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2019.

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.

- Clasa I - 2/3 puncte-amendă
- Clasa a II-a - 4/5 puncte-amendă
- Clasa a III-a - 6-8 puncte-amendă
- Clasa a IV-a - 9- 20 de puncte-amendă
- Clasa a V-a - 21-100 de puncte-amendă

Ţi-a expirat permisul? Iată ce îţi trebuie pentru unul nou

Pentru eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, va trebui să te prezinţi la ,,Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor’’, şi să depui următoarele documente:

- Act de identitate (in original si copie)
- Fisa detinatorului permisului - care se poate descarca de pe Internet
- Dovada platii contravalorii permisului
- Permisul a carui preschimbare o soliciti - in original si copie (daca solicitarea preschimbarii o faci dupa -   expirarea valabilitatii permisului)
- Fisa medicala permis auto (eliberata de o unitate autorizata) - din care sa rezulte ca esti apt pentru a conduce un autovehicul

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.