Amenzi 2019. Ce pedeapsă rişti dacă circuli cu permisul expirat

Autor: Marius Vișan 04 iun. 2019 Utile
Amenzi 2019. Ce pedeapsă rişti dacă circuli cu permisul expirat

După ce obţin permisul auto cei mai mulţi şoferi uită să se mai intereseze de data la care acesta expiră. În acest caz trebuie să ştie care sunt amenzile în 2019 pentru situaţiile în care sunt prinşi conducând cu permisul auto expirat. 

Codul Rutier menţionează că cirulaţia pe drumurile publice având carnetul auto expirat constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevazută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte savarsite de persoane fizice:

„Conducerea unui autovehicul si tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat.” 

Pentru clasa a III-a de amenzi se va penaliza cu de la 6 la 8 puncte-amenda. 

6 x 145 = 870 : 2 = 435 lei în 15 zile lucrătoare

8 x 145 = 1.160 : 2 = 580 în 15 zile lucrătoare

Clasele de amenzi din România şi valoarea punctului de amendă

Pentru anul 2019 valoarea punctului de amendă pentru sancţiunile rutiere a fost îngheţat la 145 de lei. Codul Rutier 2019 stabileşte ca punctul de amendă să aibă o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.

Plafonarea punctului de amendă a fost decisă prima dată în decembrie 2017.

În lipsa altor modificări exprese valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2019.

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.

– Clasa I – 2/3 puncte-amendă
– Clasa a II-a – 4/5 puncte-amendă
– Clasa a III-a – 6-8 puncte-amendă
– Clasa a IV-a – 9- 20 de puncte-amendă
– Clasa a V-a – 21-100 de puncte-amendă

Ţi-a expirat permisul? Iată ce îţi trebuie pentru unul nou

Pentru eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, va trebui să te prezinţi la ,,Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor’’, şi să depui următoarele documente:

– Act de identitate (in original si copie)
– Fisa detinatorului permisului – care se poate descarca de pe Internet
– Dovada platii contravalorii permisului
– Permisul a carui preschimbare o soliciti – in original si copie (daca solicitarea preschimbarii o faci dupa –   expirarea valabilitatii permisului)
– Fisa medicala permis auto (eliberata de o unitate autorizata) – din care sa rezulte ca esti apt pentru a conduce un autovehicul

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide