Anxietatea la volan

Autor: Promotor 29 iun. 2020 Utile
Anxietatea la volan

Este usor de inteles cum un accident de masina important determina pe cineva sa se teama de sofat dar majoritatea cauzelor anxietatii de acest gen nu are nicio legatura cu accidentele. 

Iata o lista cu primele 5 temeri ale celor care, desi au permis nu se urca la volan sau o fac dar cu foarte mare anxietate si frica (panica uneori):

1. Experiente negative

Accidentele auto sunt cele mai frecvente experiente negative ca sofer dar si ca pasager. Si poate fi groaznic. Dar exista si altele: trecerea printr-o furtuna puternica si periculoase, sa fi victima a furiei cuiva din trafic, sa te ratacesti sau sa ai un atac de panica in timp ce sofezi poate fi traumatic. Anxiosul se tot gandeste la experienta avuta si se teme ca i se poate intampla la fel. Gandurile si temerile repetitive pot face apoi ca persoana sa evite sofatul, ceea ce face ca anxietatea sa se inrautateasca.

2. Sofatul in afara zonei de confort

Pentru unii anxiosi sofatul intr-o locatie familiara nu este mare lucru. Dar daca le ceri sa mearga cu masina intr-un loc necunoscut dupa niste indicatii e posibil sa te refuze, pentru ca se simt prinsi ca intr-o capcana.

Ce se intampla daca ma ratacesc? Ce se intampla daca masina ramane fara benzina? Ce se intampla daca telefonul mobil nu are semnal? Ce se intampla daca nu pot gasi un loc de parcare?

Nu este doar teama ca se va intampla ceva rau, ci teama ca ceva rau se va intampla intr-un loc necunoscut, departe de casa si nimeni nu va fi acolo pentru a-l ajuta.

3. Teama de a avea simptome de anxietate si de a fi prins in trafic

Sa fii blocat in trafic este iritant si e clar ca nimanui nu-i place, dar daca aveti si  atacuri de panica, traficul poate fi o experienta terifianta. Persoanele cu istoric de atacuri de panica tind sa evite situatiile din care nu pot iesi rapid, inclusiv autostrazile si benzile aglomerate.

Ce se intampla daca am un atac de panica si am blocat traficul? Ce se intampla daca sunt deja blocat in trafic si mi se declanseaza o criza?

Unii anxiosi pot avea dificultati de respiratie, altii greata sau diaree. Simplul gand ca ti s-ar putea intampla asta si te face sa fugi de masina iar sofatul sa fie un chin. Asa se ajunge la evitare, adica la adancirea anxietatii. 

4. Teama de viteza mare si de pierderea controlului masinii

Cand anxiosul este la volan simte mania celorlalti soferi pentru ca merge prea incet pe autostrada. Este presat sa accelereze dar nu poate, pentru ca trupul nu raspunde la comenzi. Spaima sau nelinistea poate ajunge la cote alarmante. Cei care pun pret pe viata lor prefera sa traga pe dreapta sau sa nu se mai urce la volan. Sofatul ii poate imbolnavi in multe feluri: ritm cardiac alert, transpiratie si altele. Aceste simptome de anxietate pot sa impiedice persoana bolnava sa sofeze pentru ca nu mai are incredere in sine. 

Teama de a pierde controlul masinii si de a sofa pe o alta banda este suficienta pentru a alege alt drum, chiar daca e mult mai lung. Daca anxiosul poate evita un drum aglomerat care impune viteza, atunci o va face. 

5. Teama de fatalitati

Baza tuturor anxietatii este o exagerare a pericolului si o subestimare a capacitatii soferilor. S-ar putea sa nu aiba incredere in propria capacitate sau sa nu aiba incredere in ceilalti. Oricum, isi imagineaza ce e mai rau in mod repetat. Imaginatia activa a soferului anxios poate duce la cele mai inspaimantatoare accidente auto … in mintea lui.

Anxietatea de sofat poate fi depasita

Depasirea anxietatii de a conduce este posibila, dar de obicei necesita ajutor. Terapeutul te poate ajuta sa intelegi cauza anxietatii tale si sa o poti privi obiectiv. Adica sa-ti dai usor seama cand anxietatea are o cauza reala si trebuie s-o iei in seama si cand nu are o cauza reala si te preocupi exagerat pentru nimic. Mai sunt desigur si situatii in care trebuie sa te bazezi pe statistici si probabilitati. Mergi pe mana terapeutului si iti vei cuceri anxietatea redevenind liber de constrangeri. Iti vei regasi placerea de a conduce si de a participa activ la trafic.  Recomandarea noastra este sa apelezi la terapia scurta strategica si in numai cateva saptamani sa redevii un sofer increzator in propriile capacitati. Te va echipa pentru prezent dar si pentru viitor. 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide