Cât de mult poți conduce în siguranță cu martorul de bord „Check Engine” aprins?

Autor: George Cristea 01 feb. 2021 Utile

Cei mai mulți martori de bord sunt complet necunoscuți sau neînțeleși de către șoferi, dar toată lumea a auzit de martorul Check Engine. Aprinderea acestuia poate avea cauze dintre cele mai diverse, așa că mulți se întreabă cât de mult poți conduce în siguranță cu martorul de bord „Check Engine” aprins.

Intră în Galeria FOTO

Martorii de bord sunt fobia oricărui șofer, chiar dacă nu toți indică o problemă cu mașina. Cei mai mulți sunt benigni, indicând funcționarea unor sisteme ale mașinii – luminile, spre exemplu. Alții, pe de altă parte, pot indica o posibilă problemă serioasă. Pentru a distinge rapid între cele două situații, producătorii auto au colorat diferit martorii de bord, în funcție de importanța acestora și de pericolul pe care îl semnalează (sau nu).

Avem martorii de bord colorați albastru sau verde, care indică funcționarea farurilor sau o indicație de urmat (apasă frâna înainte de pornirea motorului). Pe aceștia îi puteți ignora, dincolo de rolul lor – aprinderea acestora nu indică nicio problemă, ci doar funcționarea normală.

Printre martorii de bord care semnalează o defecțiune, martorii galbeni (portocalii) sunt cei care nu indică o problemă urgentă. Șoferul trebuie să știe că este o problemă, dar poate conduce în continuare până la o unitate service care va depana problema.

În fine, martorii roșii indică o problemă urgentă. Conducerea mașinii sau funcționarea motorului în aceste condiții se poate solda cu distrugerea unor componente ale mașinii sau chiar cu pericol de moarte – în cazul unor probleme ale sistemului de frânare. Dacă aveți un martor roșu pe bord se recomandă parcarea imediată și oprirea motorului. O singură excepție există aici: martorul roșu al frânei poate fi declanșat și de frâna de mână care nu a fost complet eliberată.

Cât poți conduce cu martorul de bord Check Engine aprins

Martorul Check Engine are culoarea portocalie, prin urmare nu indică o problemă gravă sau o catastrofă iminentă. Totuși, pentru că aprinderea acestuia este declanșată de o paletă extrem de largă de probleme, nu trebuie prelungită foarte mult intrarea în service.

Un exemplu de problemă minoră pentru care martorul Check Engine se aprinde este fixarea incorectă a bușonului rezervorului după alimentare. Sau o defecțiune a supapei acestuia. O astfel de defecțiune minoră nu este urgentă și poți circula în aceste condiții timp îndelungat, până la următoarea revizie.

Alteori, însă, o amânare a reparației se poate dovedi costisitoare. Asta deoarece o problemă măruntă poate duce la o defecțiune scumpă. Spre exemplu, o aprindere incorectă poate duce la acumularea de vapori de benzină în catalizator și distrugerea acestuia. O bujie (sau bobină de inducție) defectă este o cauză frecventă a problemelor de aprindere. O bujie este ieftină, un catalizator nici pe departe.

Ce faci când se aprinde martorul de bord Check Engine

Oricât de tare te-ai grăbi, nu strică să oprești la un service din drumul tău pentru a verifica ce a dus la aprinderea martorului Check Engine. O verificare cu testerul nu durează mult și nici nu este foarte scumpă. Dacă se dovedește că este o problemă minoră poți să amâni reparația până la o dată convenabilă.

În acest caz trebuie să știi că există și un revers al monedei. Dacă apare o problemă nouă iar martorul de bord este deja aprins de la o problemă e care ai considerat-o minoră, nu vei fi avertizat de apariția ei. Prin urmare, dacă martorul motorului s-a aprins și ai decis să amâni reparația, verifică periodic dacă totul este în regulă cu alte componente ale mașinii. S-ar putea să fie, totuși, mai ieftin să repari o problemă minoră decât să mergi periodic la service pentru verificări.

Dacă ești curios să afli mai multe despre martorii de bord, am pregătit un ghid de interpretare a acestora.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide