Ce este de făcut dacă ai alimentat cu benzină în loc de motorină

Autor: Marius Vișan 06 iun. 2019 Utile

Dacă ai alimentat cu benzină în loc de motorină, sau cu motorină în loc de benzină, vestea proastă este că această greşeală ar putea fi dezastruoasă pentru motor.

În cazul în care acest lucru s-a întâmplat nu trebuie să porneşti motorul, apoi sună la un service autorizat şi spune-le problema ta.

În funcţie de cât combustibil ai pus, şi cât se afla deja în rezervor, maşina va mai funcţiona o perioadă, însă daunele aduse pieselor vor fi destul de mari.

Benzină în loc de motorină

Pompele de motorină sunt unse de însuşi combustibilul diesel, iar benzină în motorină acţionează ca un solvent, ceea ce reduce lubrifierea şi poate duce la deteriorarea pompei prin contactul metal-metal.

În plus de asta, dacă maşina va apuca să circule, iar benzina va intra în sistem, mecanicii vor trebui să schimbe filtrul de motorină. Deoarece motorina nu este atât de inflamabilă ca benzina, nu va exista suficientă compresie pentru a aprinde combustibilul, iar motorul nu va porni.

Ideea este că în funcţie de cât de multă benzină ajunge în motorul diesel, cu atât repararea poate fi mai scumpă, în unele cazuri extreme un motor nou ar fi mai ieftin decât reparaţiile.

Motorină în loc de benzină

În acest caz conseciţele nu vor fi atât de grave ca în prima situaţie. Cel mai probabil se vor înfunda injectoarele, sau se va depune motorina arsă în motor, dar nimic nu se distruge iremediabil.

Motorina într-un motor pe benzină nu va avea suficientă compresie pentru a aprinde. De aceea motorul nu va porni sau se va îneca, mergand foarte prost si zgomotos.

Dacă ţi-ai dat seama din timp că ai greşit combustibilul goleşte rezervorul cu un furtun şi alimentează cu benzină de cifră octanică mare, pentru a dilua motorina rămasă în rezervor.

Dacă ai apucat să porneşti şi să circuli cu maşina, deşi alimentasei cu motorină, cel mai probabil motorul s-a înecat. În acest caz se recomanda curăţare injectoarelor, a pompei de benzină şi a instalaţiei.

Combustibil greşit în rezervor

Mulţi oameni cred ca este imposibil să puneţi combustibilul greşit în rezervorul maşinii, însă trebuie să ştiti că astfel de erori se întâmplă destul de des. S-a constatat că unul din şapte şoferi comit această greşeală cel puţin o dată în viaţă.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide