Cum arată interiorul unui filtru de particule înfundat (DPF) – VIDEO

Autor: Marius Vișan 19 aug. 2020 Utile

Pentru a combate emisiile din evacuare, motoarele diesel moderne sunt prevăzute cu un filtru de particule (DPF) în eșapament.

Acest filtru este conceput pentru a reține orice particulă mai mare de funingine care pot proveni din evacuare. Ca toate filtrele, și acest filtru de particule se va bloca și, în cele din urmă, va restricționa fluxul de aer și va reduce performanțele vehiculului.

În cazul în care se conduce la viteze ridicate, temperatura din evacuare devine suficient de mare pentru a arde funinginea. Aceasta se numește regenerare pasivă.

Dacă vehiculul nu atinge frecvent viteze mari, motorul poate arde ceva combustibil suplimentar pentru a ridica temperatura la viteze mai mici și pentru a obține același rezultat. Aceasta se numește regenerare activă. Vehiculele folosesc o combinație din ambele metode de regenerare pentru a menține filtrul curat cât mai mult timp.

În orice caz, motorul nu trebuie oprit dacă a început procesul de regenerare. În cazul în care mașina trece prin câteva tentative eșuate de regenerare, filtrul va avea nevoie de o curățare la un service specializat.

În cazuri grave filtrul s-ar putea defecta dacă adună prea multe particule. El se mai poate curăța apoi doar prin procedee specifice.

În clipul de mai jos puteți vedea cum arată un filtrul de particule înfundat.

VIDEO

Riscurile anulării filtrului de particule DPF

Motivul invocat tot mai des de cei care au efectuat anularea DPF-ului la mașina ar fi că aceasta trage mai bine și ar fi mai economică. Totuși practica este ilegală și riscurile sunt mari atât pentru șoferi, cât și pentru service-uri.

Cum recunoști în trafic o mașină fără filtrul de particule DPF

Masinile fără DPF pot fi recunoscute în trafic pentru că eliberează un fum gros în momentul accelerației.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: 66Vehicles / YouTube, servicetutorials.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide