Ce este și cât este de eficient un tratament de protecție a caroseriei

Autor: George Cristea 12 nov. 2020 Utile

În timp, orice mașină adună zgârieturi și lovituri, iar vopseaua își pierde din strălucire. Acest lucru poate fi prevenit folosind un tratament de protecție a caroseriei. Iată ce trebuie să știi.

Intră în Galeria FOTO

O mașină nou sau una atent îngrijită impresionează întotdeauna prin strălucirea aparte a vopselei. Însă adevărul este că mașinile adună în fiecare zi lovituri de pietre, zgârieturi de diferite tipuri și alte „urme normale de utilizare”. Pentru a preveni sau atenua aceste urme, există soluții de protecție a vopselei caroseriei. Adesea, chiar dealerii auto propun un astfel de tratament, înainte de livrarea mașinii.

Merită să dai banii pe un tratament de protecție a caroseriei?

Răspunsul la această întrebare nu este chiar simplu. Dacă ai un garaj, sau dacă este vorba de o mașină de weekend, care nu va vedea mulți kilometri pe autostradă, este posibil ca protecția caroseriei să nu se justifice. Mașinile care parcurg distanțe mari la viteze de autostradă au nevoie de protecție suplimentară. În plus, nicio mașină nu este la adăpost de loviturile și zgârieturile din parcare.

Există mai multe tipuri de tratamente de protejare a caroseriei – de la cele ieftine, pe care le poți aplica și singur la soluții profesionale, adesea scumpe. Cât ești dispus să investești în acest tratament depinde în mare măsură de buget, modul de utilizare al mașinii și cât preț pui pe liniștea câștigată știind că vopseaua mașinii este protejată.

Tratamentul de protecție a caroseriei – de la cel mai ieftin la cel mai scump

Probabil că cea mai ieftină soluție la care poți apela pentru protejarea caroseriei este cea oferită de spălătoriile auto. Pentru asta trebuie să alegi un program de protecție cu ceară sau să soliciți la spălătoria manuală un astfel de tratament. Această metodă nu oferă o protecție eficientă, dar este mai bună decât deloc. Prețurile pot fi foarte accesibile, cu un bonus de 5-10 lei la prețul unei spălări normale.

O treaptă mai sus sunt tratamentele de protecție pe care le poți aplica singur, acasă. Acestea pot costa câteva zeci de lei și necesită ceva mai multă implicare. În unele cazuri, tratamentul trebuie lăsat să acționeze, iar acest lucru necesită existența unui garaj pentru a evita contaminarea cu praf și alte mizerii. Pentru a vedea care este durata de protecție trebuie verificat pe recipient intervalul la care se recomandă repetarea tratamentului.

Mult mai scumpe sunt tratamentele profesionale care, în funcție de mașină și de complexitate, pot costa de la câteva sute de euro la câteva mii. Aceste tratamente pot proteja caroseria timp de mai mulți ani și pot prezenta un avantaj în momentul în care vinzi mașina.

În sfârșit, o altă metodă este aplicarea unui film transparent de protecție. Și această soluție este mai degrabă una costisitoare, dar eficiența ei este maximă. Nu doar că protejează împotriva loviturilor de pietre și a zgârieturilor superficiale, dar poate preveni chiar și zgârieturile intenționate să afecteze stratul de vopsea de dedesubt.

Dacă nu intenționezi să investești într-un tratament de protecție a caroseriei, vei avea cu siguranță nevoie de sfaturi de altă natură. Așa cum sunt cele pentru îndepărtarea găinațului de pasăre sau cele pentru curățarea corectă a caroseriei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide