Ce fac, de fapt, aditivii pentru combustibili și cât este de bine să-i folosești?

Autor: Cristian Agatie 17 iul. 2020 Utile
Ce fac, de fapt, aditivii pentru combustibili și cât este de bine să-i folosești?

Aditivii pentru combustibilii auto se găsesc pe orice raft cu accesorii pentru mașini, fie că vorbim de benzinării sau de supermarketuri sau magazine de specialitate. Am putea spune că sunt destul de populari în folclorul auto. Dar ce fac, de fapt, aditivii pentru combustibili și cât este de bine să-i folosești?

Se spune că aditivii pentru combustibil reduc consumul, cresc performanțele sau chiar ambele deodată, dar cât este de adevărat ceea ce se spune despre ei? E adevărat, nu sunt foarte scumpi, așa că sunt tentanți pentru toți cei care nu mai au mașina în cea mai bună condiție. În plus, sunt simplu de folosit, tot ce trebuie să faci fiind să faci plinul și să golești sticluța de aditiv în rezervor.

Aditivii de combustibil sunt disponibili pentru benzină sau motorină și promit numeroase beneficii, de la curățarea injectoarelor și a supapelor și până la îndepărtarea apei din circuitul de combustibil. Există chiar și aditivi care promit că acționează asupra catalizatorului și galeriei de evacuare.

Cât de eficienți sunt aditivii pentru combustibili?

Unii dintre aditivi ar putea să aibă efecte benefice pentru motor, dar nu așteptați minuni. Este greu de crezut că vei vedea vreo schimbare în cazul unei mașini moderne și bine întreținute. Un lucru este clar: ferește-te de aditivii care promit reducerea consumului de combustibil. Chiar și dacă ar influența cât de cât consumul de combustibil, dacă faci un calcul simplu vei vedea că economia de combustibil va fi anulată de costul suplimentar al aditivului.

Testele independente au arătat, de asemenea, că nici creșterea performanțelor motorului nu este palpabilă. În plus, aditivul duce la scumpirea costului pentru un rezervor de combustibil cu până la 50%. Cât despre cele care pretind că măresc cifra octanică a combustibilului, e mult mai simplu și chiar mai ieftin să alimentezi din start cu un combustibil cu cifră octanică mai mare.

Care sunt alternativele?

Realitatea este că dacă mașina ta nu are mai mult de zece ani și a fost corect întreținută, nu are nevoie de niciun fel de aditiv. Producătorul mașinii a optimizat deja electronica mașinii și sistemul de injecție a combustibilului pentru a oferi un mix optim de performanțe și economie. Dacă aditivii pentru combustibili ar fi atât de buni, cu siguranță ar fi recomandați de producătorul mașinii.

Totuși, dacă chiar simți că mașina ta ar merita ceva mai bun, pentru o diferență modică poți cumpăra combustibil premium în locul celui regular pe care-l pui de obicei. În cazul acestora, producătorii de combustibil deja promit beneficii, grație aditivilor incluși în procesul de fabricație. Un test Promotor a dovedit că aceste promisiuni ale producătorilor de combustibil nu sunt doar promisiuni, iar combustibilii de calitate superioară chiar asigură performanțe mai bune mașinii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide