Ce nu trebuie să lipsească din mașină când pleci la drum iarna

Autor: George Cristea 02 ian. 2021 Utile

Ai umplut portbagajul până la refuz și te pregătești de călătoria pe care ai planificat-o luni la rând. Nu strică să lași puțin loc în portbagaj și pentru articole absolut indispensabile în cazul unei călătorii în condiții de iarnă. Iată ce nu trebuie să lipsească din mașină când pleci la drum iarna.

Intră în Galeria FOTO

Chiar dacă iernile nu mai sunt ce au fost, asta nu înseamnă că nu poți fi surprins de condițiile meteo în cele mai dificile condiții. Un drum înzăpezit, o mașină care refuză să mai pornească pe un drum mai puțin circulat sau pur și simplu o coloană blocată după o cădere masivă de zăpadă îți poate pune la încercare limitele și rezistența la frig. De aceea, nu strică să ai în mașină strictul necesar care te poate ajuta să ieși cu bine dintr-o situație dificilă. Mai bine să le cari degeaba cu tine decât să-ți lipsească la nevoie.

Pentru că, nu-i așa? – cele mai neașteptate probleme apar în cele mai proaste momente posibile. Mașina poate rămâne fără baterie sau defecta dintr-un milion de cauze, telefonul poate rămâne fără rețea sau baterie exact într-un astfel de moment, iar sistemele de navigație, oricât de performante, nu sunt nici ele infailibile. De aceea nu strică să ai în mașină o trusă „de supraviețuire” care să conțină câteva articole indispensabile în cazul în care rămâi blocat pe drum iarna.

Obiecte esențiale care nu trebuie să lipsească din mașină iarna

Cabluri pentru curent
Te pot ajuta atât pe tine dacă rămâi fără baterie (cine nu a uitat farurile pornite peste noapte să ridice mâna), cât și pe alții care au nevoie de ajutor. Nu strică să înveți cum se folosesc pentru a porni o mașină cu bateria moartă. Alternativ, poți să folosești o baterie de pornire – e chiar mai eficientă, dacă nu ai uitat să o încarci în prealabil.

Lanternă
Este la mintea cocoșului, și se va dovedi utilă nu doar iarna, ci ori de câte ori vei avea nevoie de lumină noapte pentru a remedia ceva la mașină – de la pană de cauciuc la schimbarea unui bec. Cele cu LED sunt compacte, durabile și unele pot fi încărcate solar ceea ce le face extrem de utile în sistuații de urgență.

Lopată
De modă veche, dar indispensabilă iarna când pleci cu mașina pe zăpadă. De la eliberarea unui loc de parcare la ieșirea din nămeți, lopata este cel mai bun prieten al șoferului atunci când zăpada atunge un strat consistent.

Baterie externă
O baterie externă cu o capacitate de cel puțin 10.000 mAh te va ajuta în acele momente în care telefonul rămâne fără baterie. Sigur, un telefon poate fi încărcat de la o priză de 12 V în mașină, dar dacă motorul nu e funcțional, o baterie externă este mult mai utilă.

Nu uita de tine: nu doar mașina are nevoie de îngrijire iarna

Pătură
O pătură din lână te va ajuta să te încălzești în acele momente în care motorul mașinii nu te mai poate ajuta. Fie pentru că nu mai pornește, fie pentru că ar fi prea periculos să-l lași pornit (nu sunt rare cazurile de familii întregi care au murit în mașină, sufocate de gazele de eșapament ale mașinii blocate în zăpadă).

Căciulă, mănuși și fular
Nu vei putea face prea multe cu mâinile înghețate. Păstrează în mașină astfel de articole, chiar dacă sunt mai vechi. Vei fi surprins cât de utile pot deveni.

Batoane energizante și apă
Poate părea la mintea cocoșului, dar câteva batoane de cereale te vor ajuta să-ți menții mintea în mișcare atunci când ești blocat mai multe ore pe un drum înzăpezit. Iar dacă fără mâncare poți rezista multe zile, de apă ai nevoie în fiecare zi. Nu pleca la drum fără cel puțin doi litri de apă pentru fiecare ocupant al mașinii.

Foarte important, ca să nu ajungi în situații extreme când circuli iarna, trebuie să urmezi aceste sfaturi pentru conducerea pe timp de iarnă.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide