Ce pedeapsă riscă şoferii care conduc un vehicul fără permis auto

Autor: Cristian Agatie 17 oct. 2019 Utile
Ce pedeapsă riscă şoferii care conduc un vehicul fără permis auto

Conducerea fără permis auto este o abatere gravă sancţionată sever de Codul Rutier şi chiar de Codul Penal. Cei care conduc fără permis de conducere, precum şi cei care încredinţează maşină pentru a fi condusă de o persoană care nu are permis de conducere riscă dosar penal şi chiar pedeapsa cu închisoarea. Iată tot ce trebuie să ştii.

Ce spune Codul penal despre conducerea fără permis auto

Conform art. 335 din Codul penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu deţine permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani:

„(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.”

Persoanele care riscă şi conduc pe drumurile publice fără permis, indiferent de motivul pentru care fac acest lucru, ar trebui să fie conştiente că în acest caz nu vor putea scăpa doar cu un avertisment, o mustrare sau o amendă, ca în cazul multor alte abateri.

Aceasta deoarece Codul penal nu prevede nicio pedeapsă alternativă, singura posibilitate a făptuitorului  de a „scăpa mai uşor” (să nu fie condamnat la pedeapsa închisorii cu executare) este închisoarea cu suspendare, dar pentru acest lucru are nevoie de un avocat bun. 

Însă şi în această ultimă situaţie, şoferul nu a scăpat complet de consecinţele care reies din fapta pe care a săvârşit-o, asta deoarece chiar dacă între timp îşi recuperează permisul, acesta nu poate conduce mai devreme de 6 luni de la eliberarea din închisoare sau mai devreme de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, în cazul pedepselor cu suspendare.

Pedeapsa pentru conducerea fără permis asupra ta

Neprezentarea actelor la cererea poliţistului este, de asemenea, o abatere gravă. În funcţie de situaţie, amenda este mai mare (atunci când poliţistul consideră că refuzaţi nejustificat prezentarea permisului sau a altor acte la control) sau mai mică (atunci când vă crede că „aţi uitat actele acasă”. Iată ce prevede OUG 195/2002, cunoscută şi sub denumirea generică de „Codul Rutier”:

Art. 108 pct. 1 lit a/9
Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează: a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”).

Art.101. – (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă, sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
18. nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2).

Art.35. – (2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

Pedeapsa pentru conducerea cu permis suspendat

Dacă aveţi permisul suspendat şi conduceţi în această perioadă, vă încadraţi în situaţia descrisă la punctul „conducere fără permis” de mai sus (vezi paragraful 2 al articolului 335 din Codul Penal):

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Pedeapsa pentru conducerea cu permis expirat

În cazul în care conduceţi cu permisul auto expirat,. pedeapsa este similară cu cea din cazul neprezentării actelor la control. Conmtravenţia este detaliată în Codul rutier:

Articolul 101
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă, sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
1. conducerea unui autovehicul şi tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat;

Dacă valabilitatea permisului este pe cale să expire, nu ar strica să pregătiţi un dosar cu actele necesare pentru preschimbarea permisului şi să vă faceţi o programare la serviciul de permise din raza domiciliului.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide