Ce se poate întâmpla dacă pui prea mult ulei în motor

Autor: George Cristea 25 feb. 2021 Utile

În mod normal, nivelul uleiului nu ar trebui să depășească limita maximă. Accidental, se pot întâlni situații când schimbul de ulei sau completarea acestuia duce la creșterea nivelului de ulei peste limita maximă. Iată ce se poate întâmpla dacă pui prea mult ulei în motor.

Intră în Galeria FOTO

Pe vremuri, când fiecare își schimba singur uleiul la mașină, astfel de probleme era frecvente. Ceva mai mult ulei scăpat din sticlă și nivelul uleiului trecea peste cel maxim specificat. În zilele noastre, schimbul de ulei ar trebui să e facă în timpul reviziilor periodice, iar calificarea mecanicilor nu ar trebui să permită un astfel de incident.

Totuși, cei care completează frecvent nivelul uleiului pentru că motorul „mănâncă”, pot greși sau alege deliberat să pună mai mult ulei decât este necesar. Pentru a completa mai rar, spun aceștia. Dar cât este de bine să pui mai mult ulei decât este specificat și ce se poate întâmpla în acest caz?

Prea mult ulei în motor: Ce se poate întâmpla

În funcție de cantitatea turnată în plus, sunt mai multe lucruri care se pot întâmpla. Pentru o depășire nesemnificativă a nivelului maxim de ulei, putem aprecia că nu se va întâmpla nimic. Ceva mai mult, și presiunea prea mare a uleiului va forța simeringurile, ceea ce va duce la scurgeri de ulei. În situații mai grave, presiunea va deforma baia de ulei și va împinge uleiul prin garnituri.

Un nivel ceva mai mare va face ca uleiul să atingă la arborele cotit în timpul rotației acestuia. Mișcările rapide vor produce o aerație în ulei – cam așa se face maioneza. Uleiul va deveni spumos și își va pierde eficiența ungerii, putând duce la griparea motorului.

În cazurile extreme, în care nivelul uleiul ajunge la pistoane, acesta va produce blocarea acestora – fenomen cunoscut ca hidroblocare. Nu trebuie uitat că uleiul, ca orice alt lichid, nu este comprimabil, așa cum este aerul. Un piston care va întâlni lichid în cursa sa nu va putea parcurge întreaga cursă. Consecințele sunt grave, putând duce la spargerea bielelor sau chiar a pistoanelor.

Prin urmare, nu ezita să scurgi uleiul în exces prin șurubul de scurgere al băii de ulei. Dacă nu fac acest lucru, consecințele pot fi dezastruoase pentru motor. În termeni simpli, un motor probabil că nu va suferi dacă uleiul este sub nivelul minim o perioadă (presupunând că mai este totuși suficient ulei în instalație). În schimb, depășirea nivelului maxim poate fi catastrofală.

La fel de importantă ca și cantitatea de ulei este calitatea acestuia. Dacă nu ești sigur ce ulei trebuie să folosești, am pregătit un ghid complet care te va ajuta să alegi uleiul potrivit pentru mașina ta. Ai putea fi surprins, chiar dacă ai o mașină mai veche, folosirea unui ulei sintetic nu este contraindicată, ba dimpotrivă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide