Ce trebuie să știi dacă ești client sau păgubit City Insurance

Autor: Cristian Agatie 18 sept. 2021 Utile

Intrarea în insolvență a celui mai mare asigurator RCA în România produce un cutremur uriaș în piață. Acesta va fi resimțit atât de clienții companiei, cât și cei păgubiți în urma evenimentelor rutiere cu mașini asigurate de City. Iată ce trebuie să știi dacă ești client sau păgubit City Insurance.

Intră în Galeria FOTO

City Insurance este cel mai mare faliment al unui asigurator din istoria României. Dacă ai auzit că falimentele Astra Asigurări sau Carpatica au fost nasoale, gândește-te că City Insurance are o cotă de piață de două ori mai mare decât a celor două cumulate. Într-o primă fază vor fi afectați cei care au fost loviți de o mașină asigurată la City Insurance și vor trebui să-și repare mașina.

Ulterior, problemele vor apărea pentru cei care au cumpărat polițele City Insurance, în cazul unor accidente cu victime sau pagube materiale mari – Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) nu plătește decât cel mult 90.000 de euro pe poliță, față de 6 milioane de euro cât acoperă un contract RCA normal. În cele din urmă, toți șoferii vor plăti mai mult pe asigurările RCA – golul lăsat în FGA de plata despăgubirilor pentru cele 3 milioane de polițe City Insurance va trebui acoperit.

Ce trebuie să știi dacă ești client al City Insurance și ai o poliță RCA emisă de companie

Este important de știut că polițele RCA emise de City Insurance sunt în continuare valabile până la expirarea acestora sau până când sunt denunțate de către asigurat sau lichidatorul judiciar al City Insurance. Totuși, asta nu înseamnă că deținătorii acestor polițe nu sunt afectați de falimentul companiei.

După retragerea autorizației de funcționarea și deschiderea procedurii de faliment, Fondul de Garantare a Asiguraților va prelua conducerea City Insurance și va putea să primească cereri de deschidere a dosarelor de daună și cereri de plată a despăgubirilor. Problema este că aceste despăgubiri sunt limitate la suma de 90.000 de euro.

În cazul în care un șofer cu poliță RCA emisă de City Insurance va produce un accident cu pagube care depășesc această valoare va trebui să acopere diferența din buzunarul propriu. Reamintim că, în cazul unui accident cu victime, valoarea despăgubirilor acordate de instanță pot ajunge la sute de mii și chiar un milion de euro. Este un risc care pur și simplu nu merită asumat.

De aceea, experții recomandă denunțarea poliței RCA emisă de City Insurance, recuperarea banilor pentru perioada rămasă până la expirare și încheierea unui polițe noi la un alt asigurator. Ordinea în care faci aceste lucruri este însă importantă – întâi va trebui să închei noua poliță. În caz contrar, mașina ta va fi neasigurată din momentul în care denunți polița veche și cel la care intră în vigoare noua poliță, lucru interzis de legislație. În cel mai rău caz, mașina ta va avea înmatricularea suspendată.

Ce trebuie să știi dacă ești păgubit City Insurance. Cel mai negru scenariu

Dacă ai mașina lovită de un șofer cu asigurare la City Insurance, coșmarul tău abia începe. În primul rând, deschiderea dosarului de daună nu se va mai face la City Insurance, ci la FGA. În al doilea rând, trebuie să știi că FGA nu lucrează cu service-urile prin decontare directă. Prin urmare, va trebui să îți repari mașina pe cheltuiala proprie și abia la final să depui o cerere de plată la FGA însoțită de actele doveditoare (factura de reparații) în baza căreia FGA va putea face plata despăgubirii.

Este dificil de apreciat câți păgubiți City Insurance își permit să plătească din buzunar reparații care se pot ridica la mii sau zeci de mii de euro. Cert este că aceștia nu au altă soluție. Ca lucrurile să fie și mai complicate, păgubiții nu au în acest moment niciun termen clar pentru plata despăgubirilor, chiar dacă plătesc din buzunar și depun cererea de plată la FGA.

Ceea ce au, este o altă problemă: cum spuneam mai sus, FGA nu poate plăti daune mai mari de 90.000 de euro. Această limită este pe creditor, nu pe contractul de asigurare – dacă ai mai multe mașini avariate sau persoane spitalizate nu vei putea primi mai mulți bani.

Asta deoarece lege prevede că plata despăgubirilor nu va putea fi făcută decât după ce instanța decide definitiv falimentul firmei de asigurări. Această procedură poate dura ani – în cazul Carpatica, a durat circa doi ani. Premierul Florin Cîțu a anunțat o ordonanță de urgență care să permită plata despăgubirilor în termen de 60 de zile de la declanșarea procedurii de faliment (nu la pronunțarea definită a falimentului), dar această ordonanță nu a intrat încă în vigoare.

De ce vor fi afectați toți șoferii de falimentul City Insurance

Cei care cred că falimentul City Insurance nu îi va afecta – nu au polițe RCA emise de City Insurance sau au asigurări CASCO care acoperă daunele în caz de accident cu mașină asigurată la City – trebuie să se mai gândească. O consecință directă a falimentului va fi o scumpire semnificativă a polițelor RCA pentru toată lumea.

Deja această tendință a devenit vizibilă încă dinainte de declararea oficială a insolvenței City Insurance. Cei mai mulți asiguratori au scumpit deja polițele RCA, unii dintre ei semnificativ, cu sume de până la 600 de lei la polițele pe 12 luni, în cazul Euroins.

Vremea polițelor RCA ieftine a trecut, pe de o parte pentru că alți asiguratori vor special tulburarea pieței pentru a obține mai mulți bani, pe de altă parte pentru că ASF va impune condiții de solvabilitate mai stricte. În plus, cel mai probabil contribuțiile asiguratorilor la FGA vor crește, pentru a acoperi golul lăsat după plata daunelor produse de șoferii asigurați la City Insurance.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide