Condiții meteo nefavorabile: 10 sfaturi pentru șoferi de la Poliția Rutieră

Autor: George Cristea acum 6 luni Utile

Toamna și-a intrat în drepturi, în următoarele zile anunțându-se condiții meteo nefavorabile, cu ploi și intensificări ale vântului. Vizibilitatea redusă, dar și aglomerația mai mare din trafic în astfel de zile poate pune probleme șoferilor, care trebuie să dea dovadă de mai multă atenție în spatele volanului. Iată 10 sfaturi pentru șoferi de la Poliția Rutieră pentru a circula în siguranță în condiții de toamnă.

Intră în Galeria FOTO

Poliţia Română recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic. Nu uitați, folosirea telefonului mobil în timpul șofatului este interzisă, iar atunci când se circulă  pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, folosirea anvelopelor de iarnă este obligatorie.

10 sfaturi pentru șoferi de la Poliția Rutieră pentru a circula în siguranță

1. Reducerea vitezei de deplasare: Întrucât au fost anunțate schimbări ale vremii caracterizate prin intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.

2. Folosirea frânei de motor: În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!

3. Măriți distanța de siguranță: Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

4. Montați anvelopele de iarnă: Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. În cazul nerespectării acestei obligații, șoferii riscă amenzi mari.

5. Păstrați-vă calmul, fiți politicoși: În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

Vizibilitatea redusă este principala problemă a toamnei

6. Folosiți luminile de întâlnire chiar și pe timp de zi: În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

7. Distanță mai mare de semnalizare: În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de mașină decât în condiţii normale.

8. Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi!

9. Nu folosiți telefonul sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți dispozitive de tip hands-free.

10. Atenție sporită la pietoni: Pe ploaie, aceștia au tendința de a forța traversarea străzii fără să se asigure suficient. Aceștia sunt adesea grăbiți și adesea ocolesc lacurile formate fără a mai da atenție mașinilor.

Dacă este ceață, șoferii trebuie să țină cont de cele mai importante sfaturi pentru a conduce în siguranță pe timp de ceață.

Şi pietonilor le este recomandat să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, și să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic. Polițiștii recomandă verificarea stării traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.Comentarii
Inchide