Cum poți afla dacă o mașină are kilometrajul modificat? Samsarii nu au nicio șansă

Autor: Cristian Agatie 28 oct. 2021 Utile

Multe mașini second-hand vândute prin site-urile de anunțuri au mult mai mulți kilometri rulați decât pretinde vânzătorul. Iată cum poți afla dacă o mașină are kilometrajul modificat pentru a nu da banii pe o rablă aflată în pragul casării.

Intră în Galeria FOTO

Măsluirea kilometrajului este una dintre cele mai simple operații care cresc artificial valoarea unei mașini second-hand. În plus, este extrem de greu de depistat, motiv pentru care toți samsarii de mașini recurg la această metodă de înșelătorie. De aceea, cei care cumpără o mașină second hand trebuie să verifice mașina și să acorde o atenție deosebită detaliilor care ar putea trăda o modificare a kilometrajului.

Trebuie spus că, atunci când este făcută de un expert, o modificare a kilometrajului nu poate fi detectată în service sau chiar de către experți. De aceea, când cumperi o mașină second hand trebuie să recunoască semnele care pot trăda o mașină cu kilometrajul modificat. Nu vorbim aici de semnale evidente, cum ar fi uzura excesivă a pedalelor la o mașină cu rulaj mic, ci la semne subtile, care sunt cu atât mai greu de descoperit cu cât mașina cumpărată este mai nouă și are un rulaj mai mare.

Astfel, dacă ai cea mai mică bănuială (sau dacă doar vrei să fii sigur), solicită proprietarului facturile de reparații și revizii și consultă rapoartele existente gratuit pe site-ul Registrului Auto Român. În plus, verifică cartea de service a mașinii pentru inadvertențe între rulajul menționat și cel indicat de odometru. Atunci când cumperi mașina de la un dealer de mașini second hand, ia legătura cu proprietarul anterior și solicită informațiile menționate mai sus. În plus, întreabă-l ce rulaj avea mașina atunci când a vândut-o. În CIV-ul mașinii sunt trecuți toți proprietarii anterior, vorbește cu fiecare dintre ei.

Cum poți afla dacă o mașină are kilometrajul modificat: Atenție la detalii

Uneori, etichetele de la schimburile de ulei (lipite de regulă în compartimentul motor sau pe stâlpul portierei șoferului) pot fi relevante. Dacă pe etichetă scrie că următorul schimb de ulei este la 180.000 km și mașina arată doar 100.000 km pe bord, e cu siguranță ceva greșit.

Atunci când întocmești contractul de vânzare cumpărare insistă să scrii în clar „kilometri reali” și nu alte exprimări ambigue. În cazul în care descoperi ulterior că ai cumpărat o mașină cu kilometrajul modificat poți cere daune în instanță, dar numai dacă în contract apare că cifra comunicată de vânzător reprezintă kilometrajul real și nu cel indicat pe odometru.

Ca în cazul oricărei mașini second hand, fii atent nu doar la kilometraj, ci și la modul în care a fost întreținută mașina de proprietarii anteriori. Mașini care au fost conduse frecvent pe distanța scurte pot să fie într-o stare mai proastă decât mașini similare cu un rulaj mult mai mare, dar care au fost conduse pe distanțe lungi. Asta deoarece uzura semnificativă apare când se circulă mult cu motorul rece.

Când verifici mașina la un service sau la reprezentanță, insistă să ți se citească istoricul erorilor și intervalele de revizie din calculatorul mașinii. Compară-le cu cele din cartea de service. Dacă există suspiciuni, verifică data de fabricație a odometrului în service. Dacă aceasta este ulterioară datei de fabricație a mașinii, ar trebui să existe o explicație bună. Dacă este „s-a stricat și l-am înlocuit”, ar trebui să existe și o dovadă a defecțiunii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide